Μουσακάς σε σφολιάτα για την Πρωτοχρονιά, σαν σουφλέ για να απογειώσετε τον Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ σας.
- φύλλο σφολιάτας 1
Υλικά
- πατατες 3-4
- ελαιολαδο 2-3 κουταλιές της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για τις πατάτες
- μελιτζάνα 3-4
- ελαιολαδο 2-3 κουταλιές της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- πιπέρι Κατά βούληση
Για τις μελιτζάνες
- κιμάς μοσχαρίσιος 750 γραμμάρια
- κρεμμυδι 2
- σκορδο 2 σκελίδες
- σάλτσα ντομάτας 1 κονκασέ
- πελτές ντομάτας 2 κουταλιές της σούπας
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- κρασι 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- δάφνη 1 φύλλο
- κανελά 1 πρέζα
- ελαιολαδο ¼ της κούπας
Για τον κιμά
- Γάλα φρέσκο 900 ml (3 και ¾ της κούπας)
- βουτυρο 120 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 120 γραμμάρια
- μοσχοκάρυδο 1 πρέζα
- κρόκους αυγού 2
- παρμεζανα 100 γραμμάρια
Για τη μπεσαμέλ
- φρυγανιά Κατά βούληση τριμμένη
Για το πασπάλισμα
- ασπραδια 1
Για το άλειμμα
Το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν πλησιάζει και θέλουμε να γεμίσουμε το τραπέζι μας λιχουδιές για κάθε γούστο. Σήμερα θα φτιάξουμε ένα φαγητό για μπουφέ που μοσχοβολάει παράδοση και συνδυάζει την παραδοσιακή συνταγή του μουσακά με την σφολιάτα και το σουφλέ.
Μουσακάς σε φύλλο σφολιάτας με πατάτες, μπεσαμέλ και κιμά όπως συνήθως, για ένα πεντανόστιμο σουφλέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι πατάτες και οι μελιτζάνες ψήθηκαν στον φούρνο με μυρωδικό για πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τον Μουσακά σε σφολιάτα για την Πρωτοχρονιά:
Εκτέλεση για τον κιμά στον Μουσακά σε σφολιάτα για την Πρωτοχρονιά :
Αρχικά ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα βάζουμε να σοταριστούν σε καυτό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικο σουφλέ με πένες και γαλοπούλα
Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας κονκασέ αφού πρώτα την περάσουμε από το μούλτι και τον πελτέ ντομάτας. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το πιπέρι, το αλάτι, το φύλλο δάφνης και την κανέλα και βράζουμε μέχρι ο κιμάς να βγει τελείως στεγνός.
Εκτέλεση για την μπεσαμέλ στον Μουσακά σε σφολιάτα για την Πρωτοχρονιά :
Παίρνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δημιουργήσουμε μία πάστα. Προσθέτουμε το φρέσκο γάλα λίγο λίγο, σε σταθερή ροή, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
Μόλις η μπεσαμέλ πήξει, απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ και είναι έτοιμη.
Εκτέλεση για τον Μουσακά σε σφολιάτα για την Πρωτοχρονιά :
Αρχικά ψήνουμε τις πατάτες στον φούρνο, κομμένες σε ροδέλες σε ένα ταψί με λαδόκολλα, μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα ψήνουμε στον φούρνο και τις μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες, αφού πρώτα τις έχουμε ξεπικρίσει, αφήνοντάς τες για 30 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε πιπέρι, ζάχαρη και ελαιόλαδο στις μελιτζάνες και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Έπειτα βουτυρώνουμε καλά μία φόρμα με αποσπώμενη βάση και τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας, το οποίο το έχουμε ανοίξει λίγο με τον πλάστη.
Ό,τι εξέχει από την φόρμα το αφήνουμε να κρέμεται προς τα έξω για αρχή. Τρυπάμε με ένα πιρούνι την σφολιάτα και στήνουμε τον μουσακά όπως συνήθως. Δηλαδή μία στρώση πατάτες, μία στρώση μελιτζάνες, κιμάς και μπεσαμέλ.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικο σουφλέ με πατάτες και μπέικον
Πάνω από την γέμιση πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Κόβουμε την σφολιάτα περιμετρικά της φόρμας, την γέρνουμε λίγο προς τον μουσακά και την αλείφουμε με το χτυπημένο ασπράδι αυγού. Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, απελευθερώνουμε την σφολιάτα από το ταψί και κόβουμε.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Κατερίνα Στερπη
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr