Συνταγή για σιροπιαστή Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με βελούδινη κρέμα από την Κοζάνη με την αυθεντική συνταγή της γιαγιάς για να μοσχοβολήσει το σπίτι μας Χριστούγεννα.
- αυγα 6
- ζαχαρη 100 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 155 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
- κανελά 2 κουταλάκια του γλυκού σε σκόνη
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- καρυδια 125 γραμμάρια ψιλοκομμένα
Υλικά
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο
- ζαχαρη 5 κουταλιές της σούπας
- κορν φλαουρ 4 κουταλιές της σούπας γεμάτες
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλιές της σούπας
- βανίλια 1 κάψουλα
- βουτυρο 50 γραμμάρια
- κρεμα γαλακτος 200 ml πλήρες
Για τη κρέμα
Γλυκό για την Πρωτοχρονιά : Πουτίγκα Καρυδόπιτα
Τα Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φτιάχνουν πουτίγκα. Και σίγουρα η καλύτερη πουτίγκα (σύμφωνα με τα δικά μας γούστα) είναι αυτή από την Κοζάνη. Συνδυάζει το σιροπιαστό κέικ με την βελούδινη κρέμα και είναι σκέτη κόλαση. Οπότε σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζένης Τσανακτσίδου
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα της γιαγιάς:
Εκτέλεση
Αρχικά χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια. Ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Λαδώνουμε ένα ταψί 28ν και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις για 35 λεπτά, ανάλογα και τον φούρνο. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για 5 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού.
Σιροπιάζουμε κρύο γλυκό με ζεστό σιρόπι. Φτιάχνουμε την κρέμα βάζοντας σε ένα μπολάκι λίγο γάλα από το κρύο και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το κορν φλάουρ. Βάζουμε το υπόλοιπο κρύο γάλα σε μία κατσαρόλα με την ζάχαρη να ζεσταθεί.
Μελαχρινή καρυδόπιτα με κρέμα
Αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το μείγμα με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε διαρκώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει. Την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και την βανίλια. Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
Όταν κρυώσει τελείως, την αφρατεύουμε με το μίξερ και στο τέλος χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Ρίχνουμε την σαντιγί στη κρέμα και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Την στρώνουμε πάνω από το κρύο γλυκό και πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια. Βάζουμε στο ψυγείο και αφού παγώσει καλά σερβίρουμε.
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Γιορτινή μακαρονοσαλάτα για τραπέζι
- Η Γη της Ελιάς : Η Αμαλία δείχνει ξανά το πραγμάτικο της πρόσωπο και κλέβει την περιουσία των Βρεττάκων
- Βάσια Παναγοπούλου: Όταν η “σχέση της” με τον Γιώργο Νινιό κόντεψε να τα τινάξει όλα στον αέρα
- Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων : Τι ώρα κλείνουν σήμερα Σάββατο 28/12
- Αυτή είναι η Μαύρη Χήρα των Χριστουγέννων που έριξε δηλητήριο σε Χριστουγεννιάτικο κέικ και σκότωσε αδερφές & την ανιψιά της