Συνταγή για Ισλί από την Μικρά Ασία. Ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό με καταγωγή από την Τραπεζούντα, την Καππαδοκία και όλα τα μικρασιατικά παράλια από τον Γιώργο Ζώλη.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- μαργαρίνη 500 γραμμάρια
- ζαχαρη 200 γραμμάρια
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 200 ml
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1 πορτοκάλι
- μπέικιν πάουντερ 20 γραμμάρια
- σοδα 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
- αλατι 1 τσιμπιά
- κανελά 1-2 κουταλάκια του γλυκού
- γαρίφαλο ½ κουταλάκι του γλυκού
- βανίλια 2 κάψουλες
Για τη ζύμη
Το ισλί ξεκίνησε να φτιάχνεται στην Τραπεζούντα, έφτασε στην Καππαδοκία και διαδόθηκε σε όλα τα μικρασιατικά παράλια. Ήταν σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για τους Μικρασιάτες. Ονομάστηκε ισλί, που σημαίνει «δουλεμένο» (ις = δουλειά στα τούρκικα), δηλώνοντας ότι είναι ένα γλυκό που έχει μπόλικη δουλειά επάνω του.
Μελομακάρονα με τη viral μέθοδο 1-2-3-4-5
Ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει την αυθεντική συνταγή για ισλί για να έρθουμε σε επαφή με τις γεύσεις της Μικράς Ασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μικρασιάτικη κουζίνα είναι γνωστή για τη νοστιμιά της. Οπότε αξίζει να τα δοκιμάσετε.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Ισλί – Μικρασιάτικο γλυκό για τα Χριστούγεννα:
Recipe ingredients
Syrup
700g of sugar
500g water (hot)
500g of honey
2 cinnamon sticks
Juice of half a lemon
Boil 3 minutes from the boiling time
Isley
1 kg of flour
500g margarine or cooking vegetable fat
200g of sugar
200g orange juice (can be replaced with milk)
Peel from an orange
20g of baking powder
1/2 tsp baking soda
1 pinch of salt
1-2 tsp cinnamon
½ tsp cloves
2 vanilla pods
Stuffing
200-250g of walnuts
3 tbsp of sugar
1-2 tsp cinnamon
Bake at 170 resistances for 30-35 minutes
Εκτέλεση
Ξεκινάμε τη συνταγή μας από το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα εκτός φωτιάς προσθέτουμε την ζάχαρη, το καυτό νερό, τον χυμό λεμονιού, τα ξυλάκια κανέλας και βράζουμε για 3 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού. Αφού βράσει το σιρόπι προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη και την ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 4 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε το μείγμα με τον χυμό στο μείγμα με την μαργαρίνη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Ενσωματώνουμε στο μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά και το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι και να πάρουμε μία μαλακή ζύμη.
Η καλύτερη συνταγή για δίπλες για τα Χριστούγεννα 2024
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά. Περνάμε από το μούλτι τα καρύδια, χωρίς να τα κάνουμε σκόνη. Τα θέλουμε ψιλοκομμένα, μαζί με την ζάχαρη και την κανέλα. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 30 γραμμαρίων.
Ανοίγουμε με το χέρι μας κάθε κομμάτι ζύμης σε φυλλαράκι και βάζουμε σε κάθε φυλλαράκι από 1 κουταλάκι του γλυκού γέμισης. Κλείνουμε το κάθε ισλί σχολαστικά και πιέζουμε το πάνω μέρος με μία χτένα για το σχέδιο.
Δίνουμε το σχήμα του μισοφέγγαρου και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
Μπακλαβάς Γεμιστός
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα τα βουτάμε καυτά στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό. Αφού κρυώσουν μπορούμε να τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα, αλλά προαιρετικά.
Tips
Αντί για μαργαρίνη μπορούμε να βάλουμε μαγειρικό φυτικό λίπος. Αντί για χυμό πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε γάλα φρέσκο.
Δείτε την εκτέλεση αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα