Χριστουγεννιάτικο σιροπιαστό τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα!!! Εύκολο και αφράτο χωρίς μίξερ!!Αυτό το Χριστουγεννιάτικο σιροπιαστό τσουρέκι θα γίνει ανάρπαστο και θα απογειώσει τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ σας, χωρίς να χρειαστεί να παιδευτείτε ιδιαίτερα. Είναι μία συνταγή που αξίζει να την δοκιμάσετε και να την φτιάχνετε σε κάθε γιορτινό μπουφέ.
- νερό 100 ml χλιαρό
- Γάλα φρέσκο 100 ml χλιαρό
- μαγιά 1 κύβο νωπή
- ζαχαρη 5-6 κουταλιές της σούπας
- αυγα 3
- μαστιχα 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό τριμμένη
- βανίλια 1
- αλεύρι για τσουρέκια 650 γραμμάρια περίπου
- βουτυρο 120 γραμμάρια λιωμένο
Υλικά
- μερεντα 1 μικρή συσκευασία
Για την γέμιση
- κρόκους αυγού 1
- Γάλα φρέσκο 2-3 κουταλιές της σούπας
Για το άλειμμα
Τα τσουρέκια τα φτιάχνουμε το Πάσχα, όμως τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως ακόμη και τα Χριστούγεννα έχουν τα τσουρέκια τους. Σήμερα λοιπόν θα ετοιμάσουμε για εσάς σιροπιαστά μελωμένα τσουρέκια, γεμισμένα με σοκολάτα που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο σιροπιαστό τσουρέκι:
Εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο σιροπιαστό τσουρέκι
Ανακατεύουμε το χλιαρό φρέσκο γάλα, με την νωπή μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι για τσουρέκια. Ανακατεύουμε το μείγμα μας μέχρι να ομογενοποιηθεί και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στην συνέχεια σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά, την βανίλια, την μαστίχα και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε το μείγμα με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αφού ομογενοποιηθεί αρχίζουμε να προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το αλεύρι για τσουρέκια και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μία πετσέτα και την αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Δείτε ακόμα 20 πετυχημένες συνταγές για μελομακάρονα
Στην συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπάλες. Παίρνουμε μία μπάλα με ελαφρώς λαδωμένα χέρια και την ανοίγουμε. Απλώνουμε μερέντα στην επιφάνειά της και τυλίγουμε την μπάλα σε ρολό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τις άλλες 3 μπάλες. Παίρνουμε 2 ρολά και τα τυλίγουμε. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένες φόρμες. Σκεπάζουμε τα τσουρέκια μας και τα αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν.
Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει στο φρέσκο γάλα και ψήνουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου, για 40 λεπτά περίπου, ανάλογα και τον φούρνο.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη, το νερό και την φλούδα λεμονιού για 5 λεπτά, από το σημείο βρασμού. Αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις ψηθούν τα τσουρέκια τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα και τα σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι.
Tips για το Χριστουγεννιάτικο σιροπιαστό τσουρέκι
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στρογγυλές φόρμες για κέικ και μακρόστενες σιλικόνης. Αν το τσουρέκι παίρνει γρήγορα χρώμα κατά το ψήσιμο το καλύπτουμε με το λαδόκολλα. Ενώνουμε επάνω τις άκρες και τα πλέκουμε εναλλάξ σε πλεξούδα! Αντί για νωπή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 2 φακελάκια ξερή.
Το σιρόπιασμα είναι προαιρετικό, απλά αν δεν τα σιροπιάζετε βάζετε 1 φλιτζάνι παραπάνω ζάχαρη στο τσουρέκι. Το παίρνουν όλο το σιρόπι, αναλόγως πόσο σιροπιασμένα τα θέλετε. Εμείς τα σιροπιάζουμε όπως είναι στην φόρμα με όσο σιρόπι χωράει τα αφήνουμε να το τραβήξουν.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο και μετά τα γυρίζουμε με προσοχή σε ταψάκι ανάποδα να σιροπιαστούν μέχρι επάνω. 2 βγήκαν συνολικά. Μπορούμε να βάλουμε και μαχλέπι και κακουλέ. Τα τυλίγουμε σε μεμβράνη για να διατηρηθούν και να μην ξεραθούν.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Το αλεύρι για τσουρέκια δεν περιέχει μπέικεν, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, η οποία δίνει ελαστικότητα . Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκληρό αλέυρι που έχει και αυτό υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Αλεξάνδρα Κυριάκη
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr