Close
Μουσακάς σε ρολό για το επίσημο τραπέζι

Μουσακάς σε ρολό για το επίσημο τραπέζι. Μια καταπληκτική συνταγή για μουσακά για το Χριστουγεννιάτικο ή το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Ο Μουσακάς σε ρολό, είναι μια νόστιμή συνταγή για φέτος τα Χριστούγεννα, για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Μουσακάς σε ρολό : Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής

Μουσακάς σε ρολό για το επίσημο τραπέζι

Υλικά

• 1 κιλό πατάτες ( 5 μέτριες )
• 1/2 κιλό μελιτζάνες μακρόστενες (3 μέτριες)
• 80 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι
• 1 κουταλιά τριμμένη φρυγανιά
• 1/2 κουταλάκι λάδι

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

• 1 κουταλάκι αλάτι
• 1 κουταλάκι κουρκουμά (ή γλυκιά πάπρικα)
• 1 κουταλάκι κοφτό μαύρο πιπέρι
• 1 κουταλιά λάδι

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

• 1 κουταλάκι αλάτι
• 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
• 1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδο
• 4 κουταλιές λάδι

Δείτε ακόμη Μενού Χριστουγέννων 2021: Δείτε συνταγές ,ιδέες, προτάσεις

Μουσακάς σε ρολό για το επίσημο τραπέζι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΙΜΑ

• 700 γρ κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
• 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο ή σε φέτες)
• 1-2 κουταλιές λάδι (για το σοτάρισμα)
• 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
• 1 κουταλιά κοφτή αλάτι
• 1 κουταλιά ξερό βασιλικό
• 1 κουταλάκι σκόνη σκόρδο ( ή 1-2 σκελίδες ψιλοκομμένες)
• 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
• 1 κούπα χυμό ντομάτας (200 ml)
• 1 κουταλάκι ρίγανη

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

• 1 λίτρο γάλα
• 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
• 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
• 1/2 κουταλάκι αλάτι
• 3/4 κούπας αλεύρι (100 γρ)
• 3/4 κούπας τριμμένο κεφαλοτύρι (50 γρ)
• 2 αβγά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

• 3/4 κούπας χυμό ντομάτας
• λίγο αλάτι
• λίγο βασιλικό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ

• μερικά φύλλα βασιλικού
• μερικά ντοματίνια ή μικρές στρόγγυλες ντοματούλες

Μουσακάς σε ρολό για το επίσημο τραπέζι

Μουσακάς σε ρολό tips και αντικαταστάσεις

Το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πατάτες ή μόνο με μελιτζάνες ή και με τα δύο (όπως στη συγκεκριμένη συνταγή). Ακόμη μπορείτε να βάλετε σαν βάση για το ρολό μελιτζάνες και μέσα στη γέμιση τις πατάτες. Επίσης μπορείτε να βάλετε κολοκυθάκια , να προσέξετε λίγο τα υγρά που βγάζουν. επίσης μπορείτε να έχετε από την προηγούμενη μέρα έτοιμα τα λαχανικά ψημένα και τις γεμίσεις και να συναρμολογήσετε το ρολό το πρωί της επομένης που έχετε το τραπέζι. Ακόμη να το φτιάξετε την προηγούμενη μέρα και να το ζεστάνετε πριν το φαγητό, είναι μια χαρά.

Μουσακάς σε ρολό: Οδηγίες

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (όπως όταν τις τηγανίζουμε κανονικά-όχι για τσιπς). Προσθέτουμε στις ροδέλες το αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά και το λάδι. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κουρκουμά με γλυκιά πάπρικα, αλλά να σημειώσουμε ότι ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη που σε συνδυασμό με την πιπερίνη του μαύρου πιπεριού είναι ασπίδα για τον οργανισμό απέναντι στις ιώσεις (δεν επιτρέπουν στους ιούς να εισβάλλουν στα κύτταρα). Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα ταψί βάζουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με ελάχιστο λάδι (1 κουταλάκι) για να μη κολλήσουν οι πατάτες.

Δείτε ακόμη Αλμυρό ρολό με παντεσπάνι από σπανάκι, σολομό και κρέμα τυριού

Πασπαλίζουμε με το μισό κεφαλοτύρι (40 γρ), τη φρυγανιά και απλώνουμε επάνω τις πατάτες ώστε η μια να είναι πάνω στη διπλανή της κατά το ήμισυ. Τις τοποθετούμε κατά μήκος ώστε να μπορούν να τυλιχθούν σε ρολό (βλέπε βίντεο). Προσπαθούμε επίσης την κάθε σειρά να την κάνουμε να εφάπτεται με την προηγούμενη πάλι κατά το ήμισυ (βλέπε φωτο & βίντεο). Είναι σημαντικό να μη αφήσουμε καθόλου κενά για να μη μας ανοίξει το ρολό.
ΨΗΝΟΥΜΕ στους 200°C για 15′ μόνο και βγάζουμε από το φούρνο. Στο μεταξύ μέχρι να ψηθούν ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Αν θέλουμε, βέβαια, ψήνουμε τα 2 ταψιά μαζί.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ.

