Γιορτινή κρεατόπιτα σε σχήμα στεφάνι με σπιτική ζύμη, λουκάνικο, πατάτες και μερικά ακόμη απλά υλικά. Αυτή η Χριστουγεννιάτικη κρεατόπιτα λιώνει στο στόμα και το εντυπωσιακό της σχέδιο θα κλέψει τις εντυπώσεις.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γραμμάρια
- Γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- βιτάμ 250 γραμμάρια παγωμένο
Υλικά
- κρόκους αυγού 1
- νερό 1 κουταλιά της σούπας
Για το άλειμμα
Οι μέρες μετρούν αντίστροφα πλέον για το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν και όλοι μας, έχουμε βάλει τα δυνατά μας για να σας δείξουμε γιορτινές συνταγές που να μπορεί ο καθένας να τις φτιάξει, με οικονομικά υλικά και σίγουρη επιτυχία. Όπως αυτό το γιορτινό στεφάνι, που στην ουσία είναι κρεατόπιτα.
Πρόκειται για μία κρεατόπιτα σκέτο στολίδι, που από την μία το εντυπωσιακό της σχέδιο σε κάνει να μην θες να την χαλάσεις, όμως από την άλλη τα αρώματα και το ροδοκοκκινισμένο της τραγανό της φύλλο σε κάνει να μην μπορείς να της αντισταθείς.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την κρεατόπιτα σε σχήμα στεφάνι:
Εκτέλεση για την γέμιση στην κρεατόπιτα σε σχήμα στεφάνι
Ψιλοκόβουμε το λουκάνικο. Κόβουμε την πατάτα σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Εκτέλεση για την κρεατόπιτα σε σχήμα στεφάνι
Αρχικά τρίβουμε το παγωμένο βιτάμ στον τρίφτη. Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το τριμμένο βιτάμ, το στραγγιστό γιαούρτι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά καλά.
Ξεκινάμε και προσθέτουμε νερό ενώ ζυμώνουμε παράλληλα μέχρι να πάρουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Από την ζύμη μας κρατάμε ένα κομμάτι σε μέγεθος πορτοκαλιού για τα σχέδια. Μεταφέρουμε την ζύμη σε μία λαδόκολλα και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό, λεπτό φύλλο.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη πίτα με κιμά και κάστανα
Τοποθετούμε ένα στρογγυλό πιάτο στο κέντρο του φύλλου και τοποθετούμε την γέμιση, γύρω από το πιάτο. Έπειτα αφαιρούμε το πιάτο και κόβουμε σε τρίγωνα, σαν πίτσα, το σημείο του φύλλου χωρίς την γέμιση. Τυλίγουμε το στεφάνι, γυρίζοντας τα τρίγωνα κομμάτια προς τα μέσα.
Χαράζουμε το κάθε τρίγωνο κομμάτι με ένα μαχαίρι για σχέδιο και φτιάχνουμε από το ζυμάρι που κρατήσαμε στην άκρη προηγουμένως, αστεράκια κι άλλα Χριστουγεννιάτικα σχέδια. χρησιμοποιώντας κουπάτ.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη ζαμπονοκασερόπιτα
Τα τοποθετούμε και αυτά πάνω στο στεφάνι και αλείφουμε την κρεατόπιτα με το χτυπημένο κρόκο. Ψήνουμε, στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε ένα ταψί με λαδόκολλα, στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει καλά.
Tips για την κρεατόπιτα σε σχήμα στεφάνι
Αντί για 500 γραμμάρια λουκάνικο, μπορούμε να βάλουμε 500 γραμμάρια κιμά της αρεσκείας μας. Αν βάλουμε κιμά θα πρέπει να τον ζεματίσουμε πρώτα μαζί με την πατάτα. Το κρεμμύδι δεν χρειάζεται ζεμάτισμα. Αν σας είναι δύσκολα, τα στολίδια από ζύμη (τα αστεράκια) είναι προαιρετικά. Με λουκάνικο, όλα τα υλικά της γέμισης μπαίνουν ωμά.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Antonia Sorotoy Pelekanou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr