Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη του Γιώργου Ζώλη. Τα μελομακάρονα είναι από τα πιο αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα γλυκά τόσο για τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ όσο και για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σήμερα φτιάχνουμε μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, παρά μόνο με μέλι, τραγανά απέξω και μαλακά, μελωμένα από μέσα. Δοκιμάστε τα!
- ελαιολαδο 200 ml
- καλαμποκέλαιο 300 ml
- μελι 300 ml
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 200 ml
- κονιάκ 80 ml
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2 πορτοκάλια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1000 γραμμάρια
- Σιμιγδάλι ψιλό 200 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 20 γραμμάρια
- σοδα 10 γραμμάρια μαγειρική
- γαρίφαλο 2 γραμμάρια σε σκόνη
- κανελά 10 γραμμάρια
- αλατι 1 πρέζα
- καρυδια 150 γραμμάρια σπασμένα σε μικρά κομμάτια
Υλικά
Δείτε ακόμα Μελομακάρονα με λευκή σοκολάτα
Μία συνταγή για πιο υγιεινά μελωμένα μελομακάρονα, χωρίς ζάχαρη και σαν μόνο γλυκαντικό το μέλι. Είναι αρωματικά, τραγανά απέξω και μελωμένα από μέσα με έντονο άρωμα πορτοκαλιού και μελιού. Ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει όλα τα μυστικά του για σωστά μελομακάρονα και είναι μία συνταγή που έχει ρίξει το Facebook!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη:
Recipe ingredients
For the dough:
200g of olive oil
300g corn oil or sunflower oil
300g of honey
200g of orange juice
80g cognac
zest of 2-3 oranges
1000-1100g of flour
200g fine semolina
20g of baking powder
10g of soda
2-3g of cloves
10g of cinnamon
1 pinch of salt
150g of chopped walnuts (if we want to fill them inside our honey macaroons we need 220g)
=====
For the syrup:
1500g of honey
300-400g water
Peels from an orange
2 cinnamon sticks
Juice of half a lemon
Bake at 170 degrees for 30 minutes
Μερίδες 90 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 30 λεπτά
Θερμίδες 170 kcal
Συνολικός χρόνος 50 λεπτά
Βήματα συνταγής για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
Φτιάχνουμε το σιρόπι Τοποθετούμε μία κατσαρόλα στη φωτιά. Προσθέτουμε το νερό, τα ξυλάκια κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού. Φέρνουμε σε βρασμό. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το σιρόπι την άκρη να κρυώσει. Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, το ελαιόλαδο, το μέλι, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το γαρύφαλλο, τη κανέλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα με το χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Δείτε ακόμα Κλασική συνταγή για μελομακάρονα
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, καθώς ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ωραία ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Σχηματίζουμε τα Μελομακάρονα. Παίρνουμε μία μικρή δόση από τη ζύμη (περίπου 30 γρ) και σχηματίζουμε το μελομακάρονο.
Στη συνέχεια το πιέζουμε ελαφρώς σε διχτυωτό σκεύος, ώστε να του δώσουμε σχέδιο στο επάνω μέρος. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε γραμμές με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί με λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
Σιροπιάζουμε και στήνουμε τα μελομακάρονα. Βουτάμε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα.
Δείτε ακόμα Παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα χωρίς σιμιγδάλι
Τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να στραγγίξουν. Σερβίρουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα. Από επάνω πασπαλίζουμε με το σπασμένο καρύδι.
Δείτε το βίντεο της συνταγής:
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr