Μια πολύ ωραία συνταγή για Χριστουγεννιάτικα τσουρέκια με σαφράν από τη Σουηδία. Λουσεμβουλαρ ( Lussebullar) τα φτιάχνουν στις 13 Δεκεμβρίου, ανήμερα της Αγίας Λουκίας. Είναι μια εύκολη και απλή συνταγή αφού φτιάχνεις την ζύμη με όλα τα υλικά, και την αφήνεις να φουσκώσει, την χωρίζεις σε μπαλίτσες μετά τις πλάθεις και τα τυλίγεις σε ότι σχήμα θες. Τα αφήνεις ξανά να φουσκώσουν και έτοιμα. Είναι ιδανικά για πρωινό, για το σχολείο ή σαν απογευματινό συνοδευτικό του καφέ ή της ζεστής μας σοκολάτας, που ταιριάζει τέλεια με τον κρύο καιρό των τελευταίων ημερών.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- μαγιά 1 φακελάκι (50 γρ φρέσκια)
- γάλα 500 γρ
- ζαχαρη 200 γρ
- βουτυρο 100 γρ σε θερμοκρασία δωματίου
- γιαουρτι 1 κεσεδάκι (250γρ) στραγγιστό
- αλατι 1 πρέζα
- κρόκο Κοζάνης πιο λίγο από μισό κ.γ
- αυγα 1 (για την επάλειψη)
Υλικά
Εκτέλεση
Για 30 -35 κομμάτια
Ζεστάνουμε το γάλα χλιαρό, ρίχνουμε την μαγιά να διαλυθεί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά όλα μαζί και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη. Αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη και μετά πλάθουμε τα κουλουράκια, σε ότι σχήμα, θέλουμε και τα αφήνουμε να ξανά φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά. Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-20 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή είναι της Panagiota Kiriakou