Συνταγή για γεμιστό κοτόπουλο με κιμά. Ζουμερό γιορτινό κοτόπουλο με γέμιση κιμά, με κουκουνάρι, κάστανά, σταφίδες, κάσιους, αμύγδαλα και καρύδια, μία συγκλονιστική μαρινάδα και μία αξεπέραστη σάλτσα φτιαγμένη από το ζουμί του.
- κοτόπουλο 2 κιλά περίπου ολόκληρο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- θυμάρι Κατά βούληση
- Καπνιστή πάπρικα Κατά βούληση
Υλικά
- μουσταρδα 2 κουταλιές
- μελι 2 κουταλιές
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι Από 2 πορτοκαλια
- ελαιολαδο 1/4 κούπας
- σκορδο 2 σκελίδες
- πιπέρι Μισό κουταλάκι γλυκού κόκκους
Για την μαρινάδα
- κρεμμυδι 1 ψιλοκομμένο
- ελαιολαδο 1/4 κούπας
- κιμάς μοσχαρίσιος 300 γρ
- ξηροί καρποί 150 γρ
- μπρούσκο 1 ποτηράκι
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για τη γέμιση
- κορν φλαουρ 1 κουταλιά
- νερό Λίγο
Για την σάλτσα
Δείτε ακόμη Μενού Χριστουγέννων 2021: Δείτε συνταγές ,ιδέες, προτάσεις
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κι εμείς θέλουμε να σας βοηθήσουμε να φτιάξετε φέτος τις πιο νόστιμες χριστουγεννιάτικες συνταγές. Βλέποντας αυτό το λαχταριστό γεμιστό κοτόπουλο με κιμά δε θα μπορούσαμε να αντισταθούμε. Ένα γιορτινό κοτόπουλο με μία γέμιση αξεπέραστη με κάσιους, σταφίδες, αμύγδαλα και καρύδια.
Θα φτιάξουμε την μαρινάδα με διάφορα μπαχαρικά και μουστάρδα και φυσικά θα αλείψουμε το κοτόπουλο με βούτυρο για επιπλέον νοστιμιά. Η σάλτσα που θα φτιάξουμε από το ζουμί του την ώρα που αργό ψήνεται στον φούρνο, θα απογειώσει την γεύση του.
Δείτε την εκτέλεση για το Γεμιστό κοτόπουλο με κιμά παρακάτω:
Εκτέλεση για την μαρινάδα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μουστάρδα, το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τους κόκκους του πιπεριού μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Προεργασία για το γεμιστό κοτόπουλο με κιμά
Στην αρχή παίρνουμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε ομοιόμορφα την μαρινάδα σε όλη του την επιφάνεια. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και την καπνιστή πάπρικα. Καλύπτουμε το κοτόπουλο με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
Εκτέλεση για το γεμιστό κοτόπουλο με κιμά
Στην αρχή φτιάχνουμε την γέμιση για το κοτόπουλο. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και αφού γυαλίσει προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να ασπρίσει. Έπειτα προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και το μπρούσκο. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ από το μπρούσκο και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Έπειτα βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και το αφήνουμε να πάρει την θερμοκρασία του δωματίου. Το γεμίζουμε με την γέμιση που φτιάξαμε και μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μία γάστρα. Στην αρχή το αλείφουμε ολόκληρο με το βούτυρο για να πάει παντού και προσθέτουμε και πάλι μαρινάδα.
Βάζουμε μέσα στην γάστρα το κρεμμύδι και την ντομάτα κομμένα στα τέσσερα και νεράκι. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα για 1μιση ώρα με το καπάκι της γάστρας. Στην συνέχεια ξεσκεπάζουμε την γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου μισή ώρα.
Δείτε ακόμα Ογκρατέν κοτόπουλο με γιαούρτι
Αφού τελειώσουμε με το ψήσιμο του κοτόπουλου το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σουρώνουμε το ζουμί του. Πολτοποιούμε στο ραβδομπλέντερ ή σουρώνουμε πατώντας τα λαχανικά για να αφήσουν τις γεύσεις τους. Δένουμε το ζουμί του κοτόπουλου με το κορν φλάουρ το οποίο το έχουμε διαλύσει σε νερό. Έτοιμη η σαλτσούλα του. Το φετινό γεμιστό κοτόπουλο με κιμά είναι έτοιμο να το απολαύσετε.
Tips για το Γεμιστό κοτόπουλο με κιμά
Τα 150 γραμμάρια ξηρών καρπών για την γέμιση περιλαμβάνουν ανακατεμένες σταφίδες, αμύγδαλα, κάσιους, cranberries και καρύδια. Καλό θα ήταν να μαρινάρουμε το κοτόπουλο και να το τυλίξουμε στην μεμβράνη από το προηγούμενο βράδυ.
Εάν θέλετε μπορείτε στη γέμιση να προσθέσετε και ρύζι. Όπως επίσης μπορείτε να προσθέσετε κάστανα, κουκουνάρι και τα συκωτάκια από το κοτόπουλο, ψιλοκομμένα. Αν κάνετε το κοτόπουλο με αυτό τον τρόπο φέτος τα Χριστούγεννα, σας υπόσχομαι πως δεν θα ξαναφτιάξετε άλλη συνταγή.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Voula Damala
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr