Αν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι μία καλά ενορχηστρωμένη παράσταση, ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο ρίχνει μεγαλοπρεπώς την αυλαία! Η επιβλητική Πάβλοβα, γεννήθηκε για να πρωταγωνιστεί με τη λάμψη της, όπως και η διάσημη μπαλαρίνα.
Το ανάλαφρο γλυκό από μαρέγκα που φτιάχτηκε προς τιμήν της μεγάλης μπαλαρίνας Άννα Πάβλοβα, εξακολουθεί να σαγηνεύει μικρούς και μεγάλους, σχεδόν έναν αιώνα μετά τη δημιουργία του.
Δείτε ακόμα: Παβλόβα κύκνος! Εντυπωσιακό γλυκό!
Στα 90 χρόνια της παρουσίας της, η γλυκιά Πάβλοβα ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και κέρδισε φανατικούς θαυμαστές. Αν και θεωρείται ένα δροσερό γλυκό του καλοκαιριού, λόγω των κόκκινων φρούτων της αυθεντικής συνταγής, η Πάβλοβα μοιάζει σαν να γεννήθηκε για να πρωταγωνιστεί στα γιορτινά τραπέζια του χειμώνα.
Στην πιο εντυπωσιακή της παράσταση, μετατρέπεται σε λευκό στεφάνι, από ανάλαφρη σαν σύννεφό, αλλά τραγανή μαρέγκα, με καρδιά από γλυκιά κρέμα, ζαχαρωμένα φρούτα κόκκινα σαν το πάθος και λαχταριστή σος με ρόδι και κράνμπερις.
Η μαγεία της βρίσκεται στην ελαφρότητα που φέρνει στα επιτηδευμένα και πλούσια γεύματα των ημερών.
Η Πάβλοβα είναι το τέλειο επιδόρπιο για όσους δεν έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής, καθώς δεν έχει υψηλές απαιτήσεις. Για την ακρίβεια, όταν είναι… ατημέλητη, είναι περισσότερο εντυπωσιακή!
Η προετοιμασία της μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα, αφήνοντας χρόνο να ασχοληθεί κανείς με τα άλλα πιάτα της ημέρας και να αφιερώσει μόλις 5 λεπτά για να την σερβίρει στο τέλος του γιορτινού τραπεζιού.
Ακόμα και έτσι όμως, η λευκή μπαλαρίνα θα κλέψει την παράσταση!
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 90 λεπτά
Μερίδες: 8
Υλικά
Για το στεφάνι μαρέγκας
6 ασπράδια αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ κούπα ζάχαρη
2 κ.γλ. corn flour
½ κ.γλ. χυμό λεμονιού
½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Δείτε ακόμα: Πάβλοβα!!Ένα εντυπωσιακό, εύκολο γλυκό!!
Για τα ζαχαρωμένα κράνμπερις
1/3 κούπας κράνμπερι ή κράνα
½ κούπα + 3 κ.σ. ζάχαρη
½ κούπα νερό
Για την σος κράνμπερι-ρόδι
1/3 κούπας κράνμπερις ή κράνα
1/3 κούπας σπόρους ροδιού
1 κ.σ. ζάχαρη
½ κούπα χυμό πορτοκάλι ή μήλο
Για την κρέμα
1 κούπα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (κρύα)
½ κούπα τυρί κρέμα (μασκαρπόνε ή Φιλαδέλφεια)
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη διακόσμηση
Κλωναράκια δενδρολίβανου
Σπόρια ροδιού
Εκτέλεση
Στεφάνι μαρέγκας : Χρησιμοποιούμε δύο πιάτα σερβιρίσματος, ένα μεγάλο του φαγητού (28 – 30 εκ. διάμετρο) και ένα μικρότερο του γλυκού (12 – 14 εκ. διάμετρο), για να σχεδιάσουμε το στεφάνι της Πάβλοβα, σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σχεδιάζουμε με μολύβι πρώτα το περίγραμμα του μεγάλου πιάτου στο χαρτί, τοποθετούμε στο κέντρο το μικρότερο και επαναλαμβάνουμε. Τοποθετούμε το χαρτί, με το σχέδιο από την κάτω πλευρά, σε ταψί αναλόγου μεγέθους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120 °C στην ένδειξη «αέρας» και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση.
Χτυπάμε τα ασπράδια αυγού σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ, μέχρι να σχηματίζονται απαλές κορυφές μαρέγκας. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μία-μία κουταλιά τη φορά και συνεχίζουμε να χτυπάμε, για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να γυαλίζει η μαρέγκα.
Ρίχνουμε σε ένα ποτηράκι το χυμό λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας και διαλύουμε το corn flour. Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, αδειάζουμε το μίγμα σιγά-σιγά στην μαρέγκα, και συνεχίζουμε να χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα, μέχρι να ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
«Κολλάμε» το αντικολλητικό χαρτί (που σχεδιάσαμε το στεφάνι) στο ταψί, προκειμένου να μείνει σταθερό στη θέση του, χρησιμοποιώντας ½ κ.γλ. μαρέγκα για «κόλλα» κάτω από τς 4 γωνίες και το κέντρο.
Αδειάζουμε την μαρέγκα κουταλιά-κουταλιά στο σχέδιο του στεφανιού, και την απλώνουμε ομοιόμορφα, προσπαθώντας να μην ξεφύγουμε πολύ από τις γραμμές.
Ψήνουμε το στεφάνι για 90 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο θα πρέπει να είναι στεγνό στην κορυφή και τραγανό στις άκρες. Σβήνουμε τον φούρνο και μισανοίγουμε την πόρτα.
Αφήνουμε το στεφάνι μέσα στο φούρνο, για 2 τουλάχιστον ώρες ή για ένα ολόκληρο βράδυ, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Ζαχαρωμένα κράνμπερις: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ½ κούπα ζάχαρη και το νερό, μετράμε 1 – 2 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίζει να βράζει το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό σε θερμοκρασία.
Τοποθετούμε τα κράνμπερις σε ένα βάζο και τα καλύπτουμε με το χλιαρό σιρόπι. Κλείνουμε με καπάκι το βάζο και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες. Κατόπιν στραγγίζουμε τα κράνμπερις και κρατάμε το σιρόπι στην άκρη, για τη σος κράνμπερι-ρόδι.
Ρίχνουμε τα στραγγισμένα κράνμπερις σε ένα μικρό μπολ με τις 3 κ.σ. ζάχαρη και ανακινούμε καλά, μέχρι να καλυφθούν όλα με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουν για 30 – 60 λεπτά.
Σος κράνμπερι-ρόδι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα φρέσκα κράνμπερις, τους σπόρους ροδιού, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσουν, μέχρι να αρχίσουν να ανοίγουν τα κράνμπερις και να πήξει η σος.
Πολτοποιούμε τα φρούτα με ραβδομπλέντερ ή με εργαλείο του πουρέ. Περνάμε τον πολτό από τουλπάνι, πιέζοντας για να ξεχωρίσει η σος από τα κουκούτσια. Αφήνουμε την σος να κρυώσει εντελώς.
Κρέμα: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας, σε μεσαία ταχύτητα στο μίξερ, για 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματίζονται σταθερές κορυφές.
Προσθέτουμε την μισή ποσότητα σος κράνμπερι –ρόδι στην κρέμα, και την διπλώνουμε ανάλαφρα με μία σπάτουλα.
Προσοχή! Σκοπός είναι να σχηματίσουμε εμφανείς «κορδέλες» («μαρμπρέ» ή εφέ «μάρμαρο») με την κόκκινη σος μέσα στην κρέμα και όχι να την ανακατέψουμε εντελώς!
Τοποθετούμε το στεφάνι της κρύας μαρέγκας σε πιατέλα ή βάση σερβιρίσματος. Στρώνουμε στην κορυφή της μαρέγκας την κρέμα, ομοιόμορφα, σχηματίζοντας με ένα κουτάλι ανάλαφρες κορυφές.
Μοιράζουμε στην κορυφή τα ζαχαρωμένα κράνμπερις και τα σποράκια του ροδιού.
Διαλύουμε την υπόλοιπη σος κράνμπερι-ρόδι, με το σιρόπι που φυλάξαμε και περιχύνουμε σε διάφορα σημεία της Πάβλοβα.
Διακοσμούμε με μερικά κλωνάρια δενδρολίβανου και…
Σερβίρουμε!
Συμβουλές
Το στεφάνι μαρέγκας μπορεί να ετοιμαστεί μέχρι και δύο μέρες νωρίτερα, πριν στήσετε το γλυκό. Μόλις κρυώσει εντελώς, σκεπάστε το χαλαρά με διάφανη μεμβράνη, για να μην ξεραθεί μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
Αν ετοιμάσετε και την κρέμα από την προηγούμενη μέρα ή ώρες πριν σερβίρετε την Πάβλοβα, σκεπάστε την επιφάνεια με διάφανη μεμβράνη, για να μην σχηματιστεί κρούστα, και φυλάξτε την στο ψυγείο.
Τα ζαχαρωμένα κράνμπερις, επίσης, αν δεν χρησιμοποιηθούν αμέσως, τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα φυλάμε στο ψυγείο για 2 – 3 ημέρες.
Μπορείτε να κάνετε όλη την προετοιμασία του γλυκού από την προηγούμενη μέρα και να το στήσετε 5 λεπτά πριν το σερβίρετε. Εξάλλου, όλα τα συστατικά πρέπει να είναι κρύα όταν θα συνδεθούν.
Δείτε ακόμα :Ακαταμάχητη Pavlova
Αν θέλετε μπορείτε αντί για στεφάνι να σχηματίσετε και ατομικές φωλιές. Η συγκεκριμένη ποσότητα υλικών αρκεί για 6 – 8 φωλίτσες, ανάλογα με το μέγεθος που θα φτιάξετε.
Η Πάβλοβα φτιάχνεται με ότι συνδυασμό φρούτων επιθυμείτε. Αν δεν βρίσκετε φρέσκα κράνμπερις ή ελληνικά κράνα, επιλέξτε άλλα κόκκινα φρούτα, φρέσκα ή κατεψυγμένα.
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα, αφήστε τα να αποψυχθούν πριν τα χρησιμοποιήσετε για τη σος.
Αντίστοιχα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικιλία ζαχαρωμένων φρούτων για την διακόσμηση.
Καλά Χριστούγεννα!