Συνταγή για Πολίτικο Χιουνάν Μπεγιερντί για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μία Χριστουγεννιάτικη Πολίτικη συνταγή για κοκκινιστό μοσχαράκι ψημένο σε μαντεμένια κατσαρόλα με Χριστουγεννιάτικο πουρέ μελιτζάνας. Μία γιορτινή συνταγή από τα τεφτέρια της γιαγιάς για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, για όλη την οικογένεια που την είδαμε από τη φίλη μας Κυριακη Αθανασακη.
- Μοσχάρι 1/2 κιλό ποντίκι
- κρεμμυδι 2 ξερά
- μαιντανος 1/2 ματσάκι ολόκληρο
- μπούκοβο 1 πρέζα
- κανελά 1 ξυλάκι
- σάλτσα ντομάτας 150 γραμμάρια περίπου κονκασέ
- πελτές ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας
- κρασι 150 ml κόκκινο
- δάφνη 2 φύλλα
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- σκορδο 1 σκελίδα
Υλικά
- μελιτζάνα 4-5 φλάσκες
- βουτυρο 100 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο πλήρες
- μοσχοκάρυδο ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο
- κασέρι 150 γραμμάρια τριμμένο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για τον πουρέ μελιτζάνας
Δείτε ακόμα Ρολό γαλοπούλας με γέμιση χωριάτικου λουκάνικου για το χριστουγεννιατικο τραπέζι
Το Πολίτικο Χιουνάν Μπεγιερντί κανονικά γίνεται με κατσίκι, αλλά εμείς επειδή μεγαλώνουμε και παιδιά και προτιμούμε γενικότερα το μοσχάρι, είπαμε να κάνουμε μία παραλλαγή και να δοκιμάσουμε ποντίκι από μοσχαράκι. Ζουμερό κοκκινιστό κρέας με γιορτινό πουρέ μελιτζάνας που θα σας κάνει να γλείψετε και τα πιάτα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Πολίτικο Χιουνάν Μπεγιερντί για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι:
Εκτέλεση για το μοσχαράκι στο Πολίτικο Χιουνάν Μπεγιερντί για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Αρχικά κόβουμε το μοσχαράκι σε μπουκιές. Το τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο, βάζοντας λίγα λίγα τα κομμάτια του κρέατος, για να μη πέσει η θερμοκρασία του και αντί να σοταριστεί, να βράσει. Μόλις πάρει χρώμα το κρέας και θωρακιστεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μελώσει.
Έπειτα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε την σάλτσα κονκασέ, τον πελτέ ντομάτας, τον μαϊντανό ολόκληρο, γιατί θα τον αφαιρέσουμε και το μπούκοβο.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα ή κοτόπουλο που λιώνει στο στόμα από τον Chef του εστιατορίου Τσολιάς Στάθη Λαζαρίδη
Επίσης βάζουμε το ξυλάκι κανέλας, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε και νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με το λαδάκι του και να μελώσει.
Εκτέλεση για τον πουρέ μελιτζάνας στο Πολίτικο Χιουνάν Μπεγιερντί για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Αρχικά βάζουμε το φρέσκο γάλα σε μία κατσαρόλα μαζί με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει προσθέτουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι, εκτός φωτιάς.
Αφού λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε τις πολύ ψιλοκομμένες μελιτζάνες που προηγουμένως τις έχουμε ψήσει στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και έπειτα τις έχουμε περάσει από καμινέτο και το τριμμένο κασέρι και είναι έτοιμη.
Tips για το Πολίτικο Χιουνάν Μπεγιερντί για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Μπορείτε να βάλετε και κύμινο στο κρέας.
Την συνταγή την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή