Συνταγή για Κουραμπιέδες της Βέφας Αλεξιάδου. Πολίτικοι κουραμπιέδες της Βέφας Αλεξιάδου με όλα τα μυστικά για να λιώνουν στο στόμα.
Η Βέφα Αλεξιάδου μπήκε στις καρδιές μας και στις κουζίνες μας πολλά χρόνια πριν και μέχρι και σήμερα είναι από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες μαγείρισσες. Με γνώση στο αντικείμενο ξέρουν μυστικά που μόνο οι παλιές νοικοκυρές γνωρίζουν οπότε κι εμείς την εμπιστευόμαστε με κλειστά τα μάτια.
- βουτυρο 2 κούπες
- ζάχαρη άχνη 1/2 κούπας
- βανίλια 1
- αμυγδαλα 1 κούπα ασπρισμένα,χοντροκομμένα και καβουρντισμένα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4-5 κούπες
- ανθόνερο Λίγο
Υλικά
- ζάχαρη άχνη Αρκετή
Για το πασπάλισμα
Σήμερα λοιπόν θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε παραδοσιακούς πολίτικους κουραμπιέδες της Βέφας Αλεξιάδου όπως τους έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές. Οι κουραμπιέδες της Βέφας, είναι χωρίς περιττά υλικά που προσθέσαμε στα σημερινά χρόνια, λιώνουν στο στόμα και είναι αφράτοι και μυρωδάτοι. Επίσης θα δούμε και όλα αυτά τα μικρά μυστικά που μόνο οι καλές νοικοκυρές γνωρίζουν.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους κουραμπιέδες της Βέφας Αλεξιάδου:
Εκτέλεση
Αρχικά θέλουμε να πάρουμε το βούτυρο που θα βάλουμε στους κουραμπιέδες καθαρό. Αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσουμε το κλασικό βούτυρο που βάζουμε στο ψωμί μας και θα το λιώσουμε αφαιρώντας τις πρωτεΐνες του και το γαλακτόχρωμα νερό που βγάζει.
Αφαιρούμε τους αφρούς που βγάζει το βούτυρο από πάνω καθώς το λιώνουμε, στραγγίζουμε το βούτυρο και πετάμε τις πρωτεΐνες του. Αφού λοιπόν έχουμε ετοιμάσει το ζωικό λίπος το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο για να σφίξει.
Στην συνέχεια, το χτυπάμε μαζί με την ζάχαρη άχνη και την βανίλια στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει περίπου για 1 τέταρτο σε δυνατή ταχύτητα.
Δείτε ακόμα Παραδοσιακοί κουραμπιέδες με αλισίβα που λιώνουν στο στόμα
Στην συνέχεια προσθέτουμε σε ‘ένα μπολ περίπου το μισό αλεύρι και κάνουμε ένα άνοιγμα στο κέντρο. Ζυμώνουμε ελαφρώς το μείγμα μας με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Έπειτα προσθέτουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα με απαλές κινήσεις.
Έπειτα ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με μαλακές κινήσεις μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δε θα κολλάει στα χέρια και θα είναι μαλακή και αφράτη.
Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη ανοίγουμε την ζύμη με έναν πλάστη την ζύμη σε φύλλο. Έπειτα παίρνουμε χριστουγεννιάτικα κουπατ και πλάθουμε μισοφέγγαρα ή ό,τι άλλο σχέδιο μας αρέσει. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε μία λαμαρίνα. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στους 175 βαθμούς Κελσίου από 15 μέχρι 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Δείτε ακόμα Οι πιο τραγανοί και μυρωδάτοι κουραμπιέδες από τη Γωγώ Σαμίου
Μόλις βγουν από τον φούρνο τους τοποθετούμε με προσοχή πάνω σε ένα λαδόχαρτο το οποίο το έχουμε πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη. Τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και με ένα μεγάλο σουρωτήρι τους περιχύνουμε με την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη. Αφού κρυώσουν τους μεταφέρουμε στην πιατέλα μας. Και έχουμε φτιάξει τους πιο ωραίους κουραμπιέδες της Βέφας.
Tips για τους κουραμπιέδες της Βέφας Αλεξιάδου
Το ζωικό λίπος μπορούμε να το βρούμε έτοιμο στην αγορά όμως πρέπει να δώσουμε προσοχή διότι πολλές φορές το συσκευασμένο ζωικό λίπος είναι τσαγκισμένο. Τσαγκίζει πολύ εύκολα. Αν θέλουμε να κάνουμε νηστίσιμους κουραμπιέδες λιώνουμε μαργαρίνη αντί για βούτυρο.
Λιώνουμε με τον ίδιο τρόπο που λιώσαμε το κλασικό βούτυρο και έχουμε αυτή τη φορά το καθαρό φυτικό λίπος. Στους κλασικούς κουραμπιέδες δεν βάζουμε μπέικιν πάουντερ και σόδα. Δεν πρέπει να παραζυμώσουμε τους κουραμπιέδες διότι θα γίνουν σφιχτοί και όχι αφράτοι.
Πριν χρησιμοποιήσουμε το ζωικό λίπος το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Δεν το αφήνουμε για πολύ ώρα γιατί σφίγγει εύκολα. Αν σφίξει το αφήνουμε για λίγη ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και ξανά μαλακώνει. Στους κουραμπιέδες δεν βάζουμε κρόκους αυγού, λικέρ ουίσκι και άλλα τέτοια υλικά για να είναι παραδοσιακοί.
Δείτε ακόμα Κουραμπιεδες τριφτοι και αρωματικοι
Μπορούμε να βάλουμε και 2 βανίλιες αλλά καλύτερα να βάλουμε 1. Μπορεί να μην χρειαστούν 4-5 κούπες αλεύρι. Είναι ανάλογα πόσο δυνατό είναι το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε. Εμείς βάζουμε τόσο αλεύρι έτσι ώστε η ζύμη μας είναι όπως την περιγράφουμε στην εκτέλεση. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε αδύνατο αλεύρι χωρίς πολύ γλουτένη.
Μπορούμε να βάλουμε πρόβειο ή κατσικίσιο για πιο μυρωδάτους κουραμπιέδες. Για να καθαριστεί το εξάρτημα που χτυπήσαμε το βούτυρο, μπορούμε να το βουτήξουμε σε λίγο αλεύρι που έχουμε βάλει στο μπολ και αφού κολλήσει το αλεύρι πάνω, το καθαρίζουμε με τα δάχτυλά μας.
Πρώτα ρίχνουμε τα αμύγδαλα και μετά το υπόλοιπο αλεύρι γιατί τα αμύγδαλα σφίγγουν κι άλλο την ζύμη. Το αλεύρι το προσθέτουμε σιγά σιγά για να μην μας βγει υπερβολικά σφιχτή η ζύμη. Αν ο πλάστης δεν ανοίγει καλά την ζύμη τοποθετούμε πάνω από την ζύμη ένα αντικολλητικό χαρτί και ξεκινάμε να ανοίγουμε την ζύμη πάνω από το χαρτί.
Δείτε ακόμα Περίσσεψαν κουραμπιέδες : Δείτε τέσσερις λαχταριστές συνταγές
Προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία στην ζύμη γιατί όσο πλάθουμε τόσο σφίγγει η ζύμη, οπότε θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερα περισσεύματα ζύμης. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον φούρνο που διαθέτουμε. Δεν θέλουμε να ροδίσουν πολύ. Τους βγάζουμε με προσοχή από το ταψί γιατί θρυμματίζονται.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση για Κουραμπιέδες της Βέφας Αλεξιάδου παρακάτω:
Με ένα κλικ εδώ δείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές μας για κουραμπιέδες
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή