Η παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς για αφράτους κουραμπιέδες με λάδι, αλισίβα και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Που είναι νηστήσιμοι και ιδανικοί και για τη Νηστεία των Χριστουγέννων.
- βανίλια 2 κάψουλες
- ζαχαρη 2 πιατάκια του καφέ
- σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
- ουζο 1 κρασοπότηρο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κιλά
- ελαιολαδο 1 κιλό
- αμυγδαλα 1-2 χούφτες καβουρδισμένα
- ανθόνερο 50-100 ml περίπου
Για τη ζύμη
- ζάχαρη άχνη 1 κιλό
Για το πασπάλισμα
Έχουμε μάθει οι κουραμπιέδες να έχουν μπόλικο και καλής ποιότητας βούτυρο. Αυτό είναι ένα από τα συστατικά που τους κάνουν να λιώνουν στο στόμα και να έχουν υπέροχο και πλούσιο άρωμα. Όμως αν δοκιμάσετε αυτούς τους κουραμπιέδες με λάδι και την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς, θα προτιμάτε τους χορτοφαγικούς κουραμπιέδες κάθε χρόνο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους κουραμπιέδες της γιαγιάς με λάδι:
Εκτέλεση για την αλισίβα
Για την αλισίβα, κοσκινίζουμε πρώτα τη στάχτη (από ξύλα). Τη βάζουμε σε μπρίκι και προσθέτουμε το νερό. Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κατασταλάξει, να καθίσει η στάχτη και να κρυώσει. Σουρώνουμε το σταχτόνερο σε φίλτρο του καφέ δύο φορές.
Η καλύτερη συνταγή για κουραμπιέδες για το 2024
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την αλισίβα, τις βανίλιες, την ζάχαρη, την μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το ούζο, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μία αφράτη ζύμη. Στο τέλος προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ζυμώνουμε μέχρι να πάνε παντού τα αμύγδαλα.
Πολίτικοι κουραμπιέδες της Βέφας Αλεξιάδου
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, σε ένα ταψί με λαδόκολλα, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσουν. Αφού βγουν από τον φούρνο, ραντίζουμε με ανθόνερο και αφού κρυώσουν πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Tips
Είναι πολύ σημαντικό η στάχτη που θα χρησιμοποιήσετε να είναι από καμένο ξύλο, τζάκι ή ξυλόφουρνο. Aν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα μπορείτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Μην ξεχάσετε κατά τον βρασμό να αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Αντί για αλισίβα μπορούμε να βάλουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ καθαρό, λευκό οινόπνευμα.
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr