Μελομακάρονα στην ξυλόσομπα όπως της γιαγιάς , μελωμένα και σιροπιασμένα που λιώνουν στο στόμα! Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα τα φετινά Χριστούγεννα.
- ζαχαρη 250 γραμμάρια
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2 πορτοκάλια
- καλαμποκέλαιο 500 ml
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 350 ml
- κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 1 πρέζα
- Σιμιγδάλι ψιλό 150 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
Για την ζύμη
Μπορεί να κυκλοφορούν πολλές γλυκιές και αλμυρές συνταγές για τα Χριστούγεννα και να τις λατρεύουμε όλες, όμως δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Σήμερα θα σας ταξιδέψουμε στην ελληνική παράδοση, φτιάχνοντας μελομακάρονα στην ξυλόσομπα.
Είναι μελομακάρονα που μας ξυπνούν τα νοσταλγικά Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων μέσα από τα αρώματα, τις γεύσεις και την υφή τους. Αξίζει να τα δοκιμάσετε αφού είναι τα πιο μελωμένα και νόστιμα μελομακάρονα για τα φετινά Χριστούγεννα.
Δείτε παρακάτω την συνταγή για τα μελομακάρονα στην ξυλόσομπα:
Εκτέλεση για το σιρόπι στα μελομακάρονα
Ξεκινάμε την συνταγή μας φτιάχνοντας το σιρόπι. Βάζουμε λοιπόν σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη, το νερό και την φλούδα πορτοκαλιού και βράζουμε για 10 λεπτά, από το σημείο του βρασμού.
Μόλις βράσει το σιρόπι, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι ανακατεύοντας καλά, μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Εκτέλεση για τα μελομακάρονα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το καλαμποκέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στην συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, την σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Έπειτα βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το ψιλό σιμιγδάλι σιγά σιγά, ανακατεύοντας παράλληλα με ένα κουτάλι. Αφού γίνει η ζύμη την κόβουμε αμέσως σε μπαστούνια και με ένα μαχαίρι κόβουμε μικρά κομμάτια όσο ένα μικρό καρύδι.
Πλάθουμε χωρίς να πιέζουμε την ζύμη και χωρίς να την ζορίζουμε ιδιαίτερα με τα χέρια. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί με λαδόκολλα φροντίζοντας το ένα να έχει μία απόσταση από το άλλο. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για 24-25 λεπτά, ανάλογα και τον φούρνο.
Δείτε ακόμα Μελομακάρονα χωρίς σιμιγδάλι
Μόλις γίνουν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα ρίχνουμε με τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα γυρίζουμε και πάλι στο ταψί. Σιροπιάζουμε και την δεύτερη φουρνιά και τα γυρίζουμε κι εκείνα στο ταψί.
Τότε μοιράζουμε το σιρόπι που περίσσεψε στα δύο ταψιά και τα αφήνουμε να μαλακώσουν όσο θέλουμε. Μπορούμε να ακουμπήσουμε τα ταψιά στην ξυλόσομπα γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο μαλακά. Αφού μελώσουν καλά, περιμένουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Tips για τα μελομακάρονα
Βγαίνουν 2 λαμαρίνες φούρνου περίπου. Τα φυλάσσουμε σε αεροστεγές τάπερ, κουτιά ή μεμβράνη. Το σωστό μέλωμα θέλει υπομονή, οπότε μην τα βιάζεστε.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Jenny Argyropoulou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr