Όλα τα κόλπα για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα Το σωστό τρόπο να ράψετε την γαλοπούλα βήμα βήμα, πως να την γεμίσετε, πως να ψηθεί με τραγανή κρούστα χωρίς να είναι μέσα άψητη ή στεγνή αλλά και πολλά μυστικά για την γέμιση.
Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και οι ανησυχίες μας ως προς το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν ολοένα και εντείνονται. Ναι μεν, η γεμιστή γαλοπούλα είναι το πρωταγωνιστικό πιάτο των ημερών, δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που ανησυχούν μήπως δεν τους πετύχει ή μήπως τους βγει πιο στιφή και στεγνή από το επιθυμητό.
Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως δεν αποτελεί ένα από τα πιο εύκολα πιάτα, ωστόσο, είναι τόσο νόστιμο που πιστέψτε μας, αξίζει κάθε προσπάθεια. Ακόμη κι αν έχετε κουραστεί κάθε χρόνο να φτιάχνετε το ίδιο πιάτο ή ακόμη κι αν το δοκιμάσετε πέρυσι και δεν σας πέτυχε, με αυτά τα φοβερά μυστικά για γεμιστή γαλοπούλα, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη.
Πως ράβουμε και γεμίζουμε γαλοπούλα ή κοτόπουλο
Η γεμιστή γαλοπούλα είναι το κατεξοχήν πιάτο των ημερών, μπορεί να γίνει τόσο νόστιμη, που πραγματικά θα θέλετε να την φτιάχνετε κάθε χρόνο. Ακολουθήστε τα μυστικά που ακολουθούν και όλοι οι καλεσμένοι σας θα μείνουν έκπληκτοι με το πόσο ζουμερή και αρωματική βγήκε η γαλοπούλα σας. Διαβάστε παρακάτω:
1. Αλατόνερο (Αλμη) για ζουμερό αποτέλεσμα
Το αλατόνερο είναι ένα διάλυμα νερού, αλατιού και ζάχαρης που βοηθά τη γαλοπούλα να διατηρήσει την υγρασία της.
Πώς γίνεται:
Διαλύστε 1 φλιτζάνι αλάτι και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη σε 4 λίτρα νερό.
Πρόσθεσε μυρωδικά (θυμάρι, δάφνη, δεντρολίβανο) και αφήστε τη γαλοπούλα να μαριναριστεί για 12-24 ώρες στο ψυγείο.
2. Η γέμιση να είναι ελαφρώς μαγειρεμένη
Πριν βάλετε τη γέμιση στην γαλοπούλα, μην αμελήσετε να την έχετε μαγειρέψει ελαφρώς από πριν, έτσι ώστε να μην μείνει άψητη κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αφού την μαγειρέψετε ελάχιστα, αφήστε την να κρυώσει και μετά τοποθετήστε την στην γαλοπούλα, προκειμένου να ψηθεί σωστά το κρέας.
3. Μην την γεμίζετε πολύ
Η γέμιση έχει την τάση να φουσκώνει κατά την διάρκεια του ψησίματος, οπότε καλό θα ήταν να μην βάλετε υπερβολική ποσότητα που θα καταστήσει το ψήσιμο της γαλοπούλας ανομοιόμορφο.
4. Εσωτερική επάλειψη με βούτυρο ή λάδι
Ένα μυστικό, που πραγματικά μπορεί να κάνει την διαφορά, είναι να αλείψετε την γαλοπούλα εσωτερικά με αρωματισμένο βούτυρο (βούτυρο ανακατεμένο με μυρωδικά, σκόρδο, και μπαχαρικά), πριν τοποθετήσετε την γέμιση. Το βούτυρο, όχι μόνο θα ενισχύσει την γεύση της, αλλά θα διατηρήσει και το κρέας άκρως ζουμερό.
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα σε άλμη
5. Αρωματική ενίσχυση με λεμόνια και βότανα
Μόλις βάλετε την γέμιση, μην ξεχάσετε να βάλετε και μερικά λεμόνια κομμένα στη μέση, κλαδάκια δεντρολίβανου, φύλλα δάφνης, ή σκελίδες σκόρδου μέσα στην κοιλότητα της γαλοπούλας. Τα αρώματα θα εισχωρήσουν στο κρέας κατά το ψήσιμο και θα αποδώσουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
6. Ξεχωριστό ψήσιμο γέμισης (προαιρετικά)
Αν θέλετε η γέμιση σας να είναι πιο τραγανή από το καθιερωμένο, τότε, μπορείτε να ψήσετε σε ένα ταψάκι χωριστά από την γαλοπούλα.
7. Τοποθέτηση γαλοπούλας ανάποδα
Για ένα ζουμερό κρέας, δοκιμάστε να ξεκινήσετε το ψήσιμο με τη γαλοπούλα ανάποδα (στήθος προς τα κάτω) για 1-2 ώρες. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να κατευθυνθούν στο στήθος, και αποτρέπουν το στεγνό κρέας. Στη συνέχεια, γυρίστε την κανονικά για να ροδίσει.
8. Αρωματισμένο βούτυρο κάτω από το δέρμα
Το συγκεκριμένο κόλπο, μπορεί να μην σας φανεί πολύ εύκολο, αξίζει, όμως να το δοκιμάσετε, αφού θα σας δώσει ένα αποτέλεσμα τόσο τραγανό και πλούσιο σε γεύση, που πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο. Ανασηκώστε το δέρμα της γαλοπούλας, χωρίς να το σκίσετε, και βάλτε κάτω από αυτό βούτυρο ανακατεμένο με βότανα (δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό) κάτω από αυτό.
9. Συνεχής ενυδάτωση
Κατά το ψήσιμο, μην ξεχνάτε να αλείφετε τη γαλοπούλα με το ζωμό από το ταψί κάθε 30-40 λεπτά. Αυτό βοηθά στη δημιουργία τραγανού δέρματος και διατηρεί το κρέας ζουμερό.
10. Ψήσιμο με αλουμινόχαρτο
Μόλις έχετε ετοιμάσει την γαλοπούλα σας και είναι έτοιμη για ψήσιμο, σκεπάστε την με αλουμινόχαρτο για το πρώτο μέρος του ψησίματος, ώστε να μην ροδίσει πολύ γρήγορα. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο τα τελευταία 30-40 λεπτά προκειμένου να πάρει χρώμα.
11. Χρήση θερμομέτρου
Για τέλειο αποτέλεσμα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος. Η θερμοκρασία στο στήθος πρέπει να φτάσει τους 74°C. Στη γέμιση (αν μένει μέσα) και τους μηρούς, στους 80°C.
12. Ξεκούραση πριν το σερβίρισμα
Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο, αφήστε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά. Έτσι τα υγρά “κλειδώνονται” και το κρέας παραμένει ζουμερό.
Κόλπα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Μυστικά για γαλόπουλά κοτόπουλό χοιρινό, ρόδι, κάστανα, ριζότο και πατάτες
Με τα συγκεκριμένα κόλπα, να είστε σίγουροι πως η γαλοπούλα σας θα είναι το επίκεντρο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και όλοι θα σας ρωτούν την συνταγή!
Πώς να ανοίξεις και να ράψεις μια γαλοπούλα (βήμα-βήμα):
Για να ανοίξετε την γαλοπούλα, τοποθετήστε την με την πλάτη προς τα κάτω (στήθος προς τα πάνω) σε μια σταθερή επιφάνεια κοπής ή σε ταψί.
Εντοπίστε το άνοιγμα της κοιλότητας στο κάτω μέρος (εκεί που ήταν ο λαιμός). Αν χρειάζεται, αφαιρέστε περιττά κομμάτια λίπους ή δέρματος γύρω από το άνοιγμα.
Αν επιθυμείτε να βάλετε αρωματικό βούτυρο κάτω από το δέρμα, περάστε τα δάχτυλα σας προσεκτικά κάτω από το δέρμα του στήθους για να το αποκολλήσετε από το κρέας. Το βήμα αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην σκιστεί.
Πώς να γεμίσεις τη γαλοπούλα
Γεμίστε την κοιλότητα με τη γέμιση χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή τα χέρια σας. Μην ξεχνάτε πως δεν πρέπει να παραγεμίζετε. Η γέμιση πρέπει να είναι χαλαρή για να φουσκώσει και να μαγειρευτεί σωστά. Σε περίπτωση που θέλετε να γεμίσετε και τον λαιμό, διπλώστε το δέρμα του λαιμού προς τα κάτω για να συγκρατήσετε τη γέμιση.
Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο : Οι Καλύτερες συνταγές
Πώς να ράψεις τη γαλοπούλα
Θα χρειαστείτε μαγειρικό νήμα και μια χοντρή βελόνα (ή οδοντογλυφίδες αν δεν έχετε βελόνα).
Περάστε το νήμα από τη βελόνα. Ξεκινήστε από το ένα άκρο της κοιλότητας και κάντε “βελονιές” (όπως στο ράψιμο ρούχων) για να κλείσετε το άνοιγμα. Αν χρησιμοποιήσετε οδοντογλυφίδες, στερεώστε το δέρμα της κοιλότητας με τις οδοντογλυφίδες , ώστε να το κλείσετε.
Δέσιμο των ποδιών
Μην ξεχάσετε να δέσετε τα πόδια της γαλοπούλας μαζί με μαγειρικό νήμα, ώστε να κρατήσουν τη γέμιση στη θέση της και να ψηθεί ομοιόμορφα.
Κλείσιμο του λαιμού (αν χρειάζεται):
Αν έχετε γεμίσει και το άνοιγμα του λαιμού, γυρίστε το δέρμα προς τα κάτω και στερεώστε το με οδοντογλυφίδες ή ράψιμο.
Extra tips
Μην τραβάτε το νήμα υπερβολικά σφιχτά για να μην σκίσετε το δέρμα.
Αν δεν θέλετε να ράψετε, μπορείτε απλά να διπλώσετε τα ανοίγματα και να τα καλύψετε με αλουμινόχαρτο.
Με τη γέμιση στη θέση της και το σωστό ράψιμο, η γαλοπούλα σας θα ψηθεί σωστά και θα διατηρήσει όλα τα ζουμιά και τα αρώματα μέσα! Καλή επιτυχία
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Παύλος καταστρέφει τον Κυριάκο
- Μαρινάδα για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
- Η Γη της Ελιάς : Δύσκολο το μέλλον της Ασπασίας με τον Δημοσθένη
- Grand Hotel : Ο Ρήγας αποπειράται να την σκοτώσει-Βγαίνουν στην φόρα τα μυστικά του
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές