Συνταγή για γιορτινή γεμιστή γαλοπούλα για το Χριστουγεννιάτικο και το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με γέμιση από χωριάτικα λουκάνικα, κιμά και μήλα. Από τις καλύτερες συνταγές για γεμιστή γαλοπούλα το 2025.
- γαλοπουλα 1 ολόκληρη
- ελαιολαδο 1 ποτηράκι του κρασιού
- λεμονι Χυμός από 2
- σκορδο 2 σκελίδες
- μουσταρδα 2-3 κουταλιές της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Υλικά
- λουκάνικο 1 μεγάλο χωριάτικο
- κιμάς χοίρινος 1/2 κιλό
- κρεμμυδι 1 ξερό
- κρασι 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό
- σέλερι 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος
- μανιταρια 2-3 φρέσκα
- μηλα 1 μεγάλο
- ροδι 1-2 κουταλιές της σούπας
- σταφίδες 2-3 κουταλιές της σούπας
- κουκουνάρι 1-2 κουταλιές της σούπας
- καστανα 5-6
- κρουτον 3-4 κουταλιές της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- ελαιολαδο 1 σφηνάκι
Για τη γέμιση
Η γεμιστή γαλοπούλα και το γεμιστό κοτόπουλο είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που το φτιάχνουμε τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά.
Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα ή κοτόπουλο που λιώνει στο στόμα από τον Chef του εστιατορίου “Τσολιάς” Στάθη Λαζαρίδη
Αν λοιπόν είστε πολλά άτομα, το κοτόπουλο δεν συμφέρει. Οπότε θα σας δείξουμε μία νόστιμη και αρωματική γεμιστή γαλοπούλα με την πιο νόστιμη γέμιση. Η ίδια γέμιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κοτόπουλο βέβαια.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη καλύτερη συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα για το 2025:
Εκτέλεση
Αρχικά παίρνουμε την γαλοπούλα και ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας την καθαρίσει πολύ καλά από μέσα. Την μαρινάρουμε με την μουστάρδα από όλες τις πλευρές.
Την αλείφουμε με το ελαιόλαδο και την βάζουμε σε ένα ταψί με τον χυμό λεμονιού και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και την βάζουμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση. Για τη γέμιση παίρνουμε το λουκάνικο, το ανοίγουμε και κρατάμε μόνο το εσωτερικό του.
Βάζουμε λοιπόν το εσωτερικό του λουκάνικου να σοταριστεί μαζί με τον χοιρινό κιμά και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε λίγο ελαιόλαδο. Αφού ο κιμάς γίνει από ροζ γκρι σβήνουμε με το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά.
Γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι, κιμά και δαμάσκηνα
Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σελέρι, τα μανιτάρια σε φετάκια, το μήλο σε κυβάκια, το ρόδι, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, το κρουτόν, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Βάζουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι. Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας με έναν σπάγκο.
Τη μεταφέρουμε σε λαδόκολλα και την τυλίγουμε καλά με τη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 30 λεπτά.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Κατερίνα Δημητρης Τραυλου
και την είδαμε στην ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια