Η καλύτερη Συνταγή για ζουμερό Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο με τραγανή πέτσα και γέμιση με συκωτάκια, ρύζι, μανιτάρια και αποξηραμένα βερίκοκα του Γιώργου Ζώλη για τα φετινά Χριστούγεννα ή το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
- κοτόπουλο 1 μεγάλο (2 κιλά περίπου)
Υλικά
- συκωτι 500 γραμμάρια πουλιών κομμένα σε μικρά κομμάτια
- μανιταρια 6
- κρεμμυδι 3
- σκορδο 3 σκελίδες
- ελαιολαδο 70 ml
- κουκουνάρι 70 γραμμάρια
- μαιντανος ½ ματσάκι ψιλοκομμένο
- βερικοκα 6 αποξηραμένα
- ρυζι 2 φλυτζάνια κίτρινο για πιλάφι (νυχάκι)
- νερό 4 φλυτζάνια ζεστό
- αλατι 1 κουταλιά της σούπας
- πιπέρι Κατά βούληση
- μπαχάρι 5 κόκκους
- βουτυρο 50 γραμμάρια
Για τη γέμιση
Το έθιμο θέλει τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά να φτιάχνουμε γεμιστή γαλοπούλα ή γεμιστό κοτόπουλο. Αν λοιπόν είστε λίγα άτομα η γαλοπούλα σίγουρα δεν σας συμφέρει. Ή αν προτιμάτε τη γεύση του κοτόπουλου τότε σίγουρα βρίσκεστε στη σωστή συνταγή.
Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη του Γιώργου Ζώλη
Ο Γιώργος Ζώλης ετοίμασε για ένα ένα Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο με ρύζι, μανιτάρια, αποξηραμένα βερίκοκα και μερικά ακόμη απλά υλικά και κατάφερε να το κάνει ζουμερό από μέσα και με τραγανή πέτσα απέξω. Δεν μπορούμε να κρατηθούμε και είναι ακόμα Νοέμβρης!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο: Η καλύτερη συνταγή για το 2024:
Recipe ingredients
1 large chicken (about 2 kg)
Stuffing
500g bird livers cut into small pieces
6 mushrooms
3 onions
3 cloves of garlic
70g of olive oil
70g of pine nuts
½ bunch of parsley
6 dried apricots
2 cups yellow rice
4 cups hot water
1 tbsp Salt
Pepper
5 allspice grains
50g of butter
For the pan
Some of the onion stuffing
Some of the garlic in the filling
50g of olive oil
1 glass of water
Salt
Pepper
Bake resistors for about 2 hours at 200 degrees
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα συκωτάκια κότας και ψιλοκόβουμε 2 κρεμμύδια. Από τα δύο κρεμμύδια, βάζουμε στο τηγάνι το 1μιση. Ψιλοκόβουμε επίσης τα σκόρδα και βάζουμε λίγο από αυτό στο τηγάνι. Ξεκινάμε να σοτάρουμε.
Ρίχνουμε επίσης τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, τα αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα σε κυβάκια και ψήνουμε τη γέμιση πολύ καλά. Προσθέτουμε τότε το κουκουνάρι, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι. Επίσης ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε επίσης και το κίτρινο ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τότε 3 φλιτζάνια καυτό νερό και μαγειρεύουμε για 7 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε άλλο ένα φλιτζάνι καυτό νερό. Ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε μέχρι να βράσει το ρύζι.
Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο : Οι Καλύτερες συνταγές
Αφού βράσει το ρύζι προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, σβήνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε το ρύζι με το καπάκι και ξεκινάμε την προετοιμασία του κοτόπουλου. Παίρνουμε το κοτόπουλο το οποίο το έχουμε καθαρίσει πολύ καλά εσωτερικά είτε εμείς, είτε ο χασάπης.
Το γεμίζουμε με την γέμιση πάρα πολύ καλά. Αφού γεμίσουμε καλά, κλείνουμε πιάνοντας με 2-3 οδοντογλυφίδες. Έπειτα δένουμε τα μπουτάκια με σπάγκο ή σχοινάκι. Σε ένα ταψί βάζουμε 1 ποτήρι καυτό νερό. Βάζουμε μέσα το κοτόπουλο και γύρω γύρω προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο που είχαμε φυλάξει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, αλατίζουμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε και πιπέρι. Βάζουμε 50 ml ελαιόλαδο πάνω από το κοτόπουλο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει πολύ καλά και να ψηθεί.
Γεμιστό κοτόπουλο με κιμά
Μόλις είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε μία πιατέλα. Ρίχνουμε την γέμιση που μας περίσσεψε στο ταψί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον ζωμό που ψήθηκε το κοτόπουλο. Ψήνουμε την γέμιση στο φούρνο για 5-10 λεπτά. Έπειτα στρώνουμε τη γέμιση γύρω γύρω από το κοτόπουλο και είναι έτοιμο.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr