Συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι για το 2025 με σοκολάτα του Γιώργου Ζώλη.Τόσο αφράτη και καλοψημένη που κάνει ίνες καθώς κόβεται, στέφεται η καλύτερη συνταγή για φέτος αναμφισβήτητα
- αλεύρι για τσουρέκια 700 γραμμάρια δυνατό
- Γάλα φρέσκο 150 ml
- ξερή μαγιά 24 γραμμάρια
- ζαχαρη 150 γραμμάρια
- μελι 2 κουταλιές της σούπας
- αυγα 3
- βούτυρο γάλακτος 150 γραμμάρια αγελάδος
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1 πορτοκάλι
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι Από 1 πορτοκάλι
- αλατι 1 τσιμπιά
- βανίλια 2 κάψουλες
- μαχλέπι 1 κουταλιά της σούπας
- μαστιχα ½ κουταλάκι του γλυκού
- σταγόνες σοκολάτας 200 γραμμάρια
Υλικά
- κουβερτουρα 200 γραμμάρια
Για την επικάλυψη
Βασιλόπιτα τσουρέκι με γλάσο σοκολάτας
Μπορεί η Πρωτοχρονιά να αργεί λίγο, αλλά όχι και τόσο πολύ. Οπότε πρέπει σιγά σιγά, να παίρνουμε και καμία ιδέα για βασιλόπιτες. Ο Γιώργος Ζώλης, πιστός στο ραντεβού του, μας ετοίμασε την καλύτερη συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι για το 2025, που θα πρωταγωνιστήσει την Πρωτοχρονιά σε όλα τα γιορτινά τραπέζια.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την καλύτερη συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι για το 2025:
Recipe ingredients
700g flour for buns, strong
150g of milk
24g dry yeast or 50g fresh yeast
150g sugar & 2 tbsp honey
3 eggs
150g of cow’s butter
1 orange zest and juice
1 pinch of salt
2 vanilla pods
1 tbsp
½ tsp mastic
200g couverture
Grease
50g of butter
1 egg with a shot of water
200g chocolate for coating
30 cm pan
Bake at 160 resistances for 50-55 minutes in a preheated oven
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το φρέσκο γάλα καυτό. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Βάζουμε το αλάτι, την ζάχαρη, τα μεγάλα αυγά, τις βανίλιες, το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα στην άκρη.
Στο μεταξύ έχουμε λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο το μαχλέπι, τη μαστίχα σε σκόνη και ανακατεύουμε. Βάζουμε κι αυτό το μπολ στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για τσουρέκια. Προσθέτουμε στο αλεύρι την ξερή μαγιά και ανακατεύουμε.
Σε ένα μεγαλύτερο μπολ βάζουμε το μείγμα με τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ενσωματώνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι, δουλεύοντας το μείγμα παράλληλα. Λίγο πριν προσθέσουμε όλο το αλεύρι ρίχνουμε και το μείγμα με το βούτυρο.
Βασιλόπιτα κέικ με λευκό γλάσο και άρωμα τσουρέκι από τον Παναγιώτη Παπαδάκη
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που σχεδόν δεν κολλάει στα χέρια. Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί. Αφού διπλασιαστεί τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και μετά την απλώνουμε. Αν η ζύμη είναι σφιχτή την αφήνουμε για 1-2 λεπτά και έπειτα συνεχίζουμε. Αφού ανοίξουμε το φύλλο το πασπαλίζουμε με τις σταγόνες σοκολάτας, που τις είχαμε στην κατάψυξη για να μην λιώσουν την ώρα που δουλεύουμε το μείγμα.
Κλείνουμε τη ζύμη σε ρολό, όπως θα δούμε στο βίντεο παρακάτω. Την απλώνουμε για λίγο ξανά και την βάζουμε σε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα την οποία την έχουμε βουτυρώσει με λίγο λιωμένο βούτυρο, 30 εκατοστών.
Βασιλόπιτα με γλάσο σοκολάτας
Αφού μεταφέρουμε την ζύμη στο ταψί την αλείφουμε κι αυτήν με λίγο βούτυρο. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. 20 λεπτά μετά προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
Χτυπάμε το αυγό με το νερό και αλείφουμε τη βασιλόπιτα. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά, στους 160 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Αφήνουμε να κρυώσει και λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Μεταφέρουμε την βασιλόπιτα σε μία καθαρή σχάρα και την περιλούζουμε με την λιωμένη σοκολάτα. Αφού στεγνώσει καλά η σοκολάτα, μπορούμε να διακοσμήσουμε με ζαχαρόπαστα, σε σχέδιο ρολογιού.
Tips
Αντί για ξερή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 50 γραμμάρια νωπή μαγιά.
Δείτε την εκτέλεση αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Ζώδια : Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Αστυνομικός της Βουλής: Η ψυχιατρική εξέταση της συζύγου του
- Χριστουγεννιάτικος κορμός με λευκή σοκολάτα και BAILEY’S
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος