Συνταγή για γιορτινό τυρόψωμο. Αφράτο τυρόψωμο με σπιτική ζύμη και γέμιση με φέτα, αυγό και βούτυρο γάλακτος για τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που το φτιάχνουν στη Βουλγαρία. Ένα τυρόψωμο φουσκωτό και εντυπωσιακό, ιδανικό για κάθε γιορτινό μπουφέ, με απλά οικονομικά υλικά και την πιο εύκολη παρασκευή. Θα συνοδεύσει τέλεια τα κρεατικά σας και παραμένει αφράτο ακόμη και την επόμενη μέρα. Αν και δεν θα περισσέψει μέχρι την επόμενη μέρα. Μία συνταγή της φίλης μας Snejana Izevkova.
- αλεύρι για τσουρέκια 800 γραμμάρια
- αλατι 11/2 κουταλάκι του γλυκού
- ηλιέλαιο 1 κουταλιά της σούπας
- Γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμμάρια
- σοδα 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
- Γάλα φρέσκο 80 ml
- μαγιά 11/2 κύβοι
- ζαχαρη 11/2 κουταλιά της σούπας
- αυγα 3
Υλικά
- φέτα 300 γραμμάρια
- αυγα 2
- βούτυρο γάλακτος 100 γραμμάρια αγελάδος
Για τη γέμιση
- αυγα 1
Για το άλειμμα
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Ορεκτικό για τα Χριστούγεννα: Μπαγκέτες γεμιστές
Αν θέλουμε έναν μπουφέ χορταστικό, εντυπωσιακό και φυσικά πεντανόστιμο για το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, τότε δεν πρέπει να λείπει από τη λίστα με τις συνταγές μας και αυτό το γιορτινό τυρόψωμο. Με σπιτική ζύμη, σκέτο αφρό και μία απολαυστική γέμιση με φέτα, θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και δε θα μείνει ούτε ψίχουλο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το γιορτινό τυρόψωμο:
Καλησπέρα φίλοι; Ένα γιορτινό ψωμί που μπορεί να ετοιμαστεί ανά πάσα στιγμή! Το φτιάχνω πολύ συχνά και σε αυτή την περίπτωση είναι με φέτα! Η συνταγή στα σχόλια
Εκτέλεση για το γιορτινό τυρόψωμο
Αρχικά ανακατεύουμε την μαγιά, το αλεύρι για τσουρέκια, την ζάχαρη και το χλιαρό φρέσκο γάλα και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά την μαγειρική σόδα στο στραγγιστό γιαούρτι και προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα με το αλεύρι.
Βάζουμε το ηλιέλαιο και το μείγμα με την μαγιά και ζυμώνουμε σε μία μαλακή ζύμη. Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη για περίπου 1 ώρα. Χωρίζουμε έπειτα την ζύμη σε 5 μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο με τον πλάστη με πάχος 30-40 εκατοστά και το αλείφουμε το καθένα ξεχωριστά με λιωμένο βούτυρο γάλακτος.
Πασπαλίζουμε επίσης με το χτυπημένο αυγό το καθένα ξεχωριστά. Θρυμματίζουμε τη φέτα και πασπαλίζουμε με λίγη φέτα το πρώτο φύλλο. Τυλίγουμε σε ρολό, στρίβουμε σε σπείρα σαν να στύβουμε μία πετσέτα και με ένα μαχαίρι κάνουμε χαρακιές ανά τμήματα.
Μαλακό τυρόψωμο της Γκόλφως
Βάζουμε το πρώτο ρολό σε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα 4 φύλλα. Το αλείφουμε με χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 30-40 λεπτά.
Tips για το γιορτινό τυρόψωμο
Μπορούμε να αλείψουμε και με αυγό το οποίο το έχουμε ανακατέψει με φρέσκο γάλα.
Την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ.
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια