Τα Χριστούγεννα εκτός από το δεντρό, τα στολίδια και τα δώρα είναι και μυρωδιές που ξυπνάνε μνήμες. Γι αυτό λοιπόν Χριστούγεννα χωρίς να μοσχομυρίσει το σπίτι μελομακάρονα δεν γίνονται. Σήμερα θα φτιάξουμε μια υπέροχη συνταγή για μελομακάρονα με μπόλικο σιρόπι, καρύδια, κανέλα και σοκολάτα που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Είναι τόσο νόστιμα και λαχταριστά που είμαστε σίγουροι ότι θα τα φτιάξετε περισσότερες από μια φόρα γιατί πότε δεν είναι αρκετά.
- ελαιολαδο 1 φλιτζ. +1 κ.σ.
- πορτοκαλι 3/4 φλιτζ. χυμός
- μελι 1 κ.γ.
- σοδα 1/2 κ.γ.
- πορτοκαλι ξύσμα από ένα
- κανελά 1 κ.γ
- γαρίφαλο 1/4 κ.γ
- αλευρι 3,5 φλιτζ.
- σιμιγδαλι 1/2 φλιτζ.
- καρυδια για το πασπάλισμα
Υλικά
- νερό 1 φλιτζ.
- ζαχαρη 2 φλιτζ.(λίγο λιγότερο)
- μελι 1/4 φλιτζ.
- πορτοκαλι μισό με την σάρκα
- κανελά 1 ξυλάκι
- γαρίφαλο 2
Για το σιρόπι
- κουβερτουρα 400 γρ μαύρη
- αραβοσιτέλαιο 4 κουταλιές σούπας
Για την σοκολάτα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το σιρόπι για να κρυώσει καλά. Μπορούμε να το κάνουμε αποβραδίς. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Δεν ανακατεύουμε καθόλου. Κατόπιν, χαμηλώνουμε στο μισό και αφήνουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά. Σ’ένα μπολ βάζουμε τα υλικά εκτός από το αλεύρι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι. Κατόπιν, ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στερεό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Δεν το παρακάνουμε. Δεν χρειάζεται ζύμωμα διότι θα βγάλει τα λάδια του. Οπότε ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα των 30 γρ. περίπου. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι για 50-60 δευτερόλεπτα περίπου. Τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές. Τα τελευταία μελομακάρονα συνήθως χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο γιατί το σιρόπι έχει πάρει θερμοκρασία από τα μελομακάρονα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν. Σε ένα φλιτζάνι βάζουμε δυο κουταλιές μέλι με λίγο σιρόπι, που περίσσεψε, και ανακατεύουμε. Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τα μελομακάρονα αφού τα βάλουμε σε μία πιατέλα. Στο τέλος, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο καρύδι.
Για την σοκολάτα
Λιώνετε σε μπεν μαρι και με προσοχή βάζετε τα μελομακάρονα ένα ένα!!
Συνταγή κ φώτο από Gogo Samiou – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα