Συνταγή για νηστίσιμα Χριστουγεννιάτικα σκαλτσούνια. Μια Χριστουγεννιάτικη συνταγή για ατομικά γλυκά χωρίς αυγά και χωρίς γάλα. Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινάει σε λίγο κι εμείς σας έχουμε την καλύτερη συνταγή για να μπείτε στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα και να τηρήσετε την νηστεία. Σκαλτσούνια που θυμίζουν κουραμπιέδες, γεμιστά με λουκούμια. Κατάλληλο Χριστουγεννιάτικο γλυκό και για vegans.
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 1 κιλό και 4 κουταλιές της σούπας
- σπορέλαιο 2 ποτήρια του νερού
- ζαχαρη 50 γραμμάρια
- κρασι 1 ποτήρι λευκό
- βανίλια 1
Υλικά
- λουκούμια 100 γραμμάρια ψιλοκομμένα
- καρυδια 100 γραμμάρια ψιλοκομμένα
- μαρμελάδα 100 γραμμάρια της αρεσκείας μας
Για την γέμιση
- ζάχαρη άχνη 500 γραμμάρια περίπου
Για το πασπάλισμα
- ανθόνερο 300 ml περίπου
Για το ράντισμα
Δείτε ακόμα Η καλύτερη συνταγή για παραδοσιακά σκαλτσούνια
Η Τζένη Τσανακτσίδου ετοίμασε για εμάς αφράτα Χριστουγεννιάτικα σκαλτσούνια που είναι τόσο αφράτα που θρυμματίζονται, γεμιστά με λουκούμια. Μοσχοβολούν παράδοση και θυμίζουν εμφανισιακά τους κουραμπιέδες. Είναι κατάλληλο γλυκό για την Χριστουγεννιάτικη νηστεία αλλά κι αν είστε vegans ή χορτοφάγοι.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζένης Τσανακτσίδου
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Χριστουγεννιάτικα σκαλτσούνια:
Εκτέλεση για τα Χριστουγεννιάτικα σκαλτσούνια
Βάζουμε στο μπολ το σπορέλαιο, την ζάχαρη και το λευκό κρασί και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και την βανίλια και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Βάζουμε την ζύμη σε μία σακούλα τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για την γέμιση, βάζουμε στο μπολ τα ψιλοκομμένα λουκούμια, τα ψιλοκομμένα καρύδια και την μαρμελάδα της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και παίρνοντας λίγη λίγη την πατάμε, βάζουμε γέμιση, κλείνουμε και δίνουμε το σχέδιο του μισοφέγγαρου.
Δείτε ακόμα Παραδοσιακή συνταγή για Ακανές Σερρών – Σερραϊκό λουκούμι
Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε τα αφήνουμε για 3 λεπτά να σταθούν και στη συνέχεια τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα περνάμε από ζάχαρη άχνη.
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr