Συνταγή για μελομακάρονα ολικής άλεσης. Υγιεινά μελομακάρονα με αλεύρι ολικής αλέσεως που λιώνουν στο στόμα. Στο σιρόπι βάλαμε καστανή ζάχαρη. Μελομακάρονα ολικής άλεσης το ίδιο νόστιμα αλλά πιο υγιεινά.
- ελαιολαδο μισή κούπα
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι μισή κούπα
- καστανή ζάχαρη 1/3 της κούπας
- αλεύρι ολικής άλεσης 2 1/2 κούπες
- κανελά 1 κουταλάκι
- γαρίφαλο μισό κουταλάκι
- μπέικιν πάουντερ 3 κουταλάκια
- Ξύσμα πορτοκαλιού Κατά βούληση
- βανίλια 1
Υλικά
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τα Χριστούγεννα να κάνουμε…κραιπάλες όμως τα τελευταία χρόνια ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την υγιεινή διατροφή, ακόμη και στην Ελλάδα, που είμαστε μερακλήδες. Έτσι σήμερα θα σας δείξουμε πως μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας και παραδοσιακά μελομακάρονα σε πιο υγιεινή έκδοση.
Φέτος τα Χριστούγεννα θα φτιάξουμε Μελομακάρονα ολικής άλεσης και θα βάλουμε τόσο στα μελομακάρονα όσο και στο σιρόπι καστανή ζάχαρη. Φυσικά το γαρίφαλο, η κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και ο χυμός λεμονιού στο σιρόπι δε θα λείψουν.
Δείτε ακόμα Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη και χωρίς μέλι
Κι αφού τα φτιάξουμε και μοσχομυρίσει όλο το σπίτι μας μελομακάρονα και Χριστούγεννα θα τα γαρνίρουμε με καρύδια και αμύγδαλα όπως έκανε η γιαγιά μας. Έτσι φέτος θα έχουμε παραδοσιακά μελομακάρονα στην πιατέλα μας, αλλά πιο υγιεινά.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Μελομακάρονα ολικής άλεσης:
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα κοσκινίζουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι ολικής άλεσης και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Παίρνουμε λίγη λίγη την ζύμη και ξεκινάμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα. Φτιάχνουμε είτε το κλασικό σχέδιο είτε με κουπάτ τους δίνουμε χριστουγεννιάτικα σχέδια.
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό ταψί ή στρώνουμε σε ένα κλασικό ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα και τοποθετούμε μέσα τα μελομακάρονα. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη, το νερό, το ξύλο κανέλας, την φλούδα πορτοκαλιού και το μέλι για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Απομακρύνουμε το σκεύος από την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε.
Αφού ετοιμάσουμε το σιρόπι, σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα μας ενώ το σιρόπι είναι ζεστό και τα μελομακάρονα κρύα. Παίρνουμε ένα ένα τα μελομακάρονα και τα βουτάμε μέσα στο σιρόπι και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε μία πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και αμύγδαλα.
Tips για τα μελομακάρονα ολικής άλεσης
Βγαίνουν περίπου 20 μελομακάρονα. Μπορείτε να τα κάνετε και σοκολατένια. Τα μελώνεται πρώτα και μετά βάζετε τη σοκολάτα ενώ τα μελομακάρονα είναι κρύα
Δείτε εδώ όλες τις συνταγές μας για μελομακάρονα
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr