Συνταγή για παραδοσιακά μελομακάρονα με αλισίβα με όλα τα μυστικά της για σίγουρη επιτυχία. Επιτυχημένα μελομακάρονα χωρίς σιμιγδάλι, τραγανά απέξω και άκρως μελωμένα από μέσα.
- ελαιολαδο 1,5 ποτήρι
- ηλιέλαιο 1,5 ποτήρι
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι
- σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
- κονιάκ 1 ποτήρι του κρασιού
- ζαχαρη 1 ποτήρι
- αλευρι 1 κιλό χωριάτικο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
- βανίλια 2 κάψουλες
- κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- γαρίφαλο 1 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
Υλικά
Μελομακάρονα: Η καλύτερη συνταγή για το 2024
Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας εύκολα και οικονομικά μελομακάρονα χωρίς διπλό σιρόπιασμα και απλά υλικά που κάθε νοικοκυρά μπορεί να χρησιμοποιήσει. Το υλικό της επιτυχίας σε αυτά τα μελομακάρονα είναι η αλισίβα και θα κλέψουν τις εντυπώσεις στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στο Χριστουγεννιάτικο μπουφέ.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα μελομακάρονα με αλισίβα:
Εκτέλεση για την αλισίβα
Για την αλισίβα, κοσκινίζουμε πρώτα τη στάχτη (από ξύλα). Τη βάζουμε σε μπρίκι και προσθέτουμε το νερό. Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κατασταλάξει, να καθίσει η στάχτη και να κρυώσει. Σουρώνουμε το σταχτόνερο σε φίλτρο του καφέ δύο φορές.
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού και την μαγειρική σόδα, γρήγορα γιατί θα αφρίσει. Επίσης προσθέτουμε την αλισίβα και το κονιάκ και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε με την ζάχαρη και χτυπάμε το μείγμα με τον αυγοδάρτη.
Μόλις διαλυθεί κάπως η ζάχαρη ρίχνουμε το χωριάτικο αλεύρι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, την κανέλα και το γαρίφαλο. Πλάθουμε το μείγμα σε ζύμη, φτιάχνουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε για 20 λεπτά την κάθε λαμαρίνα, στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε μία κατσαρόλα το μέλι, την ζάχαρη και το νερό. Βράζουμε μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά και ξαφρίζουμε λίγο. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε μέσα λίγα λίγα τα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε για περίπου 1 λεπτό να βράσουν μαζί με το σιρόπι.
Σοκολατένια μελομακάρονα με κονιάκ
Τα βγάζουμε, τα στρώνουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι που το έχουμε ανακατέψει με την ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Συνεχίζουμε και μελώνουμε τα υπόλοιπα μελομακάρονα λίγα λίγα, όσο το σιρόπι σιγοβράζει στη φωτιά.
Tips
Είναι πολύ σημαντικό η στάχτη που θα χρησιμοποιήσετε να είναι από καμένο ξύλο, τζάκι ή ξυλόφουρνο. Aν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα μπορείτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Μην ξεχάσετε κατά τον βρασμό να αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Η αλισίβα είναι προαιρετική. Η αλισίβα δεν λασπώνει τα μελομακάρονα. Ψήσαμε 3μιση λαμαρίνες. Βγαίνουν 30 μελομακάρονα η κάθε μία. Αυτά τα μελομακάρονα μπορεί να τα φτιάξουμε σήμερα και να τα μελώσουμε όποτε θέλουμε για να είναι φρέσκα.
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr