Close
μελομακάρονα-της-γιαγιάς-συνταγή-

Συνταγή για μελομακάρονα απόλυτα μελωμένα με μπόλικο καρύδι όπως τα έφτιαχναν παλιά οι γιαγιάδες μας με όλα τα μυστικά τους για σίγουρη επιτυχία. Θα μοσχοβολήσει το σπίτι μας κανέλα και γαρίφαλο.

    Για το πασπάλισμα

  • καρυδια Κατά βούληση ψιλοκομμένα

Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα

Δεν γίνεται να λείπουν τα μελομακάρονα από το γιορτινό μας τραπέζι. Είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό που οι περισσότεροι λατρεύουν και μάλιστα μπορούμε να τα φτιάξουμε από τώρα, αφού είναι και νηστίσιμα. Σήμερα σας έχουμε μία παραδοσιακή συνταγή, όπως αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά μας για να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα μελομακάρονα της γιαγιάς:

μελομακάρονα-της-γιαγιάς-συνταγή-

Εκτέλεση

Ξεκινάμε τη συνταγή μας από το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, την ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε. Περιμένουμε να πάρει βράση και ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να διαλυθεί το μέλι.

μελομακάρονα-της-γιαγιάς-συνταγή-

Μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, τα καρφάκια γαρίφαλου και την φλούδα πορτοκαλιού και περιμένουμε να βράσει και να δέσει λίγο. Αποσύρουμε το σιρόπι από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

μελομακάρονα-της-γιαγιάς-συνταγή-

Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κονιάκ, το γαρίφαλο, την κανέλα και ανακατεύουμε και πάλι. Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

μελομακάρονα-της-γιαγιάς-συνταγή-

Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024

μελομακάρονα-της-γιαγιάς-συνταγή-

Ρίχνουμε στο υγρό μείγμα το ψιλό σιμιγδάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε για να ενεργοποιηθεί η σόδα και ρίχνουμε το μείγμα με την σόδα στο μείγμα με την ζάχαρη και ανακατεύουμε.

μελομακάρονα-της-γιαγιάς-συνταγή-

Στο τέλος ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε στην αρχή το μείγμα με μία σπάτουλα και στη συνέχεια ζυμώνουμε τόσο, ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά, όχι πάνω από 2 λεπτά. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.

μελομακάρονα-της-γιαγιάς-συνταγή-

Μετά από 20 λεπτά κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 35 γραμμαρίων και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

μελομακάρονα-της-γιαγιάς-συνταγή-

Μελομακάρονα με αλισίβα

μελομακάρονα-της-γιαγιάς-συνταγή-

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά, στη μέση του φούρνου. Μόλις ψηθούν τα ρίχνουμε αμέσως, καυτά στο κρύο σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα. Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και είναι έτοιμα.

μελομακάρονα-της-γιαγιάς-συνταγή-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Anna Mouxlianitou Kamioti

και την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr