Close
Γιορτινή πίτα σολομού

Συνταγή για γιορτινή Πίτα σολομού με τυρί κρέμα και γραβιέρα για τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, που μοιάζει με σουφλέ. Θα ξετρελαθείτε!

Είπαμε αυτήν την φορά να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα. Ωραίες οι πίτες με τα αλλαντικά, υπέροχη η Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, όμως αν μας αρέσουν τα ψάρια και τα θαλασσινά, μπορούμε να τα εντάξουμε και αυτά στο Χριστουγεννιάτικο μπουφέ μας. Σήμερα λοιπόν θα δοκιμάσουμε μία πίτα σαν σουφλέ με σολομό.

Είναι μία πολύ ξεχωριστή πίτα, με πολλή αφράτη ζύμη και μία λαχταριστή γέμιση από γραβιέρα, τυρί κρέμα, σολομό και μερικά ακόμη απλά υλικά. Ο σολομός είναι ένα υγιεινό ψάρι και σίγουρα θα είναι το κάτι διαφορετικό, στον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ σας.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Γιορτινή πίτα σολομού:

χριστουγεννιάτικη-πίτα-με-σολομό-συνταγή-

 

Εκτέλεση για την ζύμη στην πίτα σολομού

χριστουγεννιάτικη-πίτα-με-σολομό-συνταγή-

Αρχικά διαλύουμε την ξερή μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε περίπου στο μείγμα το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ενσωματώνουμε τότε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι που να γίνει ζύμη.

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και δουλεύουμε την ζύμη μέχρι να το απορροφήσει. Σκεπάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο σκεύος και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την πλάθουμε ελαφρώς σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε φύλλο.

χριστουγεννιάτικη-πίτα-με-σολομό-συνταγή-

Εκτέλεση για την πίτα σολομού

Κόβουμε σε 2 στενόμακρα κομμάτια το φύλλο. Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κύβους χωρίς τα σπόρια τους, σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο με λίγο αλάτι μέχρι να μαραθούν.

Στρώνουμε στο φύλλο το τυρί κρέμα και το μείγμα με τα κρεμμύδια. Από πάνω προσθέτουμε την γραβιέρα κομμένη σε κύβους και τελευταία τοποθετούμε τα φιλέτα σολομού ωμά και κομμένα σε κύβους. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη πίτα με κιμά και κάστανα

χριστουγεννιάτικη-πίτα-με-σολομό-συνταγή-

Κλείνουμε το φύλλο τη μία πλευρά. Με την άλλη πιέζοντας με τα δάχτυλά μας καλά να κολλήσει η ζύμη, με προσοχή το μεταφέρουμε σε ταψάκι με αποσπώμενη βάση (τσέρκι) 26 cm καλά λαδωμένη η βάση του και τα τοιχώματα του ταψιού. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο.

Αφού τελειώσει η διαδικασία της μεταφοράς και του δεύτερου γεμισμένου φύλλου ζύμης από πάνω τοποθετούμε την μοτσαρέλα κομμένη σε ροδέλες και τα ντοματίνια κομμένα στην μέση, ανάμεσα στις ροδέλες. Ψήνουμε σε χαμηλή θέση σε προθερμασμένο φούρνο, για μισή ώρα, στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.

χριστουγεννιάτικη-πίτα-με-σολομό-συνταγή-

Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη τυρόπιτα

Ψήνουμε άλλα 10 λεπτά, στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να πάρει χρώμα. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

χριστουγεννιάτικη-πίτα-με-σολομό-συνταγή-

Tips για την πίτα σολομού

Αντί για μαϊντανό, μπορούμε να σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο. Τον σολομό δεν τον σοτάρουμε πριν τον βάλουμε στην πίτα. Αν ο σολομός δεν είναι φιλέτο δεν πειράζει.

χριστουγεννιάτικη-πίτα-με-σολομό-συνταγή-

Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη ζαμπονοκασερόπιτα

Κόβουμε με μαχαιράκι την πέτσα του, βγάζουμε το κεντρικό κόκκαλο και κάτι άλλα κοκαλάκια που κρύβονται και είναι έτοιμος. Δεν σκεπάζουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο κατά την διάρκεια του ψησίματος, γιατί θα κολλήσει πάνω στη μοτσαρέλα.

χριστουγεννιάτικη-πίτα-με-σολομό-συνταγή-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Βίκυ Σπηλιοπούλου

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr