Παραδοσιακό γεμιστό κοτόπουλο με γιορτινή γέμιση Για εκείνες κι εκείνους που δεν τους αρέσει η γαλοπούλα! Μπορείτε φέτος τα Χριστούγεννα να φτιάξετε ένα ολόκληρο γεμιστό κοτόπουλο με ρύζι, μανιτάρια, κολοκυθάκια, καρότο και άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας!
- ρυζι 1/2 κούπα γλασέ
- κολοκυθάκια Κατά βούληση
- μανιταρια 1/5 κονσέρβα ολόκληρα
- κρεμμυδι 1 ξερό
- σκορδο 1 σκελίδα
- κύβος κότας 1
- νερό 1 κούπα
- καρότο 1 ψιλοκομμένο
- βουτυρο μια κουταλιά της σούπας
Για την γέμιση
Δείτε ακόμα Συνταγή για ζουμερό γεμιστό κοτόπουλο μπαλοτίνα θα γλείφετε τα δάχτυλα σας
Ένα υπέροχο γεμιστό κοτόπουλο αντί για γαλοπούλα! Φέτος τα Χριστούγεννα όλη η οικογένεια θα πέσει πάνω από το ταψί δε θα αφήσει ούτε κοκαλάκι! Γιατί αυτό το ψητό γεμιστό κοτόπουλο θα σας ξετρελάνει. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:
Εκτέλεση για το κοτόπουλο
Παίρνουμε αρχικά ένα μαχαίρι και με προσοχή διαχωρίζουμε την πέτσα από το στήθος του κοτόπουλου. Βάζουμε ενδιάμεσα από μία κουταλιά βούτυρο.
Εκτέλεση για την μαρινάδα
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, το μέλι, τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, το θυμάρι, την πάπρικα και το αλάτι. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε μαριναρισμένο στο ψυγείο για μία με δύο ώρες έτσι ώστε να τραβήξει όλες τις γεύσεις.
Εκτέλεση για την γέμιση
Όσο το κοτόπουλο μας βρίσκεται στο ψυγείου καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και ψιλοκόβουμε τα καρότα. Τα κολοκυθάκια τα ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε μία μικρή κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας με λίγο ελαιόλαδο να κάψει. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Στην συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας να τσιγαριστεί. Αφού μαλακώσει το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για να σοταριστεί το ρύζι και να μην μας κολλήσει.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το νερό και τον κύβο κότας και το αφήνουμε να βράσει. Λίγο πριν να είναι έτοιμο προσθέτουμε τα μανιτάρια ολόκληρα, τις ροδέλες κολοκυθιού και το καρότο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν τα λαχανικά μας και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
Ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο στο ρύζι και το αφήνουμε να χυλώσει.
Εκτέλεση για το γεμιστό κοτόπουλο
Βγάζουμε από το ψυγείο το κοτόπουλο. Κρατάμε τα μπούτια ανοιχτά και γεμίζουμε το εσωτερικό του κοτόπουλου με το ρύζι. Δεν το γεμίζουμε τελείως. Κλείνουμε τα πόδια με σπάγκο. Στο ταψιί που θα τοποθετήσουμε το φαγητό μας ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά της αρεσκείας μας.
Μπορούμε να βάλουμε κολοκύθια και καρότα που μας περίσσεψαν από την γέμιση. Όλα τα λαχανικά μας πρέπει να είναι κομμένα σε ροδέλες. Ρίχνουμε και λίγο ρύζι αν μας περίσσεψε. Προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί. Κλείνουμε το φαγητό μας με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω βάζουμε αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε το φαγητό μας στους 190 βαθμούς Κελσίου για 2.5 ώρες. Το τελευταίο μισαώρο, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό μας ανοιχτό έτσι ώστε να ξεροψηθεί η πέτσα.
Tips
Αντί για ρύζι γλασέ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καστανό ρύζι. Εκτός από κολοκυθάκια και καρότα μπορούμε να βάλουμε κι άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας. Αντί για λαχανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συκωτάκια κοτόπουλου για την γέμιση.
Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας Ellie Chatzipazarli
στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr