Συνταγή για πανετόνε με αποξηραμένα φρούτα και λιωμένη σοκολάτα, σκέτος αφρός για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ, για δώρο ή για όλη τη περίοδο των Γιορτών.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 60 γραμμάρια
- μαγιά 15 γραμμάρια φρέσκια
- νερό 80 ml
- ζαχαρη 10 γραμμάρια
Υλικά
- αλεύρι για τσουρέκια 260 γραμμάρια
- νερό 70 ml
- αυγα 1 μέτριο
- ζαχαρη 80 γραμμάρια
- βουτυρο 60 γραμμάρια φρέσκο
Για τη δεύτερη ζύμη
- βουτυρο 60 γραμμάρια φρέσκο
- αυγα 1
- κρόκους αυγού 1
- ζαχαρη 80 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 120 γραμμάρια
- βανίλια 2 κάψουλες
- μελι 30 γραμμάρια
- Ξύσμα πορτοκαλιού 1 κουταλάκι του γλυκού
- σταφίδες 70 γραμμάρια μαύρες και ξανθές
- αποξηραμένα φρούτα 70 γραμμάρια κοντίτα
Για την τρίτη ζύμη
- βουτυρο 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο
Για το άλειμμα
- κουβερτουρα 2 μεγάλες
- ηλιέλαιο 2 κουταλιές της σούπας
Για το γλάσο
- αμυγδαλα Κατά βούληση κροκάν
Για το πασπάλισμα
Φτιαξε γιορτινό κέικ χιονονιφάδας!
Το πανετόνε είναι ιταλικό γλυκό ψωμί με φρούτα που προέρχεται από το Μιλάνο (στην τοπική διάλεκτο του Μιλάνου ονομάζεται panetton). Είναι ένα γλυκό ψωμί που φτιάχνεται συνήθως τα Χριστούγεννα και σήμερα θα σας δείξουμε την αυθεντική συνταγή για πανετόνε, σκέτο σύννεφο με φρούτα και γλάσο σοκολάτας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το πανετόνε με σοκολάτα:
Εκτέλεση
Αρχικά ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη φρέσκια μαγιά, το νερό και την ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σκεπάζουμε με ζελατίνα και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά. Στο μίξερ βάζουμε το αλεύρι για τσουρέκια, το νερό, το αυγό, την ζάχαρη, το φρέσκο βούτυρο και το μείγμα με τη μαγιά.
Χτυπάμε μέχρι να σταθεί στο γάντζο. Βάζουμε τη ζύμη σε βαθύ σκεύος και σκεπάζουμε με ζελατίνα. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την τρίτη ζύμη βάζοντας στο μίξερ το φρέσκο βούτυρο, το αυγό, τον κρόκο αυγού, την ζάχαρη, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τις βανίλιες και το μέλι το οποίο το έχουμε ανακατέψει με το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε τα υλικά μας μέχρι να ενσωματωθούν.
Αφράτο Χριστόψωμο από τον Γιώργο Ζώλη
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις σταφίδες και με μία σπάτουλα ενσωματώνουμε. Επίσης ενσωματώνουμε και την φρουτοσαλάτα κοντίτα. Ενώνουμε τις δύο ζύμες απαλές με το χέρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και ανά 20 λεπτά γυρίζουμε την ζύμη 3 φορές πάνω κάτω με το χέρι.
Τη βάζουμε στο ειδικό χάρτινο σκεύος για πανετόνε και αφήνουμε να τριπλασιαστεί. Λίγο πριν ψήσουμε χαράζουμε προσεκτικά στο κέντρο του πανετόνε και αλείφουμε με το φρέσκο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο αερόθερμο, στους 160 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά.
Πιάνουμε με δύο μεταλλικά σουβλάκια από το κάτω μέρος το πανετόνε και το αναποδογυρίζουμε στηρίζοντας το σε μία κατσαρόλα, για τουλάχιστον 4 ώρες, για να μη χάσει το ύψος του.
Συνταγή για αφράτο Xριστουγεννιάτικο Χριστόψωμο από το Live Kitchen
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά. Την ανακατεύουμε με το ηλιέλαιο και περιχύνουμε το πανετόνε. Πασπαλίζουμε με κροκάν αμυγδάλου και απολαμβάνουμε όταν παγώσει το γλάσο.
Tips
Το αλεύρι για τσουρέκια να είναι ιδανικά Μανιτόμπα ή Robin. Αντί για βανίλια μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας. Αντί για ξύσμα πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε ξύσμα από ότι εσπεριδοειδή έχουμε.
Η φρουτοσαλάτα κοντίτα αποτελείται από ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ-πορτοκάλι, μανταρίνι, νεραντζάκι, κυδώνι, σύκο, κερασάκι και άλλα. Αντί για φρουτοσαλάτα κοντίτα μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένα και καλά στραγγισμένα γλυκά του κουταλιού.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Nina Ster
και την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι
- Aνακαλείται ταχίνι – Βρέθηκε σαλμονέλα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα : Η Μουρτζούκου βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής και οι αποκαλύψεις την λύγισαν
- Κώστας Λεφάκης : Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Grand Hotel : Βγαίνει στο φως το παρελθόν της Αγγέλας και έρχονται τα πάνω κάτω