Τα πιο εύκολα και λαχταριστά ορεκτικά για τα Χριστούγεννα είναι αυτά τα ρολάκια με σπιτική και αφράτη ζύμη, γεμισμένα με κιμά, πιπεριές και λιαστή ντομάτα. Γιορτινά και ακαταμάχητα.
- κιμάς ανάμεικτος 1 κιλό
- λιαστές ντομάτες 2-3 ψιλοκομμένα κομμάτια
- πιπεριά Φλωρίνης 3-4
- γραβιέρα 40 γραμμάρια περίπου τριμμένη
Υλικά
- Γάλα φρέσκο 150 γραμμάρια χλιαρό
- αυγα 1
- αλατι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- ζαχαρη 1 κουταλιά της σούπας
- μαγιά 1 φακελάκι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 400 γραμμάρια
- βουτυρο 50 γραμμάρια μαλακό
Για την ζύμη
Ο Χριστουγεννιάτικος μπουφές μας θέλουμε να είναι πλούσιος σε ποικιλία και γεύση αφού στην Ελλάδα την καλοπέραση και τις Γιορτές τις έχουμε συνδέσει με το καλό φαγητό. Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας ένα λαχταριστό ορεκτικό, ιδανικό για τους λάτρεις του κιμά τα περίφημα ρολάκια ζύμης με κιμά .
Δεν θα πάρει πολύ χρόνο ούτε θα σας κουράσει ιδιαίτερα, οπότε είναι ό,τι πρέπει για εκείνες τις μέρες του χρόνου, που οι ετοιμασίες είναι πολλές και ο χρόνος λίγο. Χριστουγεννιάτικα ρολάκια ζύμης με κιμά λιαστή ντομάτα και πιπεριές. Μπορείτε να αντισταθείτε; Όχι βέβαια!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ρολάκια ζύμης με κιμά:
Εκτέλεση για την ζύμη για τα Ρολάκια ζύμης με κιμά
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το αυγό, το αλάτι, την ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο ζυμαράκι. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου.
Εκτέλεση για τα ρολάκια ζύμης με κιμά
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε τον κιμά, την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και τις ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης χωρίς τα σπόρια τους και σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει λευκός ο κιμάς. Αφού φουσκώσει το βάζουμε στον πάγκο εργασίας και το ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη.
Δείτε ακόμα Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα για το 2022
Απλώνουμε πάνω στο φύλλο την γέμιση του κιμά η οποία έχει κρυώσει τελείως και έχει στεγνώσει. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα. Ξεκινάμε να ρολάρουμε σιγά σιγά και τοποθετούμε το ρολό σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου μισή ώρα. Ανάλογα και τον φούρνο. Αφού ψηθεί το κόβουμε σε μικρότερα ρολάκια και σερβίρουμε.
Tips για τα ρολάκια ζύμης με κιμά
Με αυτή τη συνταγή κάνουμε ζύμη για οτιδήποτε αλμυρό παρασκεύασμα!
Η ίδια ζύμη κάνει και για γλυκά παρασκευάσματα αν προσθέσεις περισσότερη ζάχαρη δηλαδή, 80 γραμμάρια και λιγότερο αλάτι δηλαδή 1/3 κουταλάκι του γλυκού στα υπόλοιπα υλικά βάζεις τις ίδιες ποσότητες.
Δείτε ακόμα Ορεκτικο για τα Χριστουγεννα σε σχημα κουκουναρι
Αντί για ζάχαρη στην ζύμη μπορούμε να βάλουμε ίδια ποσότητα μελιού. Μπορούμε να φτιάξουμε τα ρολάκια και με φύλλο σφολιάτας. Βάζουμε όσες πιπεριές και όσες λιαστές ντομάτες μας αρέσει.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Βίκυ Σπηλιοπούλου
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr