Close
κουραμπιέδες-της-γιαγιάς-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Συνταγή για κουραμπιέδες που μοσχοβολούν βούτυρο γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα από τον Γιώργο Ζώλη, σαν αυτούς που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι Χριστούγεννα.

Κουραμπιέδες της γιαγιάς με λάδι

Οι κουραμπιέδες είναι από τα αγαπημένα μας Χριστουγεννιάτικα γλυκά, ειδικά όταν η συνταγή είναι η σωστή. Και αυτή η συνταγή που θα δούμε σήμερα μαζί σας είναι από αυτές. Παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες, με τα μυστικά της γιαγιάς, με την αναλυτική εκτέλεση του Γιώργου Ζώλη.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες της γιαγιάς του Γιώργου Ζώλη:

κουραμπιέδες-της-γιαγιάς-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Recipe ingredients

350g cow butter
350g goat butter
150g sugar
1 pinch salt
2 vanilla pods
1 tsp baking soda
1 kg soft or all-purpose flour
250g roasted almonds
(cut the almonds in half and bake at 180 degrees for 5-6 minutes)

Bake at 170 degrees for 30-35 minutes. Sprinkle with rose water and sprinkle with powdered sugar.

Note

The butter can be added as a mixture as I give it but you can also add one type. If you have lye (ash water) then you will remove the soda and 50g butter and add 50g lye.

Μερίδες 55 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 30 λεπτά
Θερμίδες 185 kcal
Συνολικός χρόνος 1 ώρα

Εκτέλεση

Αρχικά ψήνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί με λαδόκολλα στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 170 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτά, για να καβουρδιστούν.

κουραμπιέδες-της-γιαγιάς-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αγελαδινό και αιγοπρόβειο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη, μία τσιμπιά αλάτι και χτυπάμε στο μίξερ με τον αναδευτήρα για 7-8 λεπτά, μέχρι να γίνει κρεμώδες. Στα 3 λεπτά που έχουμε χτυπήσει το μείγμα, προσθέτουμε τις βανιλίνες, τη μαγειρική σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 4 λεπτά.

Αλλάζουμε το εργαλείο του μίξερ από αναδευτήρα σε φτερό. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι. Χτυπάμε καλά στο μίξερ να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, που έχουμε κόψει στη μέση.

κουραμπιέδες-της-γιαγιάς-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Κουραμπιέδες λαδιού του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν κι αυτά με το υπόλοιπο μείγμα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 35 γραμμαρίων.

Πιέζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης μέσα στη παλάμη μας και το πλάθουμε σε μπαλάκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 30-35 λεπτά στις αντιστάσεις.

κουραμπιέδες-της-γιαγιάς-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Αφού ψηθούν οι κουραμπιέδες, τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Εφόσον κρυώσουν καλά οι κουραμπιέδες, τους ψεκάζουμε έναν-έναν με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Tips

Αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να βάλουμε μαλακό αλεύρι. Το βούτυρο μπορεί να μπει σαν μίξη όπως το δίνουμε αλλά μπορείτε να βάλετε και ένα είδος. Εάν έχετε αλισίβα (σταχτόνερο) τότε θα αφαιρέσετε την σόδα και 50 γραμμάρια βούτυρο και θα βάλετε 50 γραμμάρια αλισίβα.

κουραμπιέδες-της-γιαγιάς-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:

Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας 

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr