Συνταγή για πατάτες baby για το γιορτινό τραπέζι. Καραμελωμένες πατάτες baby φούρνου με ζάχαρη, κρασί, χυμό λεμονιού και μυρωδικά για τον Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ. Μία ξεχωριστή συνταγή για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι για να συνοδεύσει την γεμιστή γαλοπούλα, το γεμιστό κοτόπουλο ή τα κρέατα στα κάρβουνα. Θα σας δείξουμε να τις μαγειρεύετε και με φλούδα και χωρίς. Μία συνταγή από την φίλη μας Sunday Lous.
- πατατες 1 κιλό με την φλούδα baby
- ελαιολαδο 60 ml
- μουσταρδα 2 κουταλιές της σούπας πικάντικη
- ζαχαρη 2 κουταλάκια του γλυκού
- κρασι 60 ml λευκό
- δενδρολίβανο 2 κλωνάρια (τα φύλλα μόνο)
- πιπέρι 1 κουταλάκι του γλυκού καγιέν
- λεμονι Χυμός από 2
- νερό 125 ml
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση μείγμα
Υλικά
Μενού Χριστουγέννων 2023: Δείτε συνταγές, ιδέες, προτάσεις
Δεν μπορούν να λείπουν από τον Χριστουγεννιάτικο ή τον Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ οι πατάτες. Κι επειδή κανείς δεν θέλει να είναι πάνω από ένα τηγάνι χρονιάρες μέρες, θα σας δείξουμε καραμελωμένες πατάτες baby φούρνου με ζάχαρη, κρασί, χυμό λεμονιού και μυρωδικά. Δύο συνταγές και με φλούδα και χωρίς.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις πατάτες baby για το γιορτινό τραπέζι:
Εκτέλεση για τις πατάτες baby για το γιορτινό τραπέζι
Με φλούδα
Πλένουμε καλά τις πατάτες με σφουγγαράκι κάτω από τρεχούμενο νερό και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Γεμίζουμε με νερό την κατσαρόλα, μέχρι το νερό να τις καλύπτει. Βράζουμε τις πατάτες για 10 λεπτά με τη φλούδα, μετρώντας από το σημείο βρασμού.
Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα πυρέξ. Βάζουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, την πικάντικη μουστάρδα, την ζάχαρη, το λευκό κρασί, το πιπέρι καγιέν, τον χυμό λεμονιού, το νερό, το αλάτι και το μείγμα πιπεριών.
Χοιρινή σπάλα στο φούρνο με πατάτες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Περιχύνουμε με την σώς τις πατάτες στο πυρέξ και προσθέτουμε και τα φύλλα δενδρολίβανου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην πάνω σχάρα, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσουν.
Χωρίς φλούδα
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε στρογγυλά μικρά κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Βάζουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, την πικάντικη μουστάρδα, την ζάχαρη, το λευκό κρασί, το πιπέρι καγιέν, τον χυμό λεμονιού, το νερό, το αλάτι και το μείγμα πιπεριών.
Περιχύνουμε με την σώς τις πατάτες στο ταψί και προσθέτουμε τα φύλλα δενδρολίβανου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για αργό ψήσιμο, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, στη χαμηλή σκάλα.
Δείτε πιο αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr