Αν δεν σας αρέσουν τα συκωτάκια δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Αυτή η μοναδική Χριστουγεννιάτικη γέμιση για κοτόπουλο χωρίς συκωτάκια με κουκουνάρια, κιμά και μερικά ακόμη απλά υλικά θα σας ξετρελάνει. Η έλλειψη των συκωτιών, άφησε τα υπόλοιπα αρώματα και γεύσεις να αναδειχθούν καλύτερα.
- κουκουνάρι 2 κουταλιές της σούπας
- ελαιολαδο 1-2 κουταλιές της σούπας
- κιμάς ανάμεικτος 100 γραμμάρια
- κρεμμυδι 1 ψιλοκομμένο
- κρασι 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό
- ρυζι 2 κουταλιές της σούπας Καρολίνα
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- ξινόμηλα 1/2
- καστανα 5-6 βρασμένα
- σταφίδες 2 κουταλιές της σούπας μαύρες
- λεμονι Ξύσμα από 1
Υλικά
- κοτόπουλο 2 κιλά ολόκληρο χωρίς τα εντόσθια
- πατατες 2-3 χοντροκομμένες μεγάλες
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι Από 1 πορτοκάλι
- λεμονι 1
- μανταρίνι 1
- μουσταρδα 1 κουταλιά της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- θυμάρι Κατά βούληση ξερό
- κουρκουμας 1 κουταλάκι του γλυκού
- ελαιολαδο 1-2 κουταλιές της σούπας
- νερό 1 φλιτζάνι
Για το κοτόπουλο
Η αλήθεια είναι ότι είμαστε λάτρεις των παραδόσεων αλλά επειδή μας αρέσει να δοκιμάζουμε και νέα πράγματα, δεν φοβόμαστε να πειραματιστούμε και να πειράξουμε τις παραδοσιακές συνταγές, ανάλογα τα γούστα μας. Όπως αυτή η Χριστουγεννιάτικη γέμιση για κοτόπουλο χωρίς συκωτάκια.
Τα συκωτάκια είναι μία προσθήκη, που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί παράδοση όσων αφορά την γέμιση για κοτόπουλο ή γαλοπούλα τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Παρόλα αυτά, εμείς φέτος που δεν τα βάλαμε, διαπιστώσαμε ότι οι υπόλοιπες γεύσεις και αρώματα αναδειχθήκαν περισσότερο. Δοκιμάστε την λοιπόν!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Χριστουγεννιάτικη γέμιση για κοτόπουλο χωρίς συκωτάκια:
Εκτέλεση για την Χριστουγεννιάτικη γέμιση για κοτόπουλο χωρίς συκωτάκια
Αρχικά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τα κουκουνάρια και τα καβουρδίζουμε. Τα βγάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Στην συνέχεια σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
Σβήνουμε τον κιμά με το λευκό κρασί και περιμένουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το ρύζι Καρολίνα, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό, ίσα ίσα να σκεπάσει το ρύζι. Βράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να ρουφήξει το ρύζι όλο το νερό.
Αφού η γέμιση είναι έτοιμη, την βάζουμε στην άκρη να κρυώσει. Κόβουμε σε ένα μπολ το ξινόμηλο, τα βρασμένα κάστανα και προσθέτουμε στο ίδιο μπολ τις μαύρες σταφίδες, τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και ανακατεύουμε.
Δείτε ακόμα Γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι, κιμά και δαμάσκηνα
Ενσωματώνουμε το μείγμα με το ξινόμηλο στον κρύο κιμά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι.
Εκτέλεση για το γεμιστό κοτόπουλο
Αφού το αλάτι στην γέμιση είναι εντάξει, γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου. Το ράβουμε και το βάζουμε σε μία γάστρα μαζί με τις πατάτες χοντροκομμένες. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και βάζουμε το λεμόνι και το μανταρίνι.
Δείτε ακόμα Γέμιση για γαλοπούλα της Βέφας Αλεξιάδου
Διαλύουμε την μουστάρδα και την προσθέτουμε και αυτή. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, κουρκουμά, ελαιόλαδο και το νερό του για να μην κολλήσει. Σκεπάζουμε την γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε στο κάτω μέρος του φούρνου, για να βράσει και να μελώσει το φαγητό μας.
Tips για την Χριστουγεννιάτικη γέμιση για κοτόπουλο χωρίς συκωτάκια
Αν το κοτόπουλο είναι μεγαλύτερο από 2 κιλά, διπλασιάζουμε τα υλικά της γέμισης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μήλα ποικιλίας Φούτζι. Αυτή η γέμιση κάνει και για γαλοπούλα, απλά επειδή η γαλοπούλα είναι μεγαλύτερη, διπλασιάζετε τα υλικά.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Xristina Antonakopoulou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr