Συνταγή για γιορτινό λαχανοντολμά σε νταβά με πολλές στρώσεις για ορεκτικό τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Αυτή η αλμυρή τούρτα μοσχοβολάει παράδοση!
- κιμάς 600 γραμμάρια
- ρυζι 1 μεγάλη φλυτζάνα γλασέ
- κρεμμυδι 3 ξερά ψιλοκομμένα
- καρότο 1 μεγάλο τριμμένο
- ντοματα 1 τριμμένη
- μαιντανος 1 ματσάκι ψιλοκομμένος
- άνηθος 1 ματσάκι ψιλοκομμένος
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- ελαιολαδο 1 κούπα
- μάραθος 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος
Για τη γέμιση
- αυγα 1
- ζωμό Όσος περίσσεψε από το φαγητό που έβρασε
- λεμονι Χυμός από 1 μεγάλο
- κορν φλαουρ 1 κουταλιά της σούπας
Για το αυγολέμονο
Αλμυρή τούρτα με ψωμί μπόμπα
Οι λαχανοντολμάδες είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά. Κάθε φορά που έρχεται ο Χειμώνας είναι από τα πρώτα φαγητά που επανέρχονται στο εβδομαδιαίο μενού και σίγουρα θα το εντάξουμε και στους γιορτινούς μπουφέδες. Δοκιμάστε αυτή την αλμυρή τούρτα – λαχανοντολμά που θα ξετρελάνει όλους τους καλεσμένους.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την γιορτινή αλμυρή τούρτα με κιμά και λάχανο:
Εκτέλεση
Αρχικά βάζουμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσει και κρατάμε το νερό που έβρασε στην άκρη. Φτιάχνουμε την γέμιση βάζοντας σε μία λεκάνη τον κιμά, το ρύζι γλασέ, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το τριμμένο καρότο, την τριμμένη ντομάτα, τον ψιλοκομμένο μάραθο, μαϊντανό και άνηθο. Επίσης προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε έναν νταβά Νο28 τον λαδώνουμε πολύ καλά και βάζουμε βρασμένο λάχανο σε όλο τον πάτο, προσπαθώντας να καλύψουμε και το επάνω μέρος της κατσαρόλας. Θέλουμε το λάχανο να “αγκαλιάσει” όλη την επιφάνεια.
Από πάνω βάζουμε το 1/3 της γέμισης. Από πάνω βάζουμε επιπλέον βρασμένο λάχανο. Από πάνω βάζουμε το 1/3 της υπόλοιπης γέμισης και πάλι λάχανο και στο τέλος όση γέμιση μας περίσσεψε και το υπόλοιπο λάχανο.
Αλμυρή τούρτα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ
Κατεβάζουμε το λάχανο που είχαμε ανεβάσει στα πλαϊνά του νταβά και κλείνουμε σαν τούρτα. Προσθέτουμε το βρασμένο νερό από το λάχανο στο οποία έχουμε διαλύσει το χοντρό θαλασσινό αλάτι. Σκεπάζουμε το φαγητό με ένα πιάτο και μαγειρεύουμε για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά, στο μάτι της κουζίνας.
Το αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεί και στη συνέχεια βάζουμε από πάνω μία πιατέλα και αναποδογυρίζουμε. Για το αυγολέμονο βάζουμε όσο κρύο ζουμί περίσσεψε από το φαγητό, με το αυγό, τον χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ σε ένα άλλο κατσαρολάκι.
Βράζουμε μέχρι να πήξει, σε χαμηλή φωτιά και περιχύνουμε με το αυγολέμονο την…τούρτα μας. Διακοσμούμε με τριμμένο καρότο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψιλοκομμένο άνηθο.
Tips
Σε κάθε στρώση θέλει μπόλικο λάχανο για να γίνει αφράτο. Η φλιτζάνα αναλογεί σε 220 γραμμάρια.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Αναστασια Βλαχου
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Η Αμαλία βοηθά ύπουλα να πάρει την μικρή Αγγελική η Αντιγόνη
- Grand hotel : Ο Χαραλάμπης βγάζει από την μέση τον Βλάση
- Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου : Οι περιοχές της Ελλάδας που θα πέσει δύο μέτρα χιόνι
- Άση Μπήλιου Μηνιαίες προβλέψεις : Τυχερές και άτυχες μέρες Δεκεμβρίου 2024
- Ελένη Χατζίδου για την περιπέτεια υγείας της κόρης της : “Ήταν κάτι πιο ανησυχητικό που δεν το έχουμε ξαναδεί”