Close
Λαλάγγια Καλαμάτας: Παραδοσιακή συνταγή για την Πρωτοχρονιά

Σήμερα θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε λαλάγγια Καλαμάτας. Τα λάλαγγια Καλαμάτας είναι μία παραδοσιακή συνταγή που οι άνθρωποι της Καλαμάτας συνηθίζουν να φτιάχνουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Πλέον βέβαια, τα λαλάγγια τα δοκιμάζουν στην Καλαμάτα και γενικά στην Μεσσηνία και την Μάνη όλο τον χρόνο.

Δείτε ακόμα Παστουρμαδόπιτα ή πίτα της Καισαρείας: Η παραδοσιακή συνταγή

Θα δοκιμάσουμε λοιπόν να φτιάξουμε πεντανόστιμα λαλάγγια Καλαμάτας φέτος την Πρωτοχρονιά, για να έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές παραδοσιακές συνταγές. Είναι μία πανεύκολη συνταγή που απαιτεί απλά υλικά και η παρασκευή αυτής της συνταγής είναι πραγματικά παιχνιδάκι. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:

Κάθε χρόνο πριν τα Χριστούγεννα συνηθίζεται οι νοικοκυρές στην Μεσσηνία και την Μάνη να φτιάχνουν λαλάγγια. Είναι ένα νόστιμο ζυμαράκι που το τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο και συνοδεύετε με τυρί φέτα η την τοπική σφέλα αλλά και σκέτα είναι εξίσου νόστιμα.

Εκτέλεση για το νερό της ζύμης

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε για την ζύμη μας και προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, τα γαρυφαλάκια και την φλούδα πορτοκαλιού. Βράζουμε το μείγμα μας για 5-6 λεπτά.

Εκτέλεση για τα λαλάγγια

Στην αρχή βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα χέρια μας το μείγμα μας. Κάνουμε στο κέντρο μία λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα στην λακουβίτσα το χλιαρό νερό που βράσαμε, την κανέλα, το γαρίφαλο, την ξηρή μαγιά, το αλάτι και τα μπαχαρικά.

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία με δύο ώρες. Αφού περάσει η ώρα, ξεκινάμε να ζυμώνουμε για ένα λεπτό και παίρνουμε ζυμαράκι όσο ένα καρύδι και πλάθουμε κορδόνια, όσο το μικρό μας δάχτυλο.

Θέλουμε να είναι λίγο πιο λεπτό, γιατί φουσκώνουν πολύ. Του δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε και αφού τα πλάσουμε τα τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 9 με 10 λεπτά, να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά μέχρι μέσα. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.

Tips

Αν θέλουμε προσθέτουμε στην ζύμη και χυμό λεμονιού. Όσο τα τηγανίζουμε με την τρυπητά κουτάλα, τα βυθίζουμε στο ελαιόλαδο για να ψηθούν μέχρι μέσα, γιατί ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

Λαλάγγια Καλαμάτας: Παραδοσιακή συνταγή για την Πρωτοχρονιά Λαλάγγια Καλαμάτας: Παραδοσιακή συνταγή για την Πρωτοχρονιά Λαλάγγια Καλαμάτας: Παραδοσιακή συνταγή για την Πρωτοχρονιά Λαλάγγια Καλαμάτας: Παραδοσιακή συνταγή για την Πρωτοχρονιά Λαλάγγια Καλαμάτας: Παραδοσιακή συνταγή για την Πρωτοχρονιά Λαλάγγια Καλαμάτας: Παραδοσιακή συνταγή για την Πρωτοχρονιά Λαλάγγια Καλαμάτας: Παραδοσιακή συνταγή για την Πρωτοχρονιά Λαλάγγια Καλαμάτας: Παραδοσιακή συνταγή για την Πρωτοχρονιά Λαλάγγια Καλαμάτας: Παραδοσιακή συνταγή για την Πρωτοχρονιά Λαλάγγια Καλαμάτας: Παραδοσιακή συνταγή για την Πρωτοχρονιά

Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας Litsa Kokkoni

στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr