Συνταγή για μελομακάρονα απόλυτα μελωμένα με μπόλικο καρύδι όπως τα έφτιαχναν παλιά οι γιαγιάδες μας με όλα τα μυστικά τους για σίγουρη επιτυχία. Θα μοσχοβολήσει το σπίτι μας κανέλα και γαρίφαλο. Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- ελαιολαδο 1 φλιτζάνι
- σπορέλαιο 2 φλιτζάνια
- ζαχαρη 1 φλιτζάνι
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 φλιτζάνι
- Ξύσμα πορτοκαλιού 1 κουταλάκι του γλυκού περίπου
- κονιάκ 70 ml
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1.200 γραμμάρια
- Σιμιγδάλι ψιλό 1 φλιτζάνι
- μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού
- σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
- γαρίφαλο 1 πρέζα σε σκόνη
- κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο σε σκόνη
- αλατι 1 πρέζα
Υλικά
- μελι 500 γραμμάρια
- ζαχαρη 700 γραμμάρια
- νερό 500 ml
- πορτοκαλι 1 φλούδα
- κανελά 1 ξυλάκι
- γαρίφαλο 2-3 καρφάκια
Για το σιρόπι
- καρυδια Κατά βούληση ψιλοκομμένα
Για το πασπάλισμα
Δεν γίνεται να λείπουν τα μελομακάρονα από το γιορτινό μας τραπέζι. Είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό που οι περισσότεροι λατρεύουν και μάλιστα μπορούμε να τα φτιάξουμε από τώρα, αφού είναι και νηστίσιμα. Σήμερα σας έχουμε μία παραδοσιακή συνταγή, όπως αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά μας για να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα μελομακάρονα της γιαγιάς:
Εκτέλεση
Ξεκινάμε τη συνταγή μας από το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, την ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε. Περιμένουμε να πάρει βράση και ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να διαλυθεί το μέλι.
Μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, τα καρφάκια γαρίφαλου και την φλούδα πορτοκαλιού και περιμένουμε να βράσει και να δέσει λίγο. Αποσύρουμε το σιρόπι από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κονιάκ, το γαρίφαλο, την κανέλα και ανακατεύουμε και πάλι. Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024
Ρίχνουμε στο υγρό μείγμα το ψιλό σιμιγδάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε για να ενεργοποιηθεί η σόδα και ρίχνουμε το μείγμα με την σόδα στο μείγμα με την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Στο τέλος ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε στην αρχή το μείγμα με μία σπάτουλα και στη συνέχεια ζυμώνουμε τόσο, ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά, όχι πάνω από 2 λεπτά. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.
Μετά από 20 λεπτά κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 35 γραμμαρίων και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Μελομακάρονα με αλισίβα
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά, στη μέση του φούρνου. Μόλις ψηθούν τα ρίχνουμε αμέσως, καυτά στο κρύο σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα. Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και είναι έτοιμα.
Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Anna Mouxlianitou Kamioti
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρός σε τροχαίο γνωστός 16χρονος ηθοποιός
- Αναστάσης Ροϊλός : Ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα και οφείλουμε να πούμε πως είναι ακόμη πιο γοητευτικός με γυαλιά οράσεως
- Grand Hotel : Εγώ το έκανα – Η Αλίκη παίρνει πάνω της τη δολοφονία
- Διάφανη Αγάπη : Όσα θα δούμε στον Β’ Κύκλο- ο κίνδυνος παραμονεύει μέσα στην ίδια του την οικογένεια
- Η Γη της Ελιάς : Η Χάιδω εγκαταλείπει τη Μάνη