Συνταγή για νόστιμο ορεκτικό σαν σουφλέ με πατάτες, κεφτεδάκια, μπεσαμέλ και τριμμένα τυριά για το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
- πατατες 3 βρασμένες και ξεφλουδισμένες
- κρεμμυδι 1 ψιλοκομμένο
- πάπρικα 1 πρέζα
- μαιντανος 1 πρέζα ξερό
- κιμάς μοσχαρίσιος 700 γραμμάρια περίπου
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Υλικά
- βουτυρο 5 κουταλιές της σούπας
- Γάλα φρέσκο 4 φλιτζάνια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 κουταλιές της σούπας
- αλατι 2 κουταλάκια του γλυκού
- μοσχοκάρυδο ½ κουταλάκι του γλυκού
Για τη μπεσαμέλ
- μοτσαρελα 2 φλιτζάνια
Για το πασπάλισμα
Πατάτες ογκρατέν με αλλαντικά και τυριά
Ένα κολασμένο ορεκτικό σας έχουμε σήμερα που θα αφήσει ικανοποιημένους ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους σας. Κεφτεδάκια με πατάτες, μπεσαμέλ και τυριά, σαν σουφλέ, που μπορούμε να φτιάξουμε ακόμη και με τα κεφτεδάκια που μας περίσσεψαν από τις προηγούμενες μέρες.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το γιορτινό ορεκτικό με κεφτεδάκια και μπεσαμέλ:
Εκτέλεση
Ξεκινάμε την συνταγή μας με την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και αφού λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε με το σύρμα το μείγμα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει χρυσό χρώμα.
Ζεσταίνουμε το φρέσκο γάλα σε μία άλλη κατσαρόλα μέχρι να φτάσει κοντά στο σημείο βρασμού και όχι να βράσει. Προσθέτουμε το γάλα στο μείγμα με το αλεύρι, ένα φλιτζάνι τη φορά και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Έπειτα προσθέτουμε το επόμενο φλιτζάνι γάλα και πάει λέγοντας.
Φέρνουμε την μπεσαμέλ σε σημείο βρασμού και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά αν χρειάζεται. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, απομακρύνουμε το σκεύος από την φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Αφράτα Κεφτεδάκια γεμιστά με φέτα
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, το περασμένο από το μούλτι ξερό κρεμμύδι, τον ξερό μαϊντανό, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σκεπάζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Έπειτα πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια.
Αφού ξεφλουδίσουμε, βράσουμε και κόψουμε σε φέτες τις πατάτες τις στρώνουμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι ή πυρέξ, καλύπτοντας και τα πλαϊνά του σκεύους. Από πάνω τοποθετούμε τα κεφτεδάκια. Πάνω από τα κεφτεδάκια ή και ανάμεσα προσθέτουμε επιπλέον πατάτες σε φέτες.
Μόλις τελειώσουν οι πατάτες και τα κεφτεδάκια, στρώνουμε από πάνω την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη μοτσαρέλα και ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Την συνταγή την είδαμε από Crockpot Recipes For Beginners
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Γρίπη Α: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολίου σύμφωνα με τους ειδικούς
- Άση Μπήλιου: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 20/1/2025 ως 26/1/2025 για όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς επόμενα επεισόδια Δ’ κύκλος : 77, 78, 79α, 79β, 80, 81, 82α
- To trick του Tik Tok που θα κρατήσει τις μπούκλες σου ατόφιες ακόμη κι αν έχεις λεπτά μαλλιά
- Οι μαρέγκες της Αργυρώς