Συνταγή για γεμιστό μπακλαβά με τραγανό φύλλο κρούστας και πλούσια γέμιση από κρέμα με καρύδια και μυρωδικά. Θυμίζει πολύ το γλυκό Κοπεγχάγη και είναι ό,τι πρέπει για τα Χριστούγεννα.
- φυλλο κρουστας 450 γραμμάρια
- βούτυρο γάλακτος 150 γραμμάρια αγελαδινό
Υλικά
- βούτυρο γάλακτος 220 γραμμάρια αγελαδινό
- ζαχαρη 230 γραμμάρια
- καρυδια 250 γραμμάρια περασμένα από το μούλτι
- αυγα 4
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 130 γραμμάρια
- κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- γαρίφαλο 1/4 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
Για την κρέμα
Μπακλαβάς της Βέφας Αλεξιάδου
Ο μπακλαβάς είναι ένα ξεχωριστό γλυκό που στην Ελλάδα έχει γίνει παράδοση. Τον χαρακτηρίζει το δεμένο σιρόπι του, το τραγανό φύλλο και τα πολλά καρύδια. Σήμερα όμως θα δοκιμάσουμε έναν μπακλαβά λίγο διαφορετικό, που μοιάζει λίγο και με το γλυκό Κοπεγχάγη. Αξίζει να τον δοκιμάσετε για κάτι…διαφορετικό.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τον μπακλαβά γεμιστό:
Εκτέλεση
Αρχικά χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το αγελαδινό βούτυρο για την κρέμα, με την ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να μαλακώσει και να γίνει κρέμα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά. Μόλις το μείγμα αφρατέψει καλά ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Στο τέλος περνάμε τα καρύδια από το μούλτι και τα προσθέτουμε κι αυτά, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας σπάτουλα.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο για τα φύλλα κρούστας. Βουτυρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, ένα ένα και τα βάζουμε στο ταψί. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα με τα καρύδια και ξανά βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας.
Μπακλαβάς με 70 χειροποίητα φύλλα
Τα στρώνουμε κι αυτά πάνω από τη γέμιση και ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα. Ίσως χρειαστεί να βάλουμε και μία βρεγμένη λαδόκολλα από πάνω για να μην καεί. Γενικά ελέγχουμε συχνά. Λίγο πριν ψηθεί το γλυκό βράζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι και το ξύλο κανέλας και βράζουμε για 3 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού. Όταν βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο σιροπιάζουμε το γλυκό καυτό με το ζεστό σιρόπι.
Tips
Το γλυκό της φωτογραφίας έχει γίνει σε αποσπώμενη φόρμα για να μοιάζει με τούρτα. Τα επάνω φύλλα τα έκοψε πριν τα τοποθετήσει στο σκεύος.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Κωνσταντινιά ΠΚ
και την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Ζώδια : Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Αστυνομικός της Βουλής: Η ψυχιατρική εξέταση της συζύγου του
- Χριστουγεννιάτικος κορμός με λευκή σοκολάτα και BAILEY’S
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος