Φαγητό με κρέας για το γιορτινό τραπέζι της Γκόλφως. Γιορτινό μοσχάρι με κρασί, κρεμμυδάκια, καρότα, διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά, δαμάσκηνα και μανιτάρια, που θα σας κάνει να γλείφετε και τα δάχτυλά σας από την αγαπημένη μας Γκόλφω,
- Μοσχάρι 1,100 γραμμάρια
- ελαιολαδο 5 κουταλιές
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλιές
- κρεμμυδι 7 μικρά
- καρότο 1 σε φέτες
- σκορδο Κατά βούληση σε σκόνη
- πάπρικα Κατά βούληση γλυκιά
- κύβοι λαχανικών 1
- κουρκουμας Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση μαύρο
- ρίγανη 1 ξυλάκι
- θυμάρι 2 κλαράκια
- δάφνη 1 φύλλο
- αλατι Λίγο
- κρασι 1 σφηνάκι λευκό
- μοσχοκάρυδο Λίγο
- πιπέρι Λίγους κόκκους κόκκινο
- πιπέρι Λίγους κόκκους πράσινο
- μαιντανος 2 κλαράκια
Υλικά
- νερό Λίγο
- κορν φλαουρ 1 κουταλάκι του γλυκού
Για το δέσιμο της σάλτσας
Τα Χριστούγεννα το κρέας δίνει και παίρνει. Έτσι μπορείτε τις ημέρες των Χριστουγέννων να βάλετε τις κατσαρόλες σας στην φωτιά και να φτιάξετε ένα Φαγητό με κρέας για το γιορτινό τραπέζι που λιώνει στο στόμα, με μοσχάρι , δαμάσκηνα, ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια, καρότα, μανιτάρια, κρασί και μία δεμένη σαλτσούλα.
Είναι πραγματικά ένα πεντανόστιμο γιορτινό μοσχάρι από τα χεράκια της αγαπημένη μας Γκόλφως, οπότε καταλαβαίνετε ότι η συνταγή θα έχει απόλυτη επιτυχία. Μπορούμε να συνοδεύσουμε αυτό το μοσχάρι με πουρέ πατάτας, πουρέ καρότου, ρύζι ή και πατάτες τηγανιτές ή φούρνου.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το φαγητό με κρέας για το γιορτινό τραπέζι:
Εκτέλεση για το μοσχάρι
Αρχικά πλένουμε και ζεματίζουμε το κρέας, πετώντας το πρώτο νερό. Αλευρώνουμε λίγο το κρέας μας και το σοτάρουμε σε μία πλατιά κατσαρόλα στο ελαιόλαδο, μόλις το ελαιόλαδο ζεσταθεί καλά. Χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία της κουζίνας και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα σε φέτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Προσθέτουμε το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, την σκόνη σκόρδου, θρυμματίζουμε τον κύβο λαχανικών, την πάπρικα, τον κουρκουμά και το μαύρο πιπέρι. Επίσης προσθέτουμε κόκκους κόκκινου και πράσινου πιπεριού και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Σβήνουμε το φαγητό μας με λευκό κρασί. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτουμε τα κλαράκια μαϊντανού, το φύλλο δάφνης, και το ξυλάκι ρίγανης. Σοτάρουμε για λίγο ακόμη για να απελευθερωθούν τα αρώματα.
Δείτε ακόμα Συνταγή για μερακλήδες : Μοσχάρι με φασόλια και πιπεριές
Προσθέτουμε λίγο νερό στο κρέας και το αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και βράζουμε το κρέας μας μέχρι να μαλακώσει και να είναι σχεδόν έτοιμο σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ έχουμε μουσκέψει νωρίτερα τα δαμάσκηνα σε λίγο κρασί. Προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα στο κρέας.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Βράζουμε το φαγητό μας για 20 λεπτά περίπου και σε λίγο νερό λιώνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ και προσθέτουμε το μείγμα στο φαγητό. Βράζουμε το φαγητό για άλλα 5 λεπτά για να πήξει η σάλτσα. Συνοδεύουμε το κρέας μας με λίγο πουρέ.
Tips για το Φαγητό με κρέας για το γιορτινό τραπέζι
Αντί για μοσχαρίσιο κρέας μπορούμε να βάλουμε χοιρινό κρέας ή αγριογούρουνο. Αντί για λευκό κρασί μπορούμε να βάλουμε μαυροδάφνη ή ό,τι κρασί έχουμε. Στο νερό που θα βάλουμε στο κρέας μπορούμε να βάλουμε και λίγο ζωμό κρέατος αν μας αρέσει.
Μπορείτε επίσης σε ένα μπολ από το προηγούμενο βράδυ να βάλουμε το κρέας μας, τα μπαχαρικά και τα κρεμμύδια με τα καρότα, να σκεπάσετε το μπολ και να τα τσιγαρίσετε σε ελαιόλαδο το επόμενο πρωί. Τα δαμάσκηνα μπορούμε να τα μουσκέψουμε και σε κονιάκ ή μαυροδάφνη. Μπορούμε να βάλουμε και φρέσκα μανιτάρια.
Δείτε αναλυτικά την συνταγή για Φαγητό με κρέας για το γιορτινό τραπέζι στο παρακάτω βίντεο:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια