Faschingskrapfen: Χριστουγεννιάτικοι λουκουμάδες ή Berlin. Faschingskrapfen Χριστουγεννιάτικοι παραδοσιακοί γερμανικοί λουκουμάδες γεμιστοί με μαρμελάδα της αρεσκείας μας και πασπαλισμένοι με άχνη ζάχαρη.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ.
- Γάλα φρέσκο 250 ml
- βουτυρο 50 γρ.
- ζαχαρη 50 γρ.
- κρόκους αυγού 4
- μαγιά 1 κύβος (των 40 γρ.)
- βανίλια 2
- αλατι 1/2 κουταλάκι
- ρούμι 1- 2 κουταλιές
Υλικά
- μαρμελάδα Αρκετή της αρεσκείας μας
Για την γέμιση
- ζάχαρη άχνη Αρκετή
Για την επικάλυψη
- ηλιέλαιο Αρκετό
Για το τηγάνισμα
Το Faschingskrapfen ή στα αλλιώς το Μπερλινερ Φανκουχεν είναι παραδοσιακοί Χριστουγεννιάτικοι λουκουμάδες χωρίς τρύπα στο κέντρο, που παρασκευάζονται από γλυκιά ζύμη και μαγιά, τηγανίζονται σε λάδι, γεμίζονται με μαρμελάδα φρούτων και τελικά καλύπτονται με γλάσο, ζάχαρη άχνη ή συμβατική ζάχαρη.
Σήμερα λοιπόν θα έρθουμε σε επαφή με την παραδοσιακή κουζίνας της Γερμανίας και θα απολαύσουμε μαζί τα Faschingskrapfen. Είναι στην ουσία ντόνατ ή λουκουμάδες τηγανισμένοι σε ηλιέλαιο και γεμιστοί με μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή πραλίνα φουντουκιού.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Faschingskrapfen Χριστουγεννιάτικοι λουκουμάδες :
Εκτέλεση
Στο χλιαρό φρέσκο γάλα προσθέτουμε τον κύβο της μαγιάς, την ζάχαρη, τους κρόκους αυγών, το χλιαρό λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ρούμι και στο τέλος το αλάτι ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αυτό το μείγμα το ρίχνουμε στο κοσκινισμένο αλεύρι και κάνουμε μία ζύμη χρησιμοποιώντας κουτάλα.
Θέλουμε μία ζύμη που να μην κολλάει, δεν θέλει πολύ ανακάτεμα. Αφήνουμε την ζύμη μας για 30 με 40 λεπτά σε ζεστό μέρος και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά. Την ζυμώνουμε ξανά για άλλα 2-3 λεπτά και κόβουμε την ζύμη σε μπαλάκια των 50 γραμμαρίων.
Πλάθουμε τα μπαλάκια μας και τα αφήνουμε άλλα 20 λεπτά να φουσκώσουν. Τα τελευταία 5 λεπτά τα αφήνουμε ξεσκέπαστα για να κάνουν μία κρούστα. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο μέχρι το πολύ τους 165 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε τα μπαλάκια μας με την επιφάνεια προς τα κάτω για 2μιση λεπτά.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικες σπιτικές σοκολάτες
Με το καπάκι τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις κρυώσουν τα ανοίγουμε ελαφρώς στην μέση και τα γεμίζουμε με την μαρμελάδα της αρεσκείας μας. Τα κλείνουμε και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Tips για Faschingskrapfen: Χριστουγεννιάτικοι λουκουμάδες
Αντί για ρούμι μπορούμε να βάλουμε βρώσιμο άρωμα με ρούμι. Αντί για μαρμελάδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την γέμιση πραλίνα σοκολάτας.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Maria Karakatsouli
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr