Χριστούγεννα χωρίς Stollen δεν είναι γιορτή για τους Γερμανούς! Αυτό το γλυκό ψωμί είναι μία από τις παραδοσιακές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά και κάθε φορά που ψήνεται το σπίτι μυρίζει σαν γιορτή!
Yπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξει κανείς Stollen, εύκολοι και δύσκολοι, γρήγοροι και της… υπομονής! Δεν θα μπορούσαμε να σας κλείσουμε στην κουζίνα μέρες που είναι, γι’ αυτό η συγκεκριμένη συνταγή είναι ιδιαίτερα εύκολη και τόσο γρήγορη που μέχρι να το σκεφτείτε θα το απολαμβάνετε με τον καφέ σας ενώ το σπίτι θα μυρίζει Χριστούγεννα!
Δείτε ακόμα: Κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα !!!
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
Αναμονή: 30 λεπτά
Υλικά
200 γρ. βούτυρο σε κομματάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
ξύσμα λεμονιού
1 κ.γλ. κάρδαμο
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
125 γρ. μαύρες σταφίδες
250 γρ. ξανθές σταφίδες
150 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
100 γρ. πορτοκάλι γλασέ σε κομματάκια
3 κ.σ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. μάρτσιπαν (αμυγδαλόπαστα)
Για την επικάλυψη
50 γρ. βούτυρο σε κομματάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
50 + 50 γρ. ζάχαρη άχνη
Δείτε ακόμα: Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες: Πώς προέκυψαν οι ονομασίες των Χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων
Εκτέλεση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το εξάρτημα του φτερού, πρώτα σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σε μέτρια.
Μόλις το μίγμα ομοιογενοποιηθεί, προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χτυπάμε για ένα λεπτό και προσθέτουμε ρούμι.
Μόλις ομοιογενοποιηθεί προσθέτουμε σταδιακά το κάρδαμο, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, και το πορτοκάλι.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να προκύψει μία μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μία μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα βαθύ μπολ. Καλύπτουμε με μία πετσέτα και τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C και πλάθουμε την αμυγδαλόπαστα σε 2 μπαστούνια
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσια κομμάτια και την ακουμπάμε στον πάγκο εργασίας που έχουμε αλευρώσει. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 2 εκατοστών, χωρίς να ασκούμε πολλή πίεση.
Τοποθετούμε στο κέντρο της κάθε ζύμης ένα μπαστουνάκι και διπλώνουμε τις άκρες, από τις κάθετες πλευρές και μετά τυλίγουμε σε ρολό. Με το πλάι της παλάμης σχηματίζουμε ένα κάθετο «κόψιμο» στην επιφάνεια.
Δείτε ακομα: Πρωτότυπες λαχταριστές δίπλες λουλούδια
Μεταφέρουμε τα δύο στόλεν σε ταψί φούρνου στρωμένο με χαρτί ζαχαροπλαστικής και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 60 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Αλείφουμε τα στόλεν με το βούτυρο αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη, αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε ένα δεύτερο στρώμα ζάχαρης πριν τα κόψουμε και τα σερβίρουμε.
Συμβουλές
Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα είδη ξηρών καρπών ή αποξηραμένα κράνμπερις ή και ξερά σύκα κομμένα σε κομμάτια, ακόμα και σταγόνες σοκολάτας.
Μπορούμε να παραλείψουμε το άλειμμα με βούτυρο και να χρησιμοποιήσουμε 50 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι διαλυμένη με 4 κ.σ. νερό και ελαφρά ζεσταμένη.
Μπορούμε να φτιάξουμε cupcakes από την ζύμη του στόλεν για μία λίγο πιο παιχνιδιάρικη εκδοχή!
Καλά Χριστούγεννα!
Πηγή: mediamagazine