Παραδοσιακή βασιλόπιτα τσουρέκι κεντημένη που θα κλέψει την παράσταση και δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο! Να έχουμε μία όμορφη χρονιά!
- αλεύρι για τσουρέκια Περίπου 2,5 κιλά
- αυγα 4
- Γάλα φρέσκο 2 ποτήρια
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1 πορτοκάλι
- ζαχαρη 2 ποτήρια
- νερό 1/2 ποτήρι χλιαρό
- μαγιά 3 κουταλάκια του γλυκού νωπή
- μαστιχα 1 κουταλιά της σούπας κοπανιστή
- μαχλέπι 1 φακελάκι
- Κακουλέ 1 φακελάκι
- σπορέλαιο 1 ποτήρι
Υλικά
- κρόκους αυγού 1
Για το άλειμμα
Η Πρωτοχρονιά βρίσκεται μία ανάσα μακριά και σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας μία συνταγή για βασιλόπιτα κατευθείαν από τα τεφτέρια της γιαγιάς. Παραδοσιακή βασιλόπιτα τσουρέκι, κεντημένη, που κλέβει την παράσταση όχι μόνο την γεύση της αλλά και για την πανέμορφη εμφάνισή της!
Αυτή η βασιλόπιτα θυμίζει έργο τέχνης και σίγουρα ξεφεύγει πολύ από τα συνηθισμένα. Επειδή όμως απευθυνόμαστε σε απλούς καθημερινούς ανθρώπους, είναι αυτονόητο ότι αποτελεί άλλη μία εύκολη και οικονομική επιλογή για βασιλόπιτα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Παραδοσιακή βασιλόπιτα τσουρέκι κεντημένη :
Εκτέλεση για την Παραδοσιακή βασιλόπιτα τσουρέκι κεντημένη
Στο χλιαρό νερό διαλύουμε την νωπή μαγιά, με μία κουταλιά της σούπας αλεύρι για τσουρέκια και μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη το μείγμα για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι για τσουρέκια, τα αυγά, το φρέσκο γάλα, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε επίσης την υπόλοιπη ζάχαρη. Βάζουμε την κοπανιστή μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και το σπορέλαιο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που να κολλάει στα χέρια. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι.
Δείτε ακόμα Απλή πορτοκαλένια βασιλόπιτα
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει, για 1 ώρα. Ξεχωρίζουμε από την ζύμη ένα μέρος για τα κεντήματα. Μεταφέρουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Πλέκουμε με την ζύμη που ξεχωρίσαμε τις πλεξούδες και τις τοποθετούμε πάνω στην βασιλόπιτα σε σταυρό και φυσικά τα λουλούδια και ό,τι άλλο μας αρέσει. Σκεπάζουμε την βασιλόπιτα με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει και πάλι, για 30-40 λεπτά.
Δείτε ακόμα Η συνταγή για βασιλόπιτα του Δημήτρη Μιχαηλίδη για το 2023
Αλείφουμε την βασιλόπιτα με το άλειμμα κρόκου και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα μέχρι να χρυσαφίσει. Μόλις ψηθεί αποσύρουμε την βασιλόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά μέχρι να σερβίρουμε.
Tips για την Παραδοσιακή βασιλόπιτα τσουρέκι κεντημένη
Με τα ίδια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε 3 βασιλόπιτες.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Katerina Stamou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr