Ο καλύτερος μπακλαβάς που έχετε φάει ποτέ είναι της Βέφας Αλεξιάδου . Η συνταγή που σας δίνουμε είναι από παλιό βιβλίο με όλα τα μυστικά.
- φυλλο κρουστας 1/2 κιλό
Υλικά
- αμυγδαλα 2 κούπες χοντροαλεσμένα
- καρυδια 2 κούπες χοντροαλεσμένα
- φουντουκι 1 κούπα χοντροαλεσμένα
- φιστίκια 1 κούπα χοντροαλεσμένα
- κάσιους 1 κούπα χοντροαλεσμένα
- σουσαμι 2-3 κουταλιές της σούπας
- κανελά 2 κουταλάκια του γλυκού
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- βουτυρο 1/2 κούπα καθαρισμένο
- μαργαρίνη 1/2 κούπα
Για τη γέμιση
- γαρίφαλο 30 περίπου καρφάκια
Για το στόλισμα
Με μπόλικο βούτυρο που μπορούμε να τον φτιάξουμε τώρα και να τον φυλάξουμε στη κατάψυξη για να τον ψήσουμε τα Χριστούγεννα.
Τα Χριστούγεννα πέρα από τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες, στα παραδοσιακά γλυκά εντάσσουμε και τα σιροπιαστά του ταψιού. Μπακλαβάδες, κανταΐφια και άλλες τοπικές λιχουδιές, ανάλογα την παράδοση.
Σήμερα δεν θα σας δείξουμε απλά την καλύτερη συνταγή για μπακλαβά με την αυθεντική συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου για τα Χριστούγεννα. Αλλά θα σας δείξουμε έναν μπακλαβά που μπορείτε να τον φτιάξετε τώρα και να τον αποθηκεύσετε ωμό στην κατάψυξη για να τον ψήσετε για την Παραμονή Χριστουγέννων ή την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς με Nutella
Γιατί τις ημέρες των ρεβεγιόν έχουμε πολλά τρεξίματα και όσο πιο εύκολη μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας, τόσο το καλύτερο. Οπότε αυτή η συνταγή θα σας λύσει τα χέρια. Δοκιμάστε την!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τον μπακλαβά της Βέφας Αλεξιάδου:
Εκτέλεση
Αρχικά καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, το σουσάμι, το κάσιους και τα φιστίκια. Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα σε σκόνη και το γαρίφαλο σε σκόνη.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και το βούτυρο μαζί. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35 εκατοστών και στρώνουμε 4 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα. Πασπαλίζουμε με λίγο από το μίγμα των καρυδιών. Συνεχίζουμε στρώνοντας δύο-δύο βουτυρωμένα φύλλα και πασπαλίζοντας με το μίγμα των καρυδιών, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά.
Τελειώνουμε με 4 φύλλα, όπως αρχίσαμε. Κόβουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε ρομβοειδή, τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια και μπήγουμε στο καθένα από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο. Περιχύνουμε τον μπακλαβά με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό.
Μπακλαβάς με 70 χειροποίητα φύλλα
Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε, αν θέλουμε, να τον φυλάξουμε στην κατάψυξη. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη, το μέλι και τις φλούδες λεμονιού και βράζουμε για 5 λεπτά μετρώντας από το σημείο βρασμού. Περιχύνουμε τον μπακλαβά με το καυτό σιρόπι, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Τον αφήνουμε να σταθεί, ώσπου να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς.
Tips
Στο σιρόπι αντί για μέλι μπορούμε να βάλουμε 1/2 κιλό γλυκόζη και αντί για φλούδες λεμονιού μπορούμε να βάλουμε 1 κάψουλα βανίλια ή 1 σφηνάκι κονιάκ ή 1 σφηνάκια μπράντι.
Αν χρησιμοποιήσετε κονιάκ, ρίξτε το στο σιρόπι, όταν το κατεβάσετε από τη φωτιά. Για να διατηρηθεί τραγανιστός, μην τον σκεπάσετε και μην τον βάλετε στο ψυγείο. Φτιάξτε τον μπακλαβά μόνο με καρύδια ή μόνο με αμύγδαλα, αν προτιμάτε. Διατηρείται μια εβδομάδα.
Τις φωτογραφίες τις είδαμε από την φίλη μας Zoi Athanasiadou
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Παύλος καταστρέφει τον Κυριάκο
- Μαρινάδα για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
- Η Γη της Ελιάς : Δύσκολο το μέλλον της Ασπασίας με τον Δημοσθένη
- Grand Hotel : Ο Ρήγας αποπειράται να την σκοτώσει-Βγαίνουν στην φόρα τα μυστικά του
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές