Συνταγή για παραδοσιακό Χριστόψωμο με εντυπωσιακά σχέδια, που έγιναν με αγάπη και υπομονή, με την αυθεντική συνταγή της γιαγιάς για να τηρήσετε το έθιμο την ημέρα των Χριστουγέννων, στο τραπέζι!
- νερό 2 φλυτζάνες τσαγιού
- πορτοκαλι Φλούδες από 1 ακέρωτο
- αστεροειδής γλυκάνισος 1 κουταλάκι του γλυκού
- βουτυρο 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο
- ζαχαρη 2 κουταλιές της σούπας
- ξερή μαγιά 1μιση φακελάκι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- Κακουλέ 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- μαχλέπι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- μαστιχα 1/2 κουταλάκι στη μύτη σε σκόνη
- αλατι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- αυγα 1
Υλικά
- καρυδια 1 ολόκληρο
Για το κέντρο
- κρόκους αυγού 1
- νερό 1-2 κουταλιές της σούπας
Για το άλειμμα πριν το ψήσιμο
Την ημέρα των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Συνταγή για αφράτο Xριστουγεννιάτικο Χριστόψωμο από το Live Kitchen
Πολλοί παρομοιάζουν τη διαδικασία αυτή με το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Εμείς βρήκαμε για εσάς την παραδοσιακή συνταγή που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξουμε;
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το παραδοσιακό Χριστόψωμο της γιαγιάς:
Εκτέλεση
Αρχικά βάζουμε 1μιση φλυτζάνα του τσαγιού νερού σε ένα κατσαρολάκι. Ρίχνουμε μέσα τις φλούδες πορτοκαλιού και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Μόλις το μείγμα πάρει βράση το αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο.
Σε μισή φλυτζάνα χλιαρού νερού διαλύουμε την ζάχαρη, την ξερή μαγιά και 1/2 φλιτζάνα αλεύρι για όλες τις χρήσεις που πήραμε από την συνολική ποσότητα του αλευριού. Μόλις το μείγμα φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά σε ζεστό μέρος, το ανακατεύουμε με το νερό του γλυκάνισου που είχε γίνει από καυτό χλιαρό.
Μέσα στον κάδο του μίξερ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κακουλέ, το μαχλέπι, την μαστίχα σε σκόνη, το αλάτι, το χτυπημένο αυγό και τον χυλό της μαγιάς και του γλυκάνισου. Ανακατεύουμε με το γάντζο μέχρι να γίνει η ζύμη μία μπάλα που να μην κολλάει στα χέρια.
Τί είναι το Χριστόψωμο ή αλλιώς Ψωμί των Χριστουγέννων
Την βγάζουμε στον πάγκο, κρατάμε λίγη για τα σχέδια που θέλουμε να φτιάξουμε και την υπόλοιπη την βάζουμε σε ταψάκι Νο28 που το έχουμε στρώσει με βουτυρωμένη λαδόκολλα. Με τη ζύμη που κρατήσαμε φτιάξαμε τις πλεξούδες και όποιο άλλο σχέδιο θέλουμε.
Στο κέντρο βάζουμε πάντα το καρύδι και οι πλεξούδες θα πρέπει να σχηματίζουν πάντα έναν Σταυρό. Σκεπάζουμε για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος και έπειτα αλείφουμε με τον κρόκο που τον χτυπήσαμε με νερό.
Ψήνουμε για 1 ώρα, στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς Κελσίου. Στο τελευταίο τέταρτο, σκεπάζουμε με λαδόκολλα, να μην πάρει πολύ χρώμα. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το αλείφουμε με μέλι που έχουμε αραιώσει σε χλιαρό νερό, για να γυαλίσει.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Nina Ster
και την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Συντριβή αεροπλάνου – Ένας νεκρός
- Μηνιαίες προβλέψεις : Ανατροπές στα ερωτικά τον Δεκέμβριο του 2024 – Ποια ζώδια επηρεάζονται περισσότερο
- Καιρός – Ψυχρή λίμνη : Η πρόγνωση για τις ερχόμενες μέρες
- Η Γη της Ελιάς: H Αφροδίτη κρατά το μωρό του Χρήστου
- Η Μάγισσα: Ο Αντόνιο δίνει και την ψυχή του για τη Ρενάτα