Συνταγή για vegan λαχανοντολμάδες για την νηστεία των Χριστουγέννων. Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα αγαπημένο χειμερινό φαγητό, αφού το λάχανο βρίσκεται στην εποχή του. Στη γέμιση συνήθως βάζουμε ρύζι, κιμά και μυρωδικά. Τώρα όμως που ξεκίνησε η νηστεία των Χριστουγέννων μπορούμε να τους φτιάξουμε με σόγια και δεμένη σάλτσα για μία vegan και νηστίσιμη εκδοχή που θα λατρέψετε! Μία συνταγή της φίλης μας Theodora Thoma.
- λαχανο 1 μέτριο
Υλικά
- σόγια 170 γραμμάρια
- σησαμέλαιο 1-2 κουταλιές της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- κύμινο 1-2 κουταλάκια του γλυκού
- σκορδο 1-2 κουταλάκια του γλυκού σε σκόνη
- κρεμμυδι 1-2 κουταλάκια του γλυκού σε σκόνη
- Καπνιστή πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού
- δυοσμος 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερό
- πιπέρι Κατά βούληση
- ελαιολαδο 1 φλιτζάνι περίπου
- κρεμμυδι 2 ψιλοκομμένα
- κρεμμυδι 3-4 ψιλοκομμένα φρέσκα
- καρότο 2 τριμμένα
- ρυζι 180 γραμμάρια Καρολίνα
- κρασι 1/3 κούπας λευκό
- νερό 2μιση φλιτζάνια
- φρυγανιά 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη
- ζωμό λαχανικών 1μιση λίτρο
- άνηθος Μισό ματσάκι ψιλοκομμένο
Για την γέμιση
Δείτε ακόμα Νηστίσιμα σνίτσελ για την Νηστεία των Χριστουγέννων
Λαχανοντολμάδες με σόγια και δεμένη σάλτσα για κυρίως πιάτο ή και ορεκτικό! Ιδανική συνταγή για λαχανοντολμάδες τόσο για την νηστεία των Χριστουγέννων όσο και για τους vegan ή τους χορτοφάγους. Μπορεί να είναι vegan αλλά γευστικά είναι πολύ καλύτεροι και από τους παραδοσιακούς και γίνονται πανεύκολα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους vegan λαχανοντολμάδες:
Εκτέλεση για τους vegan λαχανοντολμάδες
Αρχικά καθαρίζουμε το λάχανο και αφαιρούμε με μαχαίρι το κεντρικό κοτσάνι. Στη συνέχεια βυθίζουμε το λάχανο με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Βράζουμε για 20 λεπτά και το αφαιρούμε. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και μουλιάζουμε τη σόγια σε ζεστό νερό για 10 λεπτά.
Έπειτα τη στραγγίζουμε πολύ καλά και με σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε σησαμέλαιο και το βάζουμε πάνω από μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνουμε τη σόγια και σοτάρουμε. Έπειτα προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, κύμινο, γλυκιά και καπνιστή πάπρικα, σκόνη σκόρδου και σκόνη κρεμμυδιού.
Σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί η σόγια και να πάρει χρώμα και αφού είναι έτοιμη την αφαιρούμε από το τηγάνι και την βάζουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (από την συνολική ποσότητα ελαιόλαδου).
Δείτε ακόμα Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο με κουρκουμά
Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Έπειτα βάζουμε και το καρότο. Όταν το κρεμμύδι πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε σοτάροντας για 1 λεπτό. Έπειτα βάζουμε το νερό, την φρυγανιά, τον ξερό δυόσμο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι περίπου και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και μόλις πιει το νερό του προσθέτουμε τον κιμά σόγιας και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε ένα ένα τα λαχανόφυλλα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο. Βάζουμε μέσα 1-2 κουταλιές της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Δείτε ακόμα Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με σάλτσα λεμονιού
Παίρνουμε τα κοτσάνια από τον άνηθο και τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Καλύπτουμε τα κοτσάνια με 2-3 φύλλα από το λάχανο και ιδανικά θα πρέπει να βάλουμε τα πιο μικρά ή τα σπασμένα φύλλα. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον, μέσα στη κατσαρόλα.
Φροντίζουμε να μην έχουν κενό ανάμεσά τους για να μην ανοίξουν την ώρα που θα βράζουν. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα. Φροντίζουμε να μην έχουν κενό ανάμεσά τους για να μην ανοίξουν την ώρα που θα βράζουν.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και περίπου 1μιση λίτρο ζωμό λαχανικών (ίσα να καλύψει τους ντολμάδες). Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο και πάνω από αυτό ένα βάρος (πχ ένα βάζο με νερό). Μαγειρεύουμε για 30 με 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με ανοιχτή την κατσαρόλα.
Εκτέλεση για την σώς στους vegan λαχανοντολμάδες
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Στη συνέχεια και ανακατεύοντας συνεχόμενα προσθέτουμε 500 ml από το ζωμό που έβρασαν οι λαχανοντολμάδες.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λεμόνι, το πιπέρι, και το αλάτι. Ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει. Είναι έτοιμη μόλις δέσει και πήξει λίγο. Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες και περιχύνουμε με τη σώς.
Την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια