Συνταγή για αφράτο πανετόνε με γλάσο λευκής σοκολάτας και γλυκό του κουταλιού για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η αυθεντική και πιο επιτυχημένη συνταγή για πανετόνε.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 60 γραμμάρια
- μαγιά 15 γραμμάρια φρέσκια
- νερό 80 ml
- ζαχαρη 10 γραμμάρια
Υλικά
- αλεύρι για τσουρέκια 260 γραμμάρια
- νερό 70 ml
- αυγα 1 μέτριο
- ζαχαρη 80 γραμμάρια
- βουτυρο 60 γραμμάρια φρέσκο
Για τη δεύτερη ζύμη
- βουτυρο 60 γραμμάρια φρέσκο
- αυγα 1
- κρόκους αυγού 1
- ζαχαρη 80 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 120 γραμμάρια
- βανίλια 2 κάψουλες
- μελι 30 γραμμάρια
- Ξύσμα πορτοκαλιού 1 κουταλάκι του γλυκού
- σταφίδες 70 γραμμάρια μαύρες και ξανθές
- γλυκό του κουταλιού 1-2 κουταλιές της σούπας περγαμόντο
- γλυκό του κουταλιού 1-2 κουταλιές της σούπας σύκο
- γλυκό του κουταλιού 1-2 κουταλιές της σούπας κουμ κουάτ
Για την τρίτη ζύμη
- βουτυρο 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο
Για το άλειμμα
- λευκή κουβερτούρα 2 μεγάλες
- ηλιέλαιο 2 κουταλιές της σούπας
Για το γλάσο
- γλυκό του κουταλιού 2-3 κομμάτια της αρεσκείας μας
- φιστίκια 1 χούφτα αράπικα
- αμυγδαλα 1 χούφτα
Για το πασπάλισμα
Αφράτο Χριστόψωμο από τον Γιώργο Ζώλη
Το πανετόνε το δοκιμάσαμε για πρώτη φορά πριν λίγα χρόνια όταν μας το έφεραν για κέρασμα και μέσα σε 2 μέρες είχε εξαφανιστεί. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε την αυθεντική συνταγή με λευκή σοκολάτα, σταφίδες και γλυκό του κουταλιού. Εμείς σίγουρα θα το φτιάξουμε και σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το πανετόνε με λευκή σοκολάτα και γλυκό του κουταλιού:
Εκτέλεση
Αρχικά ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη φρέσκια μαγιά, το νερό και την ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σκεπάζουμε με ζελατίνα και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά. Στο μίξερ βάζουμε το αλεύρι για τσουρέκια, το νερό, το αυγό, την ζάχαρη, το φρέσκο βούτυρο και το μείγμα με τη μαγιά.
Χτυπάμε μέχρι να σταθεί στο γάντζο. Βάζουμε τη ζύμη σε βαθύ σκεύος και σκεπάζουμε με ζελατίνα. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την τρίτη ζύμη βάζοντας στο μίξερ το φρέσκο βούτυρο, το αυγό, τον κρόκο αυγού, την ζάχαρη, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τις βανίλιες και το μέλι το οποίο το έχουμε ανακατέψει με το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε τα υλικά μας μέχρι να ενσωματωθούν.
Παραδοσιακο Χριστουγεννιατικο Πανετονε!
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις σταφίδες και με μία σπάτουλα ενσωματώνουμε. Επίσης ενσωματώνουμε το καλά στραγγισμένο και ψιλοκομμένο το γλυκό του κουταλιού σύκο, περγαμόντο και κουμ κουάτ.. Ενώνουμε τις δύο ζύμες απαλές με το χέρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και ανά 20 λεπτά γυρίζουμε την ζύμη 3 φορές πάνω κάτω με το χέρι.
Τη βάζουμε στο ειδικό χάρτινο σκεύος για πανετόνε και αφήνουμε να τριπλασιαστεί. Λίγο πριν ψήσουμε χαράζουμε προσεκτικά στο κέντρο του πανετόνε και αλείφουμε με το φρέσκο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο αερόθερμο, στους 160 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά.
Πιάνουμε με δύο μεταλλικά σουβλάκια από το κάτω μέρος το πανετόνε και το αναποδογυρίζουμε στηρίζοντας το σε μία κατσαρόλα, για τουλάχιστον 4 ώρες, για να μη χάσει το ύψος του.
Φτιαξε γιορτινό κέικ χιονονιφάδας!
Λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί και απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά. Την ανακατεύουμε με το ηλιέλαιο και περιχύνουμε το πανετόνε. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα, φιστίκια αράπικα και γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας.
Tips
Το αλεύρι για τσουρέκια να είναι ιδανικά Μανιτόμπα ή Robin. Αντί για βανίλια μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας. Αντί για ξύσμα πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε ξύσμα από ότι εσπεριδοειδή έχουμε.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Nina Ster
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Παύλος καταστρέφει τον Κυριάκο
- Μαρινάδα για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
- Η Γη της Ελιάς : Δύσκολο το μέλλον της Ασπασίας με τον Δημοσθένη
- Grand Hotel : Ο Ρήγας αποπειράται να την σκοτώσει-Βγαίνουν στην φόρα τα μυστικά του
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές