Συνταγή για γιορτινή τυρόπιτα για τραπέζια. Μία λαχταριστή τυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο και κρεμώδη γέμιση για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και για κάθε οικογενειακό και επίσημο μπουφέ. Έχει όλα τα μυστικά της γιαγιάς και σίγουρα αν την δοκιμάσετε έτσι, δεν θα ξαναφάτε την τυρόπιτα διαφορετικά. Μία συνταγή της φίλης μας Δάφνη Λεμονάκη.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- αλατι 2 κουταλάκια του γλυκού
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- ξύδι 2 κουταλιές της σούπας
- ελαιολαδο 1/2 φλιτζάνι του καφέ
Υλικά
- φέτα 500 γραμμάρια περίπου
Για την γέμιση
Δείτε ακόμα Τυροπιτάκια με σιμιγδαλόκρεμα
Οι τυρόπιτες δεν λείπουν από το μενού μας. Τις απολαμβάνουμε σαν πρωινό, για να συνοδεύσουμε το μεσημεριανό μας αλλά και σαν βραδινό. Πολλές φορές μάλιστα φτιάχνουμε τυρόπιτες και για τα γιορτινά τραπέζια αφού συνοδεύουν τέλεια τα κρεατικά μας. Σήμερα σας έχουμε την καλύτερη συνταγή για τυρόπιτα για το γιορτινό μας τραπέζι.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την τυρόπιτα:
Εκτέλεση για την τυρόπιτα
Ξεκινάμε την συνταγή μας την ζύμη. Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, την ζάχαρη, το ξύδι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Ξεκινάμε να προσθέτουμε νερό ενώ ζυμώνουμε παράλληλα και σταματάμε να προσθέτουμε νερό όταν πάρουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, αλλά να μην είναι πολύ σφιχτή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και στη συνέχεια την χωρίζουμε σε δύο μπάλες.
Αλευρώνουμε πολύ καλά το τραπέζι μας και ξεκινάμε να ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη όσο περισσότερο μπορούμε ρίχνοντας και αλεύρι για όλες τις χρήσεις κατά διαστήματα. Το σηκώνουμε στα χέρια μας το φύλλο και το κρεμάμε με τις μπουνιές μας για να κρεμάσει και να ανοίξει κι άλλο.
Δείτε ακόμα Τυρόπιτα της γιαγιάς για το σχολικό κολατσιό
Μετά το ξανά αφήνουμε στο τραπέζι και αρχίζουμε σιγά σιγά να το τραβάμε με τα χέρια μας (είναι πολύ ελαστικό το ζυμάρι) μέχρι να καλύψουμε όλο το τραπέζι. Όταν το ανοίξουμε το ραντίζουμε με το λάδι μας και αρχίζουμε να διπλώνουμε το φύλλο και σε κάθε δίπλωμα ραντίζουμε.
Μόλις γίνει στο μέγεθος του ταψιού το βάζουμε στο ταψί μας και ρίχνουμε την θρυμματισμένη φέτα. Κάνουμε και το πάνω φύλλο. Λαδώνουμε την πίτα μας την βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις. Στα 4 λεπτά την βγάζουμε την κόβουμε και την βάζουμε μέσα να ψηθεί.
Την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr