Ένας υπέροχος χριστουγεννιάτικος κορμός με σαντιγί και μαρμελάδα βατόμουρου για τις ημέρες των Χριστουγέννων! Είναι ένας συγκλονιστικός και ξεχωριστός κορμός σοκολάτας για τις γιορτινές μέρες και όχι μόνο.
- αυγα 4 κρόκους
- ζαχαρη 2 κουταλιές κρυσταλλική (για τους κρόκους)
- βανίλια 1
- αυγα 6 ασπράδια
- ζαχαρη 4 +1/2 κουταλιές κρυσταλλική (για τα ασπράδια)
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 1/2 φλυτζάνι
Υλικά
- μαρμελάδα Κατά βούληση βατόμουρο
- κρεμα ζαχαροπλαστικης Μισή δόση μιλφέιγ
- γάλα Κατά βούληση φρέσκο
Για την γέμιση
- κρεμα γαλακτος 2 κουτιά ς 200 γρ
- ζαχαρη 2 κουταλιές κρυσταλλική
- βανίλια 2
Για την επικάλυψη
- κακαο Κατά βούληση
- ζάχαρη άχνη Λίγη
Για το πασπάλισμα
Δείτε ακόμα Γιαννιώτικος μπακλαβάς με κανταΐφι – Το γλυκό των Χριστουγέννων
Συνήθως ο κορμός είναι με σοκολάτα όμως ο συγκεκριμένος είναι με μαρμελάδα βατόμουρου, κρέμα μιλφέιγ, βελούδινη σαντιγί για την επικάλυψη και ένα πολύ αφράτο σιροπιαστό παντεσπάνι! Αξίζει να τον δοκιμάσετε αφού η ελαφριά του γεύση αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:
Εκτέλεση για το παντεσπάνι
Στην αρχή χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με την αντίστοιχη ζάχαρη και στην συνέχεια χτυπάμε σε ξεχωριστό μπολ τους κρόκους με την ζάχαρη που τους αναλογεί. Η μαρέγκα από τα ασπράδια πρέπει να στέκεται. Όταν είναι έτοιμα και τα δύο μείγματα, τα αναμειγνύουμε, απαλά με μία σπάτουλα για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινίζοντας το και ανακατεύουμε. Μόλις το μείγμα μας ομογενοποιηθεί, ρίχνουμε το μείγμα σε μία λαδόκολλα, την οποία την έχουμε τοποθετήσει σε ένα ταψί 40×33 εκ. περίπου. Ψήνουμε το παντεσπάνι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 10-17 λεπτά.
Το παντεσπάνι μας πρέπει να είναι χρυσό και όχι καφέ στο χρώμα. Μόλις το παντεσπάνι μας είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει το χαράζουμε γύρω γύρω και το τουμπάρουμε σε δύο ενωμένες λαδόκολλες, αφαιρώντας ταυτόχρονα την δική του.
Στρίβουμε σιγά σιγά σε ρολό το παντεσπάνι, τυλίγοντας το μέσα στην λαδόκολλα και το αφήνουμε έτσι για να πάρει σχήμα. Ξεκινάμε με την προετοιμασία για τις κρέμες κρεμών.
Εκτέλεση για τις κρέμες του κορμού
Χτυπάμε την κρέμα μιλφέιγ σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία της και την αφήνουμε στην άκρη. Στην συνέχεια παίρνουμε ένα μπολ και χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, την βανίλια και την ζάχαρη, μέχρι να γίνει παχύρρευστο το μείγμα μας.
Αφήνουμε και τις δύο κρέμες στο ψυγείο για μία ώρα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, το κονιάκ και την ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κάπως παχύρρευστο το σιρόπι μας. Αφού το σιρόπι δέσει αλείφουμε με ένα πινέλο το παντεσπάνι μας με αυτό. Το αλείφουμε με πολύ λίγο σιρόπι.
Εκτέλεση για το στήσιμο του κορμού
Αφού σιροπιάσουμε το σιρόπι, στρώνουμε από πάνω την μαρμελάδα και στην συνέχεια στρώνουμε και την κρέμα μιλφέιγ. Στην κρέμα μιλφέιγ έχουμε προσθέσει επίσης και 3 μεγάλες κουταλιές σαντιγί. Στο τέλος, δεν το γεμίζουμε γιατί στρίβοντας το θα προχωρήσει η κρέμα.
Το στρίβουμε πολύ απαλά με το χαρτί χωρίς να το βάζουμε μέσα αυτή τη φορά και το αφήνουμε για δύο ώρες στο ψυγείο. Κόβουμε τα δύο ακριανά κομμάτια λοξά και με την κρέμα της γέμισης τα ενώνουμε πάνω στο μεγάλο κορμό με το κορνέ της σαντιγί. Γαρνίρουμε και πασπαλίζουμε με κακάο και ζάχαρη άχνη.
Παρακάτω δείτε την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα:
Την συνταγή την βρήκαμε από το elenfly.blogspot.com
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: Daddy-Cool.gr