Συνταγή για ξεροψημένη χοιρινή σπάλα στη λαδόκολλα με πατάτες φούρνου. Χριστουγεννιάτικη συνταγή για καλοψημένο χοιρινό με πικάντικη σάλτσα.
- χοιρινο 4 κιλά σπάλα
- πατατες 5 χοντροκομμένες
- σκορδο 3 σκελίδες
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι Από 2 πορτοκάλια
- χυμός Από 1 λεμόνι
- πάπρικα 3 κουταλιές της σούπας
- ελαιολαδο 1 ποτηράκι του κρασιού
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- ρίγανη Κατά βούληση
- νερό 1 φλιτζάνι
Υλικά
- κρεμμυδι 1 ξερό ψιλοκομμένο
- σκορδο 2 σκελίδες πολτοποιημένες
- βουτυρο 2 κουταλιές της σούπας
- καστανή ζάχαρη 3 κουταλιές της σούπας
- πιπέρι 1 κουταλάκι του γλυκού Καγέν
- ουίσκι 3 κουταλιές της σούπας
- Καπνιστή πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού
- ξύδι 4 κουταλιές της σούπας
- worcestershire sauce 4 κουταλιές της σούπας
- κετσαπ 1 φλιτζάνι του τσαγιού
- νερό 2 φλιτζάνια του τσαγιού
- ταμπάσκο 10 σταγόνες
- αλατι ¼ κουταλάκι του γλυκού
Για τη σάλτσα
Η χοιρινή σπάλα στη λαδόκολλα είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά και στο σπίτι μας, το φτιάχνουμε σχεδόν κάθε Κυριακή! Είναι όμως ένα τέλειο φαγητό και για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα σας δείξουμε λοιπόν καλοψημένο χοιρινό κρέας στη λαδόκολλα με Χριστουγεννιάτικη μαρινάδα και ξεροψημένη πέτσα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη Χριστουγεννιάτικη συνταγή για χοιρινό:
Εκτέλεση
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και προσθέτουμε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, τον μισό χυμό πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι, την μισή πάπρικα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, την ρίγανη και ανακατεύουμε. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και ρίχνουμε τις πατάτες με τα υγρά τους.
Τρυπάμε το κρέας σε διάφορα σημεία και τοποθετούμε κομμάτια σκόρδου. Σε μπολ αναμιγνύουμε ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού, την πάπρικα που φυλάξαμε, αλάτι, πιπέρι και αλείφουμε παντού το κρέας. Τοποθετούμε το κρέας επάνω στις πατάτες και προσθέτουμε το νερό.
Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 2 ώρες. Κατόπιν βάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
Χοιρινό με κάρυ μανιτάρια και ρύζι
Μετά αλείφουμε το κρέας με την σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 150 βαθμούς για 15 λεπτά. Όταν το κρέας είναι έτοιμο το αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί πριν το κόψουμε
Για την σάλτσα σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με ουίσκι, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το πιπέρι Καγιέν, την καστανή ζάχαρη, την καπνιστή πάπρικα, το ξύδι, τη σάλτσα Worcestershire, την κέτσαπ.
Επίσης βάζουμε το νερό, το ταμπάσκο και το αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Σερβίρουμε το χοιρινό με την σάλτσα.
Χοιρινή σπάλα στο φούρνο με πατάτες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Tips
Αντί για πιπέρι Καγέν μπορούμε να βάλουμε τσίλι. Δεν αλείφουμε το κρέας με την σάλτσα από την αρχή ή όταν ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία, γιατί έχει ζάχαρη και θα μαυρίσει. Επίσης δεν βάζουμε πολύ νερό, γιατί το ταψί είναι σκεπασμένο και θα υγροποιηθούν οι ατμοί και θα έχει πολλά υγρά.
Η συνταγή είναι του φίλου μας Τασος Ζευγ
και την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Ο Μάνος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και η Αντιγόνη τα βρίσκει σκούρα
- Κινέζικο Ωροσκόπιο : Μηνιαίες προβλέψεις από την Άση Μπήλιου για όλα τα ζώδια μέχρι και τις 31/12/2024
- Αστυνομικός της Βουλής : «Μας χτυπούσε με το γκλομπ & μας έκαιγε με αναπτήρα»
- Πέθανε ο τραγουδιστής Γιώργος Δασκαλάκης
- Καιρός : Έρχονται Χιόνια σε όλη την Ελλάδα από 8 Δεκέμβρη