Συνταγή για νόστιμη και εύκολη γιορτινή γέμιση με ρύζι, σταφίδες και συκωτάκια για το Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο. Την ίδια γέμιση μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και για τη γιορτινή γαλοπούλα.
- κοτόπουλο 1 ολόκληρο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- ρίγανη 1-2 τσιμπιές
- ελαιολαδο 1-2 σφηνάκια
Υλικά
- κιμάς ανάμεικτος 400 γραμμάρια
- κρεμμυδι 1 ξερό
- συκωταριά 250 γραμμάρια κοτόπουλου
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- ρυζι 1/2 κούπα περίπου
- κρασι 1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό
- κρεμμυδι 1-2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο
- άνηθος 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος
- κουκουνάρι 2-3 κουταλιές της σούπας
- σταφίδες 2-3 κουταλιές της σούπας μαύρες
- καστανα 2-3 κουταλιές της σούπας βρασμένα
- ελαιολαδο 1 σφηνάκι
Για τη γέμιση
Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο : Οι Καλύτερες συνταγές
Θέλετε να φτιάξετε φέτος γεμιστό κοτόπουλο και δεν το ‘χετε ξανακάνει; Θα σας δείξουμε μία εύκολη και νόστιμη γέμιση για το Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά. Μπορείτε με την ίδια γέμιση να γεμίσετε και την γαλοπούλα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη γέμιση για κοτόπουλο με συκωτάκια:
Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε το κοτόπουλο, το οποίο το έχουμε αδειάσει τελείως εσωτερικά είτε εμείς είτε ο κρεοπώλης μας. Το μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο και το βάζουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τον κιμά και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γίνει ο κιμάς από ροζ γκρι. Πριν σοταριστεί ο κιμάς ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια κοτόπουλου, αλάτι και πιπέρι.
Αφού σοταριστούν προσθέτουμε και το ρύζι και φέρνουμε 2-3 γύρες το φαγητό για να λαδωθεί το ρύζι. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο με βερίκοκα, δαμάσκηνα και κυδώνια
Προσθέτουμε τότε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα κουκουνάρια, τις μαύρες σταφίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Απομακρύνουμε το σκεύος από την φωτιά και ρίχνουμε τα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα.
Ανακατεύουμε και γεμίζουμε το κοτόπουλο με ένα κουτάλι. Κλείνουμε το κοτόπουλο με οδοντογλυφίδες και όση γέμιση περισσέψει την βάζουμε σε λαδόκολλα, κλείνουμε καλά την λαδόκολλα και την βάζουμε δίπλα στο κοτόπουλο. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
Τις αραδιάζουμε στο ταψί και τις μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο. Από πάνω τοποθετούμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό λεμονιού.
Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο με σάλτσα λαχανικών
Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 2 ώρες, περίπου. Στο τελευταίο μισάωρο ανοίγουμε τη γάστρα για να ξεροψηθεί και είναι έτοιμη.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Μαρίνα Βασιλάκη
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Η Μάγισσα : Ηθοποιός από τους Παγιδευμένους εισβάλλει στην σειρά
- Πλισέ Δερμάτινη Φούστα: Το Απόλυτο Must Have item της φετινής σεζόν και ιδέες για να την συνδυάσεις
- Η Γη της Ελιάς : Στάθη σε παρακαλώ προσπάθησε να με πιστέψεις – Η Ιουλία ικετεύει τον Στάθη
- Μιχάλης Ιατρόπουλος : Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό – Η έκκληση για αίμα
- Ανακαλείται μπάρα δημητριακών – Περιέχει μεταλλικά θραύσματα