Σήμερα θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε λαλάγγια Καλαμάτας. Τα λάλαγγια Καλαμάτας είναι μία παραδοσιακή συνταγή που οι άνθρωποι της Καλαμάτας συνηθίζουν να φτιάχνουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Πλέον βέβαια, τα λαλάγγια τα δοκιμάζουν στην Καλαμάτα και γενικά στην Μεσσηνία και την Μάνη όλο τον χρόνο.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ
- ξερή μαγιά 1/2 κουταλάκι γλ
- αλατι 1 κοφτό κουταλάκι γλ
- ελαιολαδο 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ
- κανελά 1/3 κουταλάκι γλ τριμμένη
- γαρίφαλο 1/4 κουταλάκι γλ τριμμένο
Υλικά
- νερό όσο σηκώσει το αλεύρι
- κανελά 1 ξυλάκι
- γαρίφαλο 5-6
- πορτοκαλι φλούδα από μισό
Για το μείγμα με το νερό
- ελαιολαδο Κατά βούληση
Για το τηγάνισμα
Δείτε ακόμα Παστουρμαδόπιτα ή πίτα της Καισαρείας: Η παραδοσιακή συνταγή
Θα δοκιμάσουμε λοιπόν να φτιάξουμε πεντανόστιμα λαλάγγια Καλαμάτας φέτος την Πρωτοχρονιά, για να έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές παραδοσιακές συνταγές. Είναι μία πανεύκολη συνταγή που απαιτεί απλά υλικά και η παρασκευή αυτής της συνταγής είναι πραγματικά παιχνιδάκι. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:
Κάθε χρόνο πριν τα Χριστούγεννα συνηθίζεται οι νοικοκυρές στην Μεσσηνία και την Μάνη να φτιάχνουν λαλάγγια. Είναι ένα νόστιμο ζυμαράκι που το τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο και συνοδεύετε με τυρί φέτα η την τοπική σφέλα αλλά και σκέτα είναι εξίσου νόστιμα.
Εκτέλεση για το νερό της ζύμης
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε για την ζύμη μας και προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, τα γαρυφαλάκια και την φλούδα πορτοκαλιού. Βράζουμε το μείγμα μας για 5-6 λεπτά.
Εκτέλεση για τα λαλάγγια
Στην αρχή βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα χέρια μας το μείγμα μας. Κάνουμε στο κέντρο μία λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα στην λακουβίτσα το χλιαρό νερό που βράσαμε, την κανέλα, το γαρίφαλο, την ξηρή μαγιά, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία με δύο ώρες. Αφού περάσει η ώρα, ξεκινάμε να ζυμώνουμε για ένα λεπτό και παίρνουμε ζυμαράκι όσο ένα καρύδι και πλάθουμε κορδόνια, όσο το μικρό μας δάχτυλο.
Θέλουμε να είναι λίγο πιο λεπτό, γιατί φουσκώνουν πολύ. Του δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε και αφού τα πλάσουμε τα τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 9 με 10 λεπτά, να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά μέχρι μέσα. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
Tips
Αν θέλουμε προσθέτουμε στην ζύμη και χυμό λεμονιού. Όσο τα τηγανίζουμε με την τρυπητά κουτάλα, τα βυθίζουμε στο ελαιόλαδο για να ψηθούν μέχρι μέσα, γιατί ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας Litsa Kokkoni
στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια