Συνταγή για ρολό κοτόπουλο, με ξεροψημένη πέτσα και γιορτινή γέμιση με κιμά, κουκουνάρια και αποξηραμένα φρούτα για το τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.
- κοτόπουλο 1 μεγάλο ξεκοκαλισμένο (στήθος)
Υλικά
- κιμάς μοσχαρίσιος 200 γραμμάρια
- σάλτσα ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- κανελά 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- ζαχαρη 1 πρέζα
- κρεμμυδι 1 μικρό ξερό
- σκορδο 1 μικρή σκελίδα
- ελαιολαδο 1 σφηνάκι
Για τον κιμά
- κουκουνάρι 150 γραμμάρια περίπου
- καστανα 100 γραμμάρια περίπου
- τυρί 200 γραμμάρια περίπου σε κύβους σκληρό
- ξινόμηλα 1
- κυδώνι 1
Για τη γέμιση
Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο : Οι Καλύτερες συνταγές
Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα κάθε Χριστούγεννα έχουν την τιμητική τους, αφού η παράδοση θέλει να φτιάχνουμε γεμιστό κοτόπουλο ή γεμιστή γαλοπούλα στα Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν. Σήμερα θα δοκιμάσουμε ένα ξεχωριστό και άκρως γιορτινό γεμιστό ρολό με κιμά, κουκουνάρια και φρούτα που θα γίνει ανάρπαστο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο ρολό κοτόπουλο γεμιστό:
Εκτέλεση
Αρχικά ζητάμε από τον χασάπη να μας ξεκοκαλίσουν ένα μεγάλο κοτόπουλο, να μας ανοίξουν το στήθος του πουλερικού, να το χτυπήσουν και γενικά να το προετοιμάσουν για σπιτικό ρολό. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο και σοτάρουμε για λίγο.
Έπειτα προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο κιμά και σοτάρουμε μέχρι να γίνει από κόκκινος γκρι. Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, την πάπρικα, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Σβήνουμε με νερό, ίσα ίσα να τον σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει και να δέσει.
Αποσύρουμε τον κιμά από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Έπειτα προσθέτουμε τα κάστανα χοντροκομμένα, το κουκουνάρι, το σκληρό τυρί σε κύβους, το ξινόμηλο ψιλοκομμένο και το κυδώνι ψιλοκομμένο.
Χριστουγεννιάτικο Κοτόπουλο με πορτοκάλι & τζίντζερ
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί ανοιχτό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και απλώνουμε από πάνω την γέμιση. Διπλώνουμε σε ρολό και δένουμε με κερόσπαγκο. Τρίβουμε την πέτσα του κρέατος με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε με την ραφή από κάτω, για 1μιση ώρα, ανάλογα και τον φούρνο.
Στη μέση του ψησίματος το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για να πάρει χρώμα από παντού. Προς το τέλος του ψησίματος αλείφουμε το κοτόπουλο με μέλι και βούτυρο για να καραμελώσει.
Tips
Τα φρούτα μπορεί να είναι είτε αποξηραμένα, είτε φρέσκα. Είναι προαιρετικά και μπορούμε να γεμίσουμε και με πιπεριές, μπέικον και σκληρό τυρί. Το καραμέλωμα με το μέλι είναι προαιρετικό. Μπορούμε να το ψήσουμε σκέτο ή και με πατάτες φούρνου. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι κιμά μας αρέσει.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζενη Αραπακη
και την είδαμε στην ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Ο Μάνος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και η Αντιγόνη τα βρίσκει σκούρα
- Κινέζικο Ωροσκόπιο : Μηνιαίες προβλέψεις από την Άση Μπήλιου για όλα τα ζώδια μέχρι και τις 31/12/2024
- Αστυνομικός της Βουλής : «Μας χτυπούσε με το γκλομπ & μας έκαιγε με αναπτήρα»
- Πέθανε ο τραγουδιστής Γιώργος Δασκαλάκης
- Καιρός : Έρχονται Χιόνια σε όλη την Ελλάδα από 8 Δεκέμβρη