Κόβουμε στη μέση καλύτερα τις μελιτζάνες για ευκολία. Τις κόβουμε λεπτές φέτες όπως για τηγάνισμα. Αν θέλουμε αφαιρούμε τη φλούδα όλη (αν μας ενοχλεί). Προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδο, λάδι και τις βάζουμε σε ταψί με αντικολητικό χαρτί και ΨΗΝΟΥΜΕ στους 200°C για 15.

ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΡΟΛΟ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ.

Μόλις βγουν οι πατάτες τις κάνουμε απαλά με προσοχή ένα ρολό και αφήνουμε με το χαρτί (βλέπε φωτο & βίντεο). Αυτό το κάνουμε για να είναι ελαστικές οι πατάτες και να μη μας σπάσουν όταν πάμε να κάνουμε αργότερα το ρολό με κρύες πατάτες.

Μουσακάς σε ρολό : ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΜΑ.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι και το σοτάρουμε με λίγο μαύρο πιπέρι. Μόλις ξανθύνει προσθέτουμε τον κιμά να σοταριστεί βάζοντας το αλάτι, το βασιλικό, το σκόρδο, και κόβουμε με ξύλινη κουτάλα, ίσια από κάτω, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τον πελτέ και το χυμό και ανακατεύουμε. Βάζουμε και τη ρίγανη και αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να σωθούν τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ.

Σε κρύο γάλα βάζουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι, μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε δυνατή σκάλα ανακατεύοντας συνεχώς και όταν αρχίει να καίει πολύ προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι. Όταν αρχίσει να κοχλάζει αποσύρουμε από τη φωτιά. Μετά από 2-3 λεπτά χτυπάμε 2 αβγά και τα προσθέτουμε μέσα ανακατεύοντας συνεχώς, Κρατάμε 1 κούπα στην άκρη για το ντεκόρ (προαιρετικό το ντεκόρ λόγω Χριστουγέννων).

Φτιάχνουμέ τον Μουσακά σε ρολό

Ανοίγουμε προσεκτικά το ρολό με τις πατάτες και στρώνουμε επάνω ομοιόμορφα τον κιμά. Μετά τις μελιτζάνες τη μια κοντά στην άλλη και τη μπεσαμέλ από πάνω. Οι στρώσεις φροντίζουμε να είναι λεπτές για να μην ανοίξει το ρολό από το βάρος.

Μουσακάς σε ρολό για το επίσημο τραπέζι

Μουσακάς σε ρολό για το επίσημο τραπέζι

Επίσης αφήνουμε ένα μικρό περιθώριο γύρω γύρω ώστε να φαίνονται λίγο οι πατάτες ώστε όταν ρολάρουμε να μη φύγει η γέμιση από τα πλάγια.

 

Μουσακάς σε ρολό για το επίσημο τραπέζι

Με τη βοήθεια του χαρτιού ρολάρουμε προσεκτικά και όπως είναι το χαρτί ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30′ .

Μουσακάς σε ρολό για το επίσημο τραπέζι

Δείτε ακόμη Εύκολο αλμυρό ρολό με φύλλο κρούστας

Βγάζουμε από το φούρνο και κόβουμε με ψαλίδι κουζίνας από πάνω το χαρτί χωρίς να το αφαιρέσουμε (βλέπε φωτο & βίντεο). Είναι έτοιμο το ρολό, εμείς όμως θα το γαρνίρουμε με χριστουγεννιάτικο ντεκόρ λόγω των ημερών.
Βάζουμε τη μπεσαμέλ που κρατήσαμε από πάνω και ψήνουμε κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 170°C για 10′ μόνο ώστε να ψηθεί ελαφρά η μπεσαμέλ από πάνω. Προσέχουμε αν έχουμε δυνατό φούρνο δε βάζουμε σε αέρα για να μην ανοίξει το ρολό.

Στο μεταξύ βράζουμε λίγο χυμό ντομάτας με λίγο αλάτι και βασιλικό για 5′ ώστε να πηχτώσει πολύ. Μόλις βγάλουμε το ρολό από το φούρνο βάζουμε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας και ντεκοράρουμε με φυλλαράκια βασιλικού και από πάνω βάζουμε το μισό από ένα ντοματάκι. Ο μουσακάς σε ρολό είναι έτοιμος να τον απολάυσουμε.

Δείτε ακόμη Αλμυρό ρολό καρότου με γέμιση από τυρί κρέμα και λιαστή ντομάτα, βήμα, βήμα

Μουσακάς σε ρολό για το επίσημο τραπέζι

Το ντεκόρ είναι συμβολικό και έμπνευση της CuzinaGias όπως και το φαγητό.

Μουσακάς σε ρολό για το επίσημο τραπέζι

Η μπεσαμέλ συμβολίζει το χιόνι, η σάλτσα ντομάτας έχει τα χρώματα του Άι Βασίλη, τα φυλλαράκια το πράσινο από τα γκι και τα έλατα και η ντομάτα το σκουφάκι του Αγίου.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!!

Μουσακάς σε ρολο: Δείτε τη συνταγή βήμα βήμα με όλα τα μυστικά της, στο παρακάτω βίντεο