Close
μελομακάρονα-σε-γραμμάρια-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Συνταγή για μελομακάρονα τραγανά απέξω και μελωμένα από μέσα, με όλα τα μυστικά και αναλυτικά τα υλικά σε γραμμάρια για σίγουρη επιτυχία. Ιδανική συνταγή για αρχάριες από τον Γιώργο Ζώλη.

    Για το πασπάλισμα

  • καρυδια 150 γραμμάρια κοπανισμένα

Κάθε Χριστούγεννα ο κόσμος χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα; Προτιμάς τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες; Εμείς σηκώνουμε λευκή σημαία και δηλώνουμε ότι πέφτουμε με τα μούτρα και στα δύο.

Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024

Ο αγαπημένος μας μάγειρας Γιώργος Ζώλης μοιράζεται μαζί μας την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα. Και μάλιστα όλα τα υλικά είναι σε γραμμάρια, για να μην υπάρξει περίπτωση να αποτύχουν. Οπότε ακόμη κι αν δεν έχετε ξαναφτιάξει μελομακάρονα, θα πρέπει να τα δοκιμάσετε!

Δείτε παρακάτω την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα από τον Γιώργο Ζώλη:

μελομακάρονα-σε-γραμμάρια-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Recipe ingredients for 70 pieces of 35g

INGREDIENTS For the dough:

200g of olive oil
400g corn oil or sunflower oil
200g of sugar
220g of orange juice
80g cognac
10g of orange zest
1200g flour
200g fine semolina
20g of baking powder
10g of soda
2-3g of cloves
8g of cinnamon
3g of salt
150g of chopped walnuts (if we want to fill them inside our honey macaroons we need 220g)
Bake resistances in the middle of the oven for 30-35 minutes

For the syrup: boil for 2 minutes then add the honey

500g of honey
700g of sugar
500g of water
juice of half a lemon
Peels from an orange
2 cinnamon sticks

Εκτέλεση για το σιρόπι

Ξεκινάμε την συνταγή μας από το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, τα στικ κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και βράζουμε για 2 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού.

μελομακάρονα-σε-γραμμάρια-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Αφού περάσουν τα 2 λεπτά του βρασμού, απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο σιρόπι. Το αφήνουμε στην άκρη.

Εκτέλεση για τα μελομακάρονα

Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κονιάκ, το γαρίφαλο, την κανέλα και ανακατεύουμε και πάλι. Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

μελομακάρονα-σε-γραμμάρια-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Ρίχνουμε στο υγρό μείγμα το ψιλό σιμιγδάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε για να ενεργοποιηθεί η σόδα και ρίχνουμε το μείγμα με την σόδα στο μείγμα με την ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Στο τέλος ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε στην αρχή το μείγμα με μία σπάτουλα και στη συνέχεια ζυμώνουμε τόσο, ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά, όχι πάνω από 2 λεπτά. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.

Μελομακάρονα με αλισίβα

Μετά από 20 λεπτά κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 35 γραμμαρίων και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά, στη μέση του φούρνου. Μόλις ψηθούν τα ρίχνουμε αμέσως, καυτά στο κρύο σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα.

μελομακάρονα-σε-γραμμάρια-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Tips

Αντί για καλαμποκέλαιο μπορούμε να βάλουμε ηλιέλαιο. Αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να βάλουμε μαλακό αλεύρι. Καλό είναι το σιρόπι να το έχουμε κάνει 4-5 ώρες πριν φτιάξουμε τα μελομακάρονα. Πετυχημένη ζύμη είναι αυτή που δεν βγαίνει το λάδι.

μελομακάρονα-σε-γραμμάρια-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr