Η Κλασική συνταγη για μελομακάρονα της γιαγιάς. Παραδοσιακα αρωματικά και μελωμένα μελομακάρονα με πορτοκάλι, ακολουθώντας τα βήματα της κλασικής, παραδοσιακής συνταγής. Τραγανά απέξω και μελωμένα, σιροπιαστά από μέσα που μοσχοβολούν. Η Τζένη Τσανακτσίδου μας δείχνει όλα τα μυστικά της για τα πιο πετυχημένα μελομακάρονα για φέτος!
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- Σιμιγδάλι ψιλό 150 γραμμάρια
- ελαιολαδο 500 ml
- ζαχαρη 250 γραμμάρια
- κονιάκ 100 ml
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 250 ml
- σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2 πορτοκάλια
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
- κανελά 3 κουταλάκια του γλυκού
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
Υλικά
Δείτε ακόμα Παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα χωρίς σιμιγδάλι
Τα μελομακάρονα είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Σήμερα θα φτιάξουμε αρωματικά μελομακάρονα με πορτοκάλι από την αγαπημένη μας Τζένη Τσανακτσίδου που θα γίνουν ανάρπαστα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για Κλασική συνταγή για μελομακάρονα:
Εκτέλεση για τα μελομακάρονα
Από το προηγούμενο βράδυ φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 8 λεπτά το νερό με την ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας, μετρώντας από το σημείο βρασμού. Μόλις περάσουν τα 8 λεπτά, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και το βάζουμε στην άκρη. Το επόμενο πρωί κοσκινίζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και βάζουμε στην ίδια λεκάνη και το ψιλό σιμιγδάλι. Σε μία άλλη λεκάνη βάζουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού, που έχουμε διαλύσει μέσα τη σόδα. Επίσης βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Τελειώνουμε ρίχνοντας σε δόσεις το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύοντας κάθε φορά με μία ξύλινη κουτάλα.
Δείτε ακόμα Μελομακάρονα με λευκή σοκολάτα
Μόλις απορροφηθεί το αλεύρι σταματάμε. Στην ουσία ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Η ζύμη είναι μαλακή, λεία και λιπαρή. Πλάθουμε τη ζύμη σε μελομακάρονα και τα βάζουμε στο ταψί. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τα σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι, βάζοντας κάθε φορά στο σιρόπι 5-5 τα μελομακάρονα, σιροπιάζοντάς τα για 2 λεπτά γυρνώντας τα. Σε ένα ποτήρι βάζουμε το μέλι και λίγο από το σιρόπι και ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε με το μείγμα τα μελομακάρονα και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Πέθανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
- Grand Hotel : Η Ελένη χάνει τα λογικά της
- Άγιος Έρωτας : Μόνο εσάς έχω στο μυαλό και την καρδιά μου – Η Χλόη παραδίδεται στον πατέρα Νικόλαο
- Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Παρασκευή (22/11/2024) στην Αττική
- Η καλύτερη συνταγή για γεμιστό κοτόπουλο για το 2